Umesto turističke mape, za proputovanje po Sloveniji slobodno možete da se rukovodite pesmicom čika Jove Zmaja, Ala je lep ovaj svet! Nema razlike.

Onde potok, ovde cvet, tamo njiva, ovde sad, eno Sunce, evo hlad! Samo umesto zlatnog Dunava umetnete smaragdnu reku Savu, koja izvire podno Planice, na Kranjskoj Gori i uronite u njeno bekrajno, duboko zelenilo, u prirodnom rezervatu Zelenci, koje je ime dobilo upravo zbog svoje čudesno zelene boje vode, koja ovde izvire.

Prirodni rezervat Zelenci, izvorište reke Save Privatna arhiva
Prirodni rezervat Zelenci, izvorište reke Save
Privatna arhiva

Inače, na Planici, slovenačkom ponosu velikom, nalazi se najveća skakaonica na svetu, na kojoj se svake godine u martu okuplja više od 100 hiljada ljubitelja skijaških skokova, okupljenih pod kapom Svetskog kupa. Imala sam slatko zadovoljstvo da se na vrh Planice popnem žičarom, u tandemu, sa 12-togodišnjim Matijašem, kome svakodnevni treninzi skakanja sa skakaonice, posle četiri godine aktivnog treniranja, više ne predstavljaju adrenalinski izazov već način usavršavanja skakačke tehnike, u cilju ostvarenja sna da jednog dana bude svetski šampion.

Za uspomenu i dugo sećanje kući sam ponela selfie sa budućim šampionom, al’ i FB prijateljstvo sa starim, slovenačkim šampionom u skijaškim skokovima i učesnikom Zimskih olimpijskih igara u Nagoji.

Žana Korolija, privatna arhiva
Žana Korolija, privatna arhiva

Tako vam je to jer Kranjska Gora, najveći skijaški centar u Sloveniji, nudi pregršt sadržaja, od jutarnje šetnje po prekrasnoj prirodi, gde se branje poljskog cveća kažnjava sa 700 evra (ni ne pokušavajte, al’ slobodno napunite flašu svežom, izvorskom vodom, na izvorištu u blizini Kozoroga), dnevnog pentranja po alpskim vrletima, podnevnog skijanja na improvizovanim letnjim skijama na rolerima, dok sneg ne zabeli skijaške staze koje počinju da se uzdižu još iz centra sela, jer teren je zgodan, potpuno ravan, kao da ste u Vojvodini nam dragoj, a fakat ste sve vreme na celih 1.000m nadmorske visine, što je zaista sjajno, kako za vaše mišiće, tako i disajne puteve, preko poslepodnevnog opuštajućeg uživanja u wellness centrima i ispijanja lenje kafe u smiraj dana, dok Sunce zalazi za alpske padine, a ja puštam da gradić prođe pored mene, kako najviše volim da upoznajem svako novo mesto koje posetim, do ludog noćnog provoda u obližnjem pabu, u kom rokaju lokalni rokeri stare, dobre hitove.

Jezero Jasna, Kranjska Gora Privatna arhiva
Jezero Jasna, Kranjska Gora
Privatna arhiva

Za gošće iz Beograda, koje se po osmehu i harizmi prepoznaju, kako kažu, usledio je blok pesama po našem izboru. Mada, kad god me neko presretne sa idejom da hoće nešto za mene da odsvira, uvek mi stane mozak, kao da nikad nijednu melodiju nisam odlušala. Možda će me to naterati da počnem da koristim preimućstva svog pametnog telefona u potpunosti i u njega ubacim omiljenu play listu.

Kranjska Gora, a tu je i Triglav, u pozadini, desno, najviši vrh u Sloveniji Privatna arhiva
Kranjska Gora, a tu je i Triglav, u pozadini, desno, najviši vrh u Sloveniji
Privatna arhiva

Pomisao na to kako bi bilo divno i romantično ovde dočekati Novu godinu pojačava miris pečenog kestenja, prvog ove sezone. I već osećam kako ledene pahulje padaju na moje promrzle obraze, brzo se gubeći pod njegovim vrelim dahom. Još samo da se pojavi komad koji nedostaje!

