U traženju ljubavi vrlo često zanemarujemo karakterne karakteristike partnera, u korist spoljašnjeg izgleda, šarma, bogatstva i statusa.

Još gore, dopuštamo našim negativnim emocijama da nadjačaju pozitivne i prikažu se kroz lik našeg partnera, kao naš verodostojan odraz u ogledalu. Na taj način, naš partner postaje odraz naše mračne i destruktivne strane, naših strahova, ograničenja i mana, umesto svetla, lepote i vrlina koje nosimo u sebi.

Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto: Aleksandra Ostojić

Traženje ljubavi kroz seks siguran je put do bola i razočarenja.

Destruktivna osećanja vrlo lako znaju da nas zavaraju i ukažu nam se kroz masku zanosno strastvenog seksulanog odnosa. Kad našim bićem ovlada tamna strana naše podsvesti, ona traži istu takvu u slici našeg partnera. Slično se sličnom raduje. Zajedno stvaraju nukleus desktrukcije koji se svakim novim kontaktom sa datom osobom i produbljivanjem uzajamnog odnosa pretvara u pravu nuklearnu bombu, koja obično eruptira i raznese obe strane u paramparčad. Osećaj je sličan kidanju živog mesa sa kostiju. Zato toliko boli kada se rastaju osobe koje vezuju negativne emocije, praćene strastvenim seksom jer postaju zavisni od sladostrašća koje njihova tela daju jedno drugom. Takav seks je koristoljubiv i pohlepan. To nije akt ljubavi.

Međutim, naš posao je da se menjamo jer jedino promene vode napretku. Osećaj životne radosti struji našim žilama sve dok se naša ličnost razvija. Onaj ko se ne manja, neka stavi prst na čelo i dobro razmisli jer stagnacija nas ne održava na poziciji koju smo u naponu snage dosegli, već nas vuče nazad.