Usreći Noleta danas! Gledaj svoja posla!

Al’ čini mi se da je najveći izazov za čoveka da gleda svoja posla! Rekla bih da ne možeš veći i provokativniji zadatak pred njega da postaviš!

Nego, mene zanima ko se bavi tvojim poslom dok ti brineš o tuđem!

Žana Korolija Foto Srđan Bosnić
Žana Korolija
Foto Srđan Bosnić

Zar ćeš da dopustiš da tvoja posla budu zanemarena, odu niz vodu, drugom u krilo, praktično?! Pa šta ćeš onda, jadan? Drugi da se bave tvojim prljavim vešom?! Tvoje kakane gaće da ribaju?! Zar si takav čovek?! Zar ćeš dozvoliti da postaneš toliko nemaran, k’o taj o čijim problemima ti vodiš računa?! E, nisi valjda takav bednik?!

Iznenadio bi se koliko pozitivnih promena možeš da načiniš u svom životu, ako bi gledanje sopstvenog posla postao tvoj top prioritet.

Začudio bi se koliko tu posla ima! Imao bi pune ruke posla, veruj mi! Ne bi glavu mogao da podigneš od sebe samog. Rudnik je to, ponekad blaga, ponekad najcrnjeg ugljena. Samo kad bi se usudio da zasučeš rukave, ne bi ti palo na pamet da se bakćeš drugima. Ne bi imao ni kad! Ipak je to full time job!

Samo, znam ja da ti znaš to, lisica si ti prava! Zato se i kriješ pod tuđim repom, da se ne bi bavio svojim. Nemaš hrabrosti. Priznaj! Jer znaš ti, lijo, kakvo si breme skrio pod tuđim skutom. Al’ nemoj da misliš da će sav taj nagomilani tovar da nestane ako se dovoljno dugo budeš pravio da ne postoji. Neće, prijatelju moj! Samo će postati veći. Gomilaće se, puniti, sve dok ne prevrši, kao i svaka septička jama, a onda, nek ti je Bog u pomoći! Jer niko neće doći da čisti tvoja govna, u koja si do vrata zaglibio. Možda i povrh glave. To ti znaš najbolje. Samo ti je toplo i osećaš se sigurno jer znaš i sam da ako samo pokušaš da otvoriš usta, vazduh da uhvatiš, a kamoli, progovoriš, nagutaćeš se govana svojih. Ovako, dok ćutiš i tavoriš, osećaš se bezbedno, koliko god to suludo zvučalo.

Nego, imaj na umu da je jedino pravično na ovom svetu da svako gleda svoja posla! Druge pravde na ovom svetu nema.

I znaj da to što drugi rade, a u skladu je sa važećim zakonskim odredbama, nije tvoja briga.

Samo zato što se to razlikuje od toga kako bi ti to radio, ne znači da je to đavolja rabota, samo zato što je drugačije. I ko kaže da bi radio drugačije kada bi se našao u njegovoj situaciji?! I da si prošao putem kojim je on prošao!

Prihvati da postoji različitost ako se već deklarišeš za demokratu. I da ne znaš najbolje na svetu šta je za koga dobro jer tvoja mera nije prava mera za ceo svet, već samo za tvoj.

Svako radi onako kako smatra da je najbolje za njega u datom trenutku. Tako i treba da bude jer to i jeste najbolje za njega u tom trenutku. Nisi ti centar sveta niti tvoje merilo određuje po kom principu bi svet trebalo da se okreće. Radije se fokusiraj isključivo na ono što zaista jeste tvoja briga. A to si samo ti i niko i ništa drugo.

I da ti bude jasno, ono što pripada drugima je samo njihova stvar. Nikako tvoja!

Da ne pričam o tome koliko si nepristojan i loše vaspitan kad se baviš tuđim poslom. Vrhunac neukusa je to, dragi moj!

Kad bi se svako bavio svojim poslom, celokupan posao na ovoj planeti bio bi završen i ne bi preostalo posla za druge. Svet bi se kretao mnogo brže unapred nego što to sada čini jer bavljenje tuđim poslom najjača je oprečna sila koja postoji.

Ako si mu prijatelj i stalo ti je do njega, pusti ga da se bavi svojim poslom jer tako se uči. Zamisli šta ćeš ti sve da naučiš kad budeš glavu zabio u svoja posla. Kakva te tu sve iznenađenja čekaju! Juhuuu!

Sa druge strane, bavljenje tuđim poslom jasno ukazuje na to da je upravo tebi pomoć potrebna jer svi mi radimo drugima ono što bismo želeli da drugi rade nama.

Ako imaš potrebu da drugima pomogneš, znači da pomoć očajnički tražiš. Vapiš!

Nje ti jasno? Pa, znam! Al’ bilo bi ti mnogo jasnije samo kad bi se malo dublje posvetio sebi i svom poslu. Neka svaka lisica brine o svom repu!

Mani me se tvoje velikodušnosti i pažnje koju drugima posvećuješ. Brini o sebi jer očigledno je u kom grmu se lija krije!

Mnogo više možeš da kažeš o osobi na osnovu onoga što govori o drugima nego na osnovu onoga što drugi govore o njemu!