Imala sam dvadest godina kada sam prvi put bila suočena sa stavom da je sreća voleti, a ne biti voljen.

Ništa mi to tada nije bilo jasno. Vrtela sam tu ideju po svojoj mladoj glavi, vrtela godinama i tek mnogo godina kasnije bila spremna da prihvatim kao ličnu spoznaju.

Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto: Aleksandra Ostojić

Kada neko drag ode iz našeg života, sa njim odlazi i deo nas koji je bio vezan za tu osobu. I mi patimo, ali ne za onim ko je otišao, već za onim delom sebe, koji smo izgubili odlaskom drage osobe iz našeg života. Patimo za našim osećanjima i odnosom koji smo imali sa tom osobom.

Život je ispunjen usponima i padovima, a rekla bih da sam sklona da više patim kad izgubim nego da uživam dok imam. I kad ljubav ode nekim drugim putem, jer ona ne nestaje, samo menja svoj pravac i tok, u dubini duše ostaje mi bogatstvo kroz doživljeno uskustvo, stečenu mudrost i divna sećanja. Bar imam za čim da žalim.

Što bi rek’o Andrić: ’’Što ne boli, nije život, što ne prolazi, nije sreća’’.

Pre pune četiri godine, veselilo me je što je hit godine na Diskomeru, Studija B, bila pesma ”Neko nema ni to”, grupe mladih devojaka okupljenih pod savršeno ludim i originalnim imenom Vibrator u rikverc.

’’Osećam strašnu bol, a neko nema ni to…’’ čarobni su bili početni stihove njihove pobedničke pesme. Tako mlade, a već tako mudre. E, da mi je ta pamet bila…!

Moram priznati da sam potpuno bila opčinjena njihovim stihovima, entuzijazmom, inspiracijom i kreativnošću. Buntovnice sa stilom, koje su mi izgledale kao da su izašle iz modnog salona Vivien Vestvud, iz najboljih dana. Navijala za njih! Te zime, danima me je budio njihov žestoki rock&punk ritam koji pokreće.

A onda, kao iz daljine, do mene dopire eho iz dalekih, adolescentnih dana. Čujem moju mamu kako vrišti:’’… a neko nema ni to, a neko nema ni to..’’

Al’ ne peva.

Pokušava da me nauči da treba da budem zahvalna i zadovoljna onim što imam, a ne da stalno-budem-nezadovoljna-i-nezahvalna.

Za divno čudo, za isto to moja profesorka engleskog je govorila da sam ambiciozna.

Hm, a šta je to zapravo bilo, vrag će ga znati.

A vibratorke i dalje tresu li, tresu! Kao da je juče bilo.

Bilo je ovo iz rubrike sećanja.

 

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.