Ima već šest godina od kako je umro Hju Hefner, osnivač legendarnog magazina Playboy, nepopravljiv optimista i poznavalac ženske lepote, koji koji se nije odvajao od pidžame i kapetanske kape.

Odlučili smo da vam prenesemo nekoliko zanimljivosti iz života Hefa, kako su ga zvali bliski prijatelji.

#1 Osnovao je Playboy

Bez obzira na to kakve su se sve avanture dešavale u Hjuovom životu, njegovo ime će zauvek biti povezano s njegovim detetom, magazinom Playboy. Kao student, Hef je sanjao o pokretanju erotskog časopisa, za čije je osnivanje redovno štedeo novac, pa čak i za njegovu pokretanje uzeo hiljadu dolara od svoje majke. U početku, Hefner je planirao da ga nazove Stag Party (Bachelor party, momačko veče), ali na kraju je ipak prevagnulo ime Playboy – koje je pročitao na natpisu firme koja je prodavala automobile.

Na naslovnoj stranici pilot izdanja magazina bila je tada slabo poznata Merilin Monro, a ceo tiraž od sedam hiljada primeraka prodao se za nedelju dana kao vruće kokice. U drugom broju magazina pojavio se simbol časopisa – zeka u smokingu, koji je skovao i oslikao Art Paul za samo pola sata.

Kasnije su naslovne stranice magazina krasile svojim izgledom lepotice poput Sindi Kroford, Pamele Anderson, Šarliz Teron i drugih zvezda Holivuda.

#2 Bio je uhapšen zbog golišavih slika foto modela

Zanimljivo je da društvo nije odmah prihvatilo prkosan izgled časopisa, tako da je 1963. godine Hefner uhapšen zbog fotografija glumice Džejn Mensfild koje su se pojavile u Playboyu, ali kako su mišljenja sudija bila podeljena, Hju je oslobođen optužbe.

#3 Oprostio je Džonu Lenonu što je uništio remek-delo Matisa u njegovom vlasništvu

U jednom trenutku, legendarni član Bitlsa boravio je u Hjuovoj palati i, zabrinut zbog svađe s Yoko Ono, ugasio je cigaretu o sliku koja je visila na zidu. Pokazalo se da je Lenon uništio Matisovo remek-delo, ali Hefner mu je oprostio zbog tog vandalizma i okačio oštećeno platno u svojoj radnoj sobi.

#4 Najavio je veridbu s devojkom 60 godina mlađom

U decembru 2010., 84-godišnji Hju na svom Twitter nalogu objavio je da se ženi sa 24-godišnjim modelom Kristl Haris. Šest meseci kasnije, par je raskinuo nakon velike svađe, ali Hefner se brzo utešio u zagljaju drugih devojaka.

#5 Zakupio je grobno mesto pokraj groba Merilin Monro

Hefner je ceo svoj život gajio izvesna plemenita osećanja prema glumici koja se pojavila na naslovnoj stranici njegovog prvog časopisa i s pravom je smatrao Monro svojom talijom. Hju je čak kupio grobno mesto pokraj Merilinog groba u Westwood Village Memorial Parku, da bude pored svog omiljenog modela nakon njegove smrti.