To vas održava mladim, dobro je za vaše zdravlje i daje vam puno energije. Evo koje prednosti ima beli čaj i zašto je odličan izbor.

Čaj je jedno od najkonzumiranijih pića na svetu, a beli čaj je jedna od sorti koja je posebno cenjena poslednjih godina.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Zasluge pripadaju njegovoj posebno delikatnoj aromi i njegovim bioaktivnim komponentama sa visokom antioksidativnom moći. Dobijen iz pupoljaka biljke čaja, Camellia Sinensis, beli čaj ima slatki ukus koji podseća na vanilu i savršen je za pijuckanje u bilo koje doba dana.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Za doručak je odlična zamena za kafu jer zahvaljujući prisustvu teina daje energiju. Sredinom jutra ili sredinom popodneva, odličan je napitak protiv stresa koji podiže vitalnost i pomaže u borbi protiv pospanosti i umora. Alternativno, može se piti i tokom ručka, dok ga je bolje izbegavati uveče zbog njegovih uzbudljivih efekata koji mogu izazvati nesanicu.

Food photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Ima izuzetnu antioksidativnu moć

Beli čaj se pre svega ističe bogatstvom polifenola. Obezbeđuje velike količine katehina koji se suprotstavljaju delovanju slobodnih radikala i štite od starenja.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Beli čaj je dobar za srce

Antioksidansi kojima je bogat beli čaj odlični su saveznici za zdravlje kardiovaskularnog sistema, uključujući epigalokatehin galat koji olakšava metabolizam i fenolna jedinjenja kao što je kvercetin koja podstiču cirkulaciju.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

City photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

To je dobro za tvoje kosti

Beli čaj je takođe valjan saveznik u prevenciji osteoporoze. Garantuje fluor, saveznik zdravlja kostiju. U poređenju sa drugim vrstama čaja, ima manju količinu tanina koji smanjuju apsorpciju kalcijuma, neophodnog za jak i zdrav skelet.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+