Mada, on se javio još prvog dana mog šestodnevnog boravka u prelepoj Sloveniji, dok sam se banjala u termalnim vodama definitivnog najlepšeg wellness centra u regionu, Olimia. Jednostavno, kad se dvoje ljudi sretne i razmene svoja hemijska jedinjenja, rađa se energija, koja više nikada ne može da nestane, već kruži, čekajući trenutak kada će da eruptira, stvarajući novi život za oboje. Senzualno romantična atmosfera u termama Olimia pogoduje erupciji takve vrste.

Svim parovima, koji žele da osveže svoje ljubavne zavete ili porade na balansiranju neuravnoteženih energetskih talasa, toplo bih preporučila da u partnersku terapiju uvrste boravak u Olimiji, što duže moguće. Svak kutak u termama Olimia mami na sjedinjavanje dva tela, a duša se ne da opirati. Verujte mi na reč. Kad budete mislili da bolje ne može, ukazaće se prilika da vaš dragi za vas skupi punu košaricu zvezda, rasutih po nebu samo za vas, dok se vaša tela budu zbijala u toploj vodi ogromnog đakuzija, pod otvorenim nebom i prigušenim odsjajem senzualnih reflektora u ljubičastoj, indigo i strastveno crvenoj boji. Nakon produženog vikenda u termama Olimia, svi vaši ljubavni problemi nestaće zauvek, bez traga.

You maybe know where this magical place is hidden? ???

A post shared by Terme Olimia (@terme_olimia) on

Sličnu ponudu možete da dobijete i u termama Tuhelj, u blizini Zagreba, upravo na putu za Olimiju, ali to je samo za zagrevanje i predigru.

Druga opcija za romantično isceljenje i sjedinjavanje sa sopstvenom dušom su Rimske terme, koje su do skoro bile zatvorene za širu javnost. Dugo je ovo luksuzno lečilište, sa istorijom, koja datira još iz rimskog doba, bilo najbolje čuvana tajna oficira Titove vojske, sa dobrim razlogom. Glavni razlog zbog koga se preporučuje da u Rimske terme odete makar jednom godišnje je to što osim odmora imate jedinstvenu priliku da uradite sve vrste lekarskih pregleda, i to u timu vrhunskih stručnjaka.

Rimske terme, privatna arhiva
Rimske terme, privatna arhiva

Dok parovi mogu da izaberu tretmane udvoje i da uživaju u zajedničkoj masaži, izdvojenom đakuziju za dvoje, romantičnoj večeri uz sveće ili u posebnoj sobi sa saunom i đakuzijem, ali i vodenim krevetom. Osim božanstvene, netaknute prirode i malo ukusa bogate istorije ovog mesta, u Rimskim termama dočekaće vas i nešto sasvim posebno, kao što je ulaz u hotel na sedmom spratu, kao u nekom filmu Vesa Andersona. Zanimljivo je da je termalna voda Rimskih termi lečila neke od najpoznatijih istorijskih ličnosti, među kojima su Vuk Stefanović Karadžić, engleska princeza Viktorija, Napoleonova sestra, princeza Murat, car Ferdinand i mnoge druge.

????

A post shared by Rimske terme (@rimske_terme) on

Ako dece ne možete da se rešite, bar na vikend, da biste se komotno prepustili romantično zavodljvom užitku u Rimskim termama, predlažem vam da skoknete u obližnje terme Laško. Ili terme Čatež, nama geografski najbliže i našim ljudima najpoznatije, jer su česti gosti. Kupanja u Laškom pivu nema, tu dilemu odmah da rešimo, mada sam se i ja ponadala istoj. Ali na pivo možete da skoknete u neki od barova u Laškom, svega par minuta hoda od hotela, posle brčkanja u odlično opremljenom wellness centru, besprekornog hotela, koji obiluje sadržajima za decu, tako da ovo mesto predstavlja savršen odabir za aktivni, porodični odmor.

