Moj kum se zaljubio! Ima već nekoliko godina kako se razveo i bilo je vreme da nađe ženu koja će ispuniti njegovo srce ljubavlju i onaj prazan ram za sliku voljene osobe pored uzglavlja, na noćnom ormariću.

Kaže, našao je pravu i da se ne iznenadim ako me dogodine pozove (opet) na svadbu. Zove se Vera. Upoznali su se pre pola godine i od tada se redovno viđaju. Ima već tri meseca kako su vrlo intimni i zovu se pravim imenima – dečko i devojka.  Srećan je i svako jutro se budi sa osmehom na licu kao refleksijom njenog jer je upravo njeno nasmejano lice slika koju vidi u svojoj glavi pre nego što otvori oči. Čvrsto zagli jastuk i priljubi svoje lice uz njega, zamišljaju kako se nežno ljube za dobro jutro.
Žana Korolija Foto Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto Aleksandra Ostojić

Čekaj, čekaj, čekaj!

Da li su to meni misli odlutale na moju voljenu osobu u odsustvu ili samo nisam pažljivo slušala?! Ajmo, još jednom. Nešto tu meni ne štima! Kako to misliš ’grliš jastuk’? Pa nije valjda i ona iz uvoza, kao moj dragi?

Videvši veliko nerazumevanje u mojim očima, shvati ozbiljnost situacije i da nastavak razgovora na ovu temu zahteva mirniju atmosferu od šetnje kroz šumu po obroncima Kosmaja u jesenji sumrak. Skoro se već smrklo i pomalo me hvata strah, koliko god mi sa druge strane prijala šetnja kroz ovu prirodnu hiperbaričnu komoru. Sve gledam sa strane da ne izleti neka gladna životinjka, a to je situacija koja definitivno remeti moju  pažnju.

Bilo je potrebno da se udobno smestimo na ligenštul na terasi njegove vikendice u Babama da bismo mogli na miru da nastavimo priču. Međutim, i pored svih lepih stvari koje mi je pričao o svojoj devojci i njhovom odnosu (kako je lepa, pametna, zgodna, mila, topla, nežna, ženstvena, kako se nežno maze, ljube, odlično razumeju, savršeno komuniciraju, itd.), a ja sad pažljivo slušala, falio mi je jedan segment (iz domena komunikacije) koji bi upotpunio celu priču.

Gde je tu SEKS?! Jer po meni je i seks komunikacija ali o tome neki drugi put.

I koliko god neverovatno zvučalo da postoji par ljudi na svetu (odraslih, zrelih i čiste svesti), leta gospodnjeg, koji su u vrlo intimnoj i bliskoj ljubavnoj vezi  (kaže, zaljubljeni! Insistirala sam da mi pokaže te njihove međusobne sms poruke da se uverim da me ne folira da postoji ta riba) već toliko vremena, a da pritom nisu imali seks (tj. u platonskoj su vezi, jedva se setih kako se to zove), moj kum je stajao predamnom ponosan i odvažan to da potvrdi.

U jednom smo se složili bez pogovora – u odnosu sa drugim ljudima treba da se vladamo prema osećaju koji imamo u datom trenutku. Ako to znači da pri prvom susretu imamo seksualne odnose sa partnerom, neka to tako i bude! Pošto je to već postalo društveno prihvatljivo nameće se pitanje kada i kako je iščilela stavka kvalitetnog provođenja vremena sa potencijalnim partnerom, kao preduslovom za ostvarenje stabilne ljubavne veze, iz tog vrednosnog sistema?!

I zašto je meni sad ta njegova priča toliko čudna da se čak pitam da li mi je sa kumom sve u redu?!

I odjednom je cela priča dobila sasvim jasan smisao. Prihvatajući u životu potvrđenu činjenicu da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere, sasvim je razumljivo da različito ulazimo u odnose. Kroz priču sa mojim kumom i razmatrajući svoja dosadašnja ljubavna iskustva, na kraju smo se složili da su žene te koje se zaljubljuju kroz seks.  Ipak, potreban nam je poseban razlog (kakav god on bio, bitno da je nama dovoljan) da imamo seks sa muškarcem, dok je njima potrebno samo adekvatno mesto, makar to bila i klupa u parku. Ženama je potrebno da steknu izvesni nivo prisnosti sa muškarcem da bi s njim otišle u krevet, dok muškarci taj osećaj retko kad steknu posle seksa sa ženom koja ih je privukla. Njima je za to potrebno vreme.

