Krenimo od jednostavne pretpostavke – ne može se zakoračiti u proleće, bez bar jednog para novih sandala! Slažete li se i vi?

Kako bismo vam olakšali izbor, napravili smo sažetak najzanimljivih modela sandala sa punom potpeticom, takozvanih, wedges, u trendu ovog proleća i leta.

Ako ste raspoloženi da se modno teleportujete u vesele sedamdesete godine i cenite izrazitu udobnost, a fale vam centimetri u visini, onda su sandale sa punom petom, (wedges), nekada zvanom ortopedskom – rogobatnog li izraza, zar ne?! –  pravi izbor za vas. One zaista imaju nešto više kad se radi o kombinaciji glamura i praktičnosti! Wedges su savršen letnji klasik! Jednom rečju – neophodne. Daleko ste iznad pločnika, hodate kao po oblacima, a gotovo da ste u ravnom – hellooo, ima li bolje od toga?!

Pročitajte i ovo: Najnoviji modeli sandala sa visokom potpeticom

Alexandre Birman, net-a-porter.com

Sa druge strane, sandale sa punom petom su vrsta obuće koju neki ljudi preziru. Naročito, muškarci. Naravno, kad ne znaju kakva je to blagodet!

Pročitajte i ovo: Boje u trendu za proleće leto 2019

Sandale sa punom petom nemaju onaj opasan, mogu-da-te-ugazim-svakog-trenutka-i-nanesem-ti-strašnu-bol stiletto stav, sandala sa visokom, tankom potpeticom. Niti koketnu privlačnost kitten pete mačkice. I sasvim sigurno ne poseduju nepodnošljivu, a neodoljivu, lakuću postojanja bosa-sam japanki.

Pročitajte i ovo: Izbor od 100 najlepših pari cipela i sandala za proleće – leto 2019

Miu Miu, net-a-porter.com

Ne, sandale sa punom petom jednostavno zveče. To je kao ogroman nakovanj na dnu stopala. Kamion sa igračkama! Kolut sira! To je jedina vrsta obuće na policama koja ne stvara drski klopot, već zadaje težak udarac. A kada se napravi od plute ili kao espadrila, sandala sa punom petom može da izgleda pomalo zastarelo, važući se na klackalici nisam-više-devojčica-ali-još-ni-žena. Zapela-sam-negde-između model sandala.

Pročitajte i ovo: Izbor od 15 najboljih parfema za kosu

Ali nije baš uvek bilo tako! U izdanju magazina Vogue, iz maja 1938. godine, sandale sa punom petom bile su vrhunac mode. U ilustrovanoj reportaži, prikazani su različiti modeli za sve prilike, uključujući i kućni penjoar, koji je zahtevao jarko crvene sandale od antilopa, dok je model za gradske pločnike zahtevao čistu kožu u bež nijansi.

Pročitajte i ovo: Pedeset najboljih ženskih letnjih parfema

Saint Laurent, net-a-porter.com

“Žene koje su ih kupile, pre svega, zato što su bile nove i zabavne, sada se drže njih jer su neverovatno udobne”, piše u članku. – One više nisu u eksperimentalnoj fazi. Sandale sa punom ptom sada su definitivno moda. «Ima nešto u tom modelu. Naučno gledano, sandale sa punom petom su najpametnija vrsta obuće – trougao je, na kraju krajeva, najsnažniji oblik, što znači da osoba koja ih nosi dobija najbolji oslonac za svoj korak.

Pročitajte i ovo: &Other Stories, pozdrav proleću u pistaći zelenom sakou

Za one koji se plaše plutajućih platformi, poput cigle, ili espadrila iz 70-tih godina, ali i dalje žele da isprobaju najsigurnije prolećne modele sandala sa punom petom ili wedges, predstavljamo vam modele koji će vas sigurno namamiti na svoju stranu ulice – nebu pod oblake, gde su koraci k’o laki oblaci.

Pročitajte i ovo: Stilske greške koje čine da izgledamo starije

Chloe, net-a-porter.com
Chloe, net-a-porter.com
Chloe, net-a-porter.com
Chriastian Louboutin, net-a-porter.com
Castaner, net-a-porter.com
Aquazzura, net-a-porter.com
Chloe, net-a-porter.com
Chriastian Louboutin, net-a-porter.com
Jimmy Choo, net-a-porter.com
Chriastian Louboutin, net-a-porter.com
Jimmy Choo, net-a-porter.com
Chriastian Louboutin, net-a-porter.com
Jimmy Choo, net-a-porter.com
DIANE VON FURSTENBERG, net-a-porter.com
Loeffler Randal, net-a-porter.com
Loewe, net-a-porter.com
Miu Miu, net-a-porter.com
Salvatore Ferragamo, net-a-porter.com
See by Chloe, net-a-porter.com
Pedro Garcia, net-a-porter.com
Pedro Garcia, net-a-porter.com
Sophia Webster, net-a-porter.com
Staud, net-a-porter.com
Rag&Bone, net-a-porter.com