#rimsketerme #vacation #perfect

A post shared by Rimske terme (@rimske_terme) on

Moram da vam priznam da za mene putovati znači živeti. I nije mi bitno gde putujem, jer samo putovanje je moja destinacija. Tako učim, rastem, razvijam se, sazrevam, postajem bolji čovek i volim sebe sve više. Svakim novim danom, kojim osvanem u nekom novom mestašcu na planeti Zemljici, okrećem novi list knjige pod nazivom Svet. I bi Ptuj, nastariji grad u Sloveniji, sa odličnom wellness ponudom, u istoimenom hotelu i srednjevekovnim dvorcem na povrh grada.

Žana Korolija, privatna arhiva
Žana Korolija, Ptuj, privatna arhiva

Kažu da je blažen dan kad iskusiš nešto po prvi put, a meni je ovo moje proputovanje kroz Sloveniju donelo pregršt prvih puteva. Jedno od njih je kušanje mladog, belog vina, koje bismo mi nazvali bela šira, dok ga Slovenci zovu mošt. Jednako zdrav, kao i samo grožđe, a prema nekim istraživanjima mošt je u antioksidativnim svojstvima prešišao i samo vino. Pitko, mlečno i ukusno, lepi se za nepca, u pravo vreme, pred odlazak u raj, medeni program u parnom kupatilu, mazanje celog tela i kose medom, radi njihove bolje ishrane.

Jedino više od ljubaznih domaćina u termama Laško, potrudili su se u termama Zreče, gde sam, uz mazanje tela bogatim grumenom crne, jestive čokolade, koju nisam znala da l’ pre da mažem na svoje telo ili nepca i inhalacije eteričnim uljem eukaliptusa, a sve u omiljenom mi parnom kupatilu, dobila i umirujući tretman sa eteričnim uljem nane, uz adekvatnu muziku, u finskoj sauni i grand finale u ledenom bazenu, a sve pod otvorenim, zvezdanim nebom i planinskim vrhom Rogla, jednim od najviših i poznatijih skijaških centara u Sloveniji, u čijem podnožju se i nalaze terme Zreče. Moram priznati da su entuzijazmom, uslužnošću i predanošću mladog, visprenog zaposlenika u spa centru uspeli da kompenzuju malo lošiju ukupnu ponudu od viđene u termama Laško. Mada ni šampanjac za doručak nije za zanemariti. Otmeno i raskalašno.

Žana Korolija, Rogla, privatna arhiva
Žana Korolija, Rogla, privatna arhiva

A na Rogli vas očekuje robusna, iskonska priroda, smeštaj u tipičnim planinskim kućicama i hotelima, spokojan mir i dobre skijaške staze. Pre svega namenjen porodičnom odmoru.

Ako baš želite da pobegnete iz gradske vreve, u nekom trenutku ove zime, kad grad okuju sneg i led, Golte bi mogao da bude jedan od boljih izbora. Do podnožja planinskog vrha dođeš kolima, bezbedno se parkiraš, gondolom se popneš za osam minuta do vrha na 1.500 m, sa svim stvarima i direktno iz gondole stvoriš se na recepciji hotela. Odlično opremljenog, sa dobrim netom, što je za nas internet preduzetnike od suštinske važnosti, kompletno opremljenim wellness centrom, spoljnim bazenom i 20-tak kilometara jakih, skijaških staza. Za iskusne. Priroda je očaravajuća, prava gorštačka, a sam pogled na oblake pod nogama oduzima dah.

Žana Korolija, Pohorje, privatna arhiva
Žana Korolija, Pohorje, privatna arhiva

Sličan osećaj imala sam i na Pohorju, do čijeg vrha na 1.400 metara gondolom se penje skoro iz centra Maribora. Samo što je Pohorje mnogo pitomije, sa mnogo bogatijom i sadržajnijom turističkom ponudom. Pravi mali raj za skijaše, gde, kako sam imala prilike da vidim, dosta sportista iz celog sveta dolazi na pripreme ili takmičenja. Tokom mog boravka, održavalo se evropsko takmičenje u kik boksu.