Da bi se muškarac zaljubio u ženu potrebno je da je dobro upozna, provede izvesno vreme sa njom, da se zbliže i prođu zajedno kroz situacije koje će pokazati istinsku prirodu njihovog odnosa.

Kroz kvalitetno provedeno zajedničko vreme (bilo da je to kafenisanje, izlasci sa prijateljima, putovanje, čišćenje ulice) stiču poverenje i poštovanje prema ženi, što je osnov pravog ljubavnog odnosa. Na taj način seksualna energija ulazi u igru i pre nego što se taj sam čin desi. Najveće zadovoljstvo im nije seks već strast sa kojom ulaze u njega. Kada je strast jaka, seks dolazi kao završnica ali to nikada nije glavni cilj. Sve drugo za njih je čisto fizičko pražnjenje, kao da odu u teretanu. Više emocija imaju prema bilo kojoj fiziološkoj radnji (jedenje, piškenje, kakenje), nego prema osobi sa kojom imaju seks. To su mi potvrdili i neki drugi muškarci.

Sve do tada mom kumu se ne žuri. Kaže da se dobre stvari dešavaju onima koji znaju da čekaju.

Delimo mišljenje da je seks bez ljubavi isprazan i besmislen kao i ljubavni odnos bez seksa.

Zaljubljen, kao što jeste, kaže da on i njegova devojka vode ljubav stalno, čak iako to zapravo još uvek ne rade. Sam njihov odnos je seksualno uzbudljiv (onaj osećaj kad se setimo voljene osobe pa nas obuzme seksualno uzbuđenje). Nošeni na krilima ljubavi u nama se stvara osećaj konstantnog priliva hormona sreće i zadovoljstva u našem telu. Neki naučnici taj hormon (oksitocin) krive za tu zaljubljivost žena nakon dobrog seksa ali ja ne bih te opite uzimala u obzir jer su ipak rađeni na pacovima.

Jedno je sigurno – ako muškarac uspe da seksualno zaposedne ženu više ne mora da brine o svojoj poziciji kod nje i kakve joj se misli roje po glavi. Sve drugo postaje manje bitno od njega, čak i suparnici otpadaju kao blato sa cipela. Jer žena je biološki stvorena da rađa i time stvara nastavak vrste. Ona podsvesno dolazi do svog partnera – bira iz gomile potentnog mužjaka koji će moći da je oplodi da bi se ostvarila u svojoj primarnoj ulozi Majke.

A da bi muškarac odveo ženu u krevet potrebno je samo da kaže pravu reč. Njena G se nalazi u glavi, tačnije, ušima. Svako ko traži ispod tog nivoa, gubi vreme.

Slično reaguju i muškarci, samo je drugo čulo u pitanju. Ono što vide ih najviše privlači. Samo, treba imati na umu da je primarna uloga mužjaka da oplodi što više žena, a ne da se zadrži na jednoj, što je obično naša želja (setite se biologije – žena ima jednu plodnu jajnu ćeliju, a muškarci milione spermatozoida!). Upravo iz tog razloga, da bi ga zadržala samo za sebe i postala jedna, jedina, jedistvena, neponovljiva i nezamenjiva žena treba da zaokupi muškarca svojom pažnjom duže vreme da bi ga osvojila u potpunosti, toliko da ne poželi nikada više da ode od nje.

Prema mom iskustvu, seks nije dovoljno dobar ukoliko nema neki dublji smisao. Ne mora da predstavlja Ljubav i ne mora da se desi u Vezi ali smisao dobija tek ako proizvede Bliskost i Povezanost među partnerima. Onda možete da imate seks i pre nego što se upoznali! U tom slučaju, budućnost vaše veze se ne dovodi u pitanje.

***

Odlomak iz knjige Ne odustaj od ljubavi, Žane Korolije, objavljene u izdanju Lagune, u Srbiji, 2015. godine i izdavačke kuće Begen, u Hrvatskoj, 2016.