Uvek kaži DA trenutku sadašnjem. Šta može da bude uzaludnije, gluplje, luđe od stvaranja neprirodnog, unutrašnjeg otpora prema nečemu što se već dešava, što je već postalo stvarnost, samo ti nisi dovoljno hrabar da mu se predaš u celosti?!

Da utoneš u veličanstveni trenutak emotivnog ispunjenja koji željno iščekuješ celog života?! Šta može da bude luđe od suprotstavljanja sopstvenom životu, koji je Sada i uvek samo Sada?! Predaj se onom što jeste. Dozvoli sebi da budeš to što jesi.

žana20
Žana Korolija Foto Srđan Bosnić

Predaj se svojim osećanjima jer jedino te ona nikada nisu izneverila. Svi drugi jesu. I sumnje i strahovi i besovi. Pa zašto bi im onda sada verovao?! Reci DA životu i gledaj kako život iznenada i spontano počinje da se odvija pred tvojim očima, radeći u tvoju korist, a ne protiv tebe. Pusti ga da ti uđe pod kožu i zaposedne svaku misao.

Ovde se ne radi o meni, već o tebi. Predaj se sebi jer sva ljubav i blaženstvo koje osećaš u ovom trenutku samo tebi pripadaju. Tvoje biće je njihovo izvorište.

Tragedija može da te pogodi u svakom trenutku, na ovaj ili onaj način, ali sudbina nije tvoj neprijatelj. Ti si sam sebi najveći neprijatelj. Zaključavanjem sebe daleko od sveta, sam biraš sopstvene greške i time uništavaš sve šanse da bilo kada uspeš da budeš srećan u životu.

A zaljubljivanje te uvek sustigne sasvim nenadano, na prepad, kad se tome najmanje nadaš i ne očekuješ. Na najmanje očekivanom mestu, sa najgorom mogućom frizurom i šminkom, pohabanoj haljini i izlizanim cipelama, dok u ormanu čami svečana odora koju si specijalno za tu priliku spremila, čekajući pravi trenutak da zablistaš u njoj. I uvek je to u osobu u koju se nisi nadala, kakvu nisi zamišljala. Boju očiju koju retko primećuješ. Ali te oči smeju se osmehom kome ne uspevaš da odoliš i gledaju te pogledom koji te svlači bez opiranja.

Prepustimo svojim osećanjima, potonemo u njih kao u penušavu, šampanjsku penu i stopimo se u carstvo moći koje već postoji unutar našeg bića. Svet se menja kada se mi promenimo. Svet je nežan kad mi postanemo nežniji. Svet nas voli kada mi odaberemo da volimo.

Predati se znači odreći se ograničavajuće sile koja tvoju ličnu moć da uspeš da realizuješ emotivno ispunjenje drži konzerviranom.

Mada, istorijski gledano, rekla bih da zbog nasilne prošlosti naše kulture, plemeniti čin predaje se povezuje sa slabim, kukavičkim ponašanjem koje ugrožava integritet i ugled čoveka i prepušta te hiru protivnika, koga boli dupe za tebe. Ova podela uloga oseća se kao lična pretnja, jer je osećaj duboko ukorenjen, obično u detinjstvu, kada potrebe nisu ispunjene ljubavlju već zlostavljanjem ili zanemarivanjem.

Oni koji su najmanje spremni da se predaju ljubavi, jesu oni koji su preživeli najveće psihičke ili fizičke traume jer oni su se predali sopstvenom strahu.

Naš dom, porodica, ulica, škola, društvo – svi izviru iz snage veće od nas samih. Ironično je da se ljudsko biće toliko lako predaje uticaju sa strane tokom perioda odrastanja, dok sa druge strane niko prkosniji od njega u zreloj dobi. A na osnovu čega? Opet, straha.

Čini mi se da ne postoji snažniji osećaj ispunjenja u duši od onog kada čovek veruje da je on taj koji čini da mu se sopstveni život odvija baš onako kako on hoće. Zadovoljni smo samo kada sami ispunjavamo sopstvene potrebe. Nedostatak poverenja u vezi samo potvrđuje naš ograničeni vidik.

To je najvidljivije tokom seksualnog odnosa jer smo tada u prilici da osetimo dah, otkucaje srca i toplinu dodira našeg partnera.

Zajedničko zadovoljstvo je trenutak obostrane predaje. To nije – do mene je, vidi šta sam uradio. Seksualna intimnost je rezultat opštenja sa našim partnerom, a ne vladavine nad njim. Kad se predamo postajemo svedoci svoje prave moći. A samo predaja omogućava da iskusimo snagu ljubavi.

Predaj se, u ime ljubavi!

Ako još nisi uspeo, zapitaj se šta je potrebno da se predaš da bi ostvario sopstveni emotivni potencijal. Je li to način ponašanja ili navika? Lična pretnja ili mehanizam odbrane koji ti više ničemu ne služi?

Nije potrebno ni da znaš kako da se predaš. Jednostavno, uhvati ritam vibracije sveta oko sebe i već si se predao trenutku sadašnjem. Ne brini o tome šta će biti. Svemir ima za tebe savršen plan. Svako od nas je mnogo više od onoga što će ikada biti u stanju da spozna. Baci pogled izvan granica svog uma i videćeš odsjaj svog značenja.