Golte, privatna arhiva
Golte, privatna arhiva

Za šest dana, tri puta sam jezdila na oblacima, pa nek onda neko kaže da omiljenu mi Živiš u oblacima, mala, Čola nije spevao samo za mene. Taj osećaj ne napušta me od malena. Dokaz da idoli ne umiru. A i što bi?! Održavaju mladost duha i kontakt sa detinjstvom.

Žana Korolija, privatna arhiva
Žana Korolija, privatna arhiva

A kad smo kod detinjstva, boravak u termama Dobrna, najstarijim u Sloveniji, podsetio me je upravo na to doba. Jer Dobrna umnogome podseća na naše banje. Mene naročito na Vrnjačku banju, u kojoj sam boravila sa babom i dedom. U Dobrni je sve tako lepo skockano, gradić, božanstvenii parkovi, odličan wellness centar. Naročito mi se dopalo što se nalazi u planinskom podnožju, pa se može i po brdima penjati, što mi je omiljena zanimacija u poslednje vreme. Da ne kažem, hiking. Dobrna je jedan od mojih slovenačkih favorita i sigurno ću se vratiti tamo uskoro.

Žana Korolija, privatna arhiva
Žana Korolija, privatna arhiva

Sa termama Topolšica prepiru se oko toga koje su starije, mada, kome je to nije bitno, sem sitnim dušama, velikog ega. Kafanica, na par stotina metara iznad hotelskog wellness kompleksa Topolšica, sa svojom farmom životinja i uzgojem voća i povrća, a opet samo na nepunih sat vremena od slovenačke prestonice, zarobila je moje srce. Poželela sam tu da ostanem, prepoznavši stil života kakav bi htela da imam, od sad pa dovijeka. Naš mali raj, u božanstvenom, prirodnom okruženju, podalje od gomile sveta, a opet, na dohvat ruke, kad god poželimo. To je moj razvojni put u narednoj deceniji. Srećna sam što vidim da je dostižan.

Rimske terme, privatna arhiva
Rimske terme, privatna arhiva

Utemeljilo je moju odluku da kada se sledeći put rodim, neka to bude u Sloveniji. Cakum-pakum državi, iz pesme čika Jove Zmaja, na obali mora. Šta mi više treba, a još sve može i biciklom da se optrči! Za lepe noge, zdrav duh i čvrstu zadnjicu, idealno!

Najveća blagodet koju mi donose putovanja je mogućnost da iskusim svakodnevne, male stvari, sitnice koje život znače, svaki put iznova, kao da je prvi put, jer se dešavaju u nekom novom mestu. To je moj najveći životni dar i luksuz.

#Bled #love #bell #castle #Slovenia #lake #fun #joy #vacation #holiday #travel #traveller #sitoireseto #OdeonWorldTravel

A post shared by Žana Korolija SITO&REŠETO (@sitoireseto) on

Nego, dragi moji, pa ja sam konačno uspela tri puta da povečem zvonce u crkvi Marijinog Uznesenja, smeštenoj na ostvrcetu posred Bledskog jezera! Neizmerna sreća i zadovoljstvo obuzeli su moje biće, nakon mnogobrojnih poseta ovom očaravajućem i romantičnom mestu. Mada, sve do sada, uvek je to bilo poslovno tako je da to verovatno krucijalni razlog zašto se neke moje želje ne ostvaruju. Javljam kako stvari stoje nakon što sam ih sad zapečatila gromoglasnom zvonjavom.

Za čuvene bledske krempite, u hotelu Toplice, ne daju recept i dalje, mada, nekako mi se čini da ih je moja mama i premašila u kulinarskom umeću. Ili je to samo zato što ona najbolje kuha. Svaki put kad nogom kročim u bledski raj, obuzme me mir i spokoj. A ne napušta me ni osećaj mondenskog duha, sa kojim se svaki posetilac ovde sasvim spontano sjedini. Onako, blejski, pravo! Sve što poželim je da beskonačno dugo vozim bicikl, u krug, oko jezera. Bled zaista jeste pravi dragulj slovenačkog turizma. Meditacija u svojoj suštini. Za golfere pravi, mali raj!

Najzanimljivija znamenitost na Bledu je čuveni Bledski dvorac, iz 11. veka, utvrđenje koje je smešteno na strmoj steni, stotinak metara iznad jezera. Vredi ga posetiti radi veličanstvenog pogleda koji se pruža na ceo Bled i okolinu, a koji oduzima dah.

Žana Korolija, Bled, privatna arhiva
Žana Korolija, Bled, privatna arhiva

U takvom okruženju, odgovor na svako postavljeno pitanje može da bude jedino DA, tako da je Bled, po meni, jedna od sigurnijih destinacija za organizaciju venčanja. Ako vas misli takve gone, sve do vasione, uzmite u razmatranje moju ideju.

Mada, bez oklevanja, isti odgovor bih izustila i u Otočcu, preslatkom, malom gradiću, dvorcu, ostrvcetu, wellness carstvu, ma ne znam ni sama šta je pre, nedaleko od Novog mesta, u središtu reke Krke, između Dolenjskih i Šmajerskih termi.

Otočec, privatna arhiva
Otočec, privatna arhiva

O, da, da ne zaboravim i smetnem s uma, Dolenjske su prava, mala poslastica! Wellness minjončić!

Otočec se boja ne boji, a sve mu dobro stoje. Naročito ove raskošne, bogate, jesenje, žuta, bordo, zelena, bakarno crvena. Obasjan svežom nebesko plavom i zrelom zemljanom crnicom, čine prekrasnu, jedinstvenu prirodnu celinu. Neodoljivu. Inspirativnu. Tajnovitu i maštovitu. Jer Otočec je magično mesto, koje skriva tajnu. Al’ ne mogu baš sve da vam otkrijem. Komadić ostavljam vama, dok komad nosim sa sobom doma! Od svih suvenira, najviše volim da skupljam uspomene sa putovanja. Jer putovanja me uvek ostavljaju bez reči, ali me pretvaraju u putopisca.

Otočec, privatna arhiva
Otočec, privatna arhiva

Priroda je bogato obdarila Otočec, bez dvojbe mogu da kažem. Idealno mesto za romantični vikend u dvoje. Možda čak i prosidbu, ako Bled prevagne za ceremoniju venčanja. Ili, ipak, stenovita obala mora, sa pogledom na zalazak Sunca?! Ni sama više ne znam! Koliko misli se roji u ovoj mojoj ludoj glavi, nakon šestodnevnog boravka u očaravajućoj Sloveniji, zemlji bajkovitih predela, prijatnih ljudi, opuštenih i spokojnih.

Tek kad sam se vratila, shvatila sam koliko glamurozno je bilo ovo moje šestodnevno putovanje po Sloveniji. Ali svega ovoga ne bi bilo da bez ljubaznosti turističke agencije Odeon World Travel, koja je sjajno organizovala ovo fantastično studijsko proputovanje, u cilju boljeg upoznavanja sa prirodnim lepotama i turističkim draguljima države Slovenije. Nakon šest dana bezrezervnog uživanja, divnog druženja, pregršt smeha, dobre hrane, pića i baškarenja po fantastičnim wellness centrima, fakat, najboljim u regionu, pod jednom rukom Venere u Strelcu, drugom Marsa u Jarcu, zadovoljnog tela i ispunjene duše vratila sam se kući zahvalna.

Napomena za kraj, kad kreneš na put u Sloveniju, knjigu nemoj da nosiš jer svaki korak koji napraviš, novi je list čudesne bajke.