Najbolji način da ućutkamo razgovor u gotovo svakoj prostoriji je da glasno izgovorimo reč VAGINA.

Pre par godina, moja prijateljica Helena rekla mi je da nikada nije doživela orgazam tokom seksualnog odnosa sa partnerom. Da nije jedina, govore podaci da 10% žena nikada nije doživelo orgazam, a da više od 30% njih ne doživljava orgazam tokom seksualnog odnosa sa partnerom.

Žana Korolija Foto Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto Aleksandra Ostojić

Voli ona seks, fizički dodir, maženje, bliski kontakt sa partnerom ali nikada nije uspela da postigne toliki stepen opuštenosti i prepuštanja da bi dostigla vrhunac tokom seksualnog odnosa. Pravi control freak.

Nakon  prošlogodišnje kolumne na temu vagine i našeg odnosa prema svom biću, dosta žena mi se javilo u nameri da pohvale tekst, što javno nisu učinile. To samo potvrđuje činjenicu da je i dalje prisutna jaka seksualna stigma, da žene osećaju veliku nelagodu i nerado otvoreno govore o ovoj temi.

Stoga, hajmo na ovaj način da pričamo o vagini. Možda neko odluči da u set svojih rezolucija ubaci upoznavanje svog tela, kao jednu od najbitnijih odluka. Što i jeste!

Da bismo nekoga voleli, potrebno je da ga najpre upoznamo. Da bismo voleli sebe, treba da upoznamo svoje telo i da ga zavolimo toliko da ni jedan njegov delić za nas ne predstavlja nepoznanicu niti nam je mrzak.

Ako to znači da treba da zavučemo svoju ruku duboko u naš vaginalni otvor i da pritom još postavimo dovoljno veliko ogledalo ispred nas, to treba i da uradimo. Naš je osnovni zadatak da budemo u kontaktu sa svojim telom, da ga volimo, mazimo, negujemo, istražujemo, osećamo i uživamo u njemu. Registrujući naznaku bilo kakve promene, znaćemo i kad nešto nije u redu.

Vagina nije crna rupa! Ne postoje dve iste, kažu ginekolozi. Treba im verovati. Dovoljno su ih se nagledali u životu.

Bez bojazni! Dovoljno se rasteže. Nema toga koji nije uspeo da stane u nju. Zna i da se naduva ali to samo pri porođaju.

Miriše na sasvim jedinstven način i to se menja tokom mesečnog ciklusa, ali uvek dovoljno zanosno da svaki put lako uzbudi našeg partnera.

Recimo, kada smo pod stresom ili nas stisne neki grč u stomaku, maženje vagine može da podstakne lučenje endorfina, hormona sreće, koji ublažava napetost i bol. Samo nekoliko minuta milovanja vagine, može da izazove preplavljenost našeg bića prijatnim osećanjima.

Ako ste ovog trenutka pomislile da biste mogle neprimetno da zavučete ruku u svoje međunožje, slobodno to i uradite. Na osmehu, na vašem licu, niko vam neće zameriti.

Jedna druga prijateljica kaže mi da je dugo bila u neprijateljskim odnosima sa svojom vaginom. Zamrzela je kada je dobila prvu menstruaciju. I to bolnu, obilnu, kao većina nas. Nikada nije uzela ogledalo da pogleda kako joj vagina izgleda. Plašila se šta će tamo zateći.

Prema svojoj vagini odnosila se kao prema stranom telu. Obraćala joj se sa ‘to, tamo dole’’. Nije imala koga da pita. Majka se ponašala kao da nema vaginu, a tada nije bilo ni interneta, da bi mogla da otkrije sve što je zanimalo.

Prvi seksualni odnos je bio vrlo bolan, što je navuklo dodatnu sumnju da sa njom nešto nije u redu. Dok su njene drugarice tokom studija rado stupale u seksualne odnose, bilo joj je neprijatno da ih bilo šta pita o tome jer bi to pojačalo njen osećaj  da sa njom nešto nije u redu.

Strah da će svaki sledeći seksualni odnos biti bolan, ostvarivao se kao njeno sopstveno proročanstvo.

Plašeći se da će je njena vagina izdati, nije bila u stanju da se opusti i uživa u predigri. Orgazmi su za nju bili potpuno nedostižni. Pošto nije mogla da se uzbudi, odnosi su uvek bili predmet drame. Jedva je i svom mužu dozvoljavala da joj dodirne vaginu.

Veći deo života držala se na popriličnoj distanci u odnosu na svoju vaginu. Loš brak, koji je s godinama postao bezseksualni, učinio je da potpuno zanemari svoju vaginu. Najbolje od seksa u braku je što je donela na svet dvoje predivne dece. Ali baš kao i njen seksualni život, ni trudnoće nisu bile lake.

Nije ni čudo što je bila odlučila da zatvori ‘radnju’ u svojim tridesetim.

Sve dok nije upoznala Njega. Svog prvog ljubavnika nakon razvoda, koji je imao dosta strpljenja, volje i ljubavi prema svom telu, dovoljno da je zainteresuje da i ona upozna svoje. Sve to, naravno, zarad većeg zajedničkog seksualnog užitka.

Za divno čudo, nakon menopauze značajno se povećao njen seksualni nagon. Da li promena u hormonalnom statusu ili novi partner, učinili su da i ona živne i dobije jaču želju za upoznavanjem svog tela radi seksualnog užitka.

‘Konačno, sa 53 godine spoznala sam šta znači seks. Sinoć sam imala četiri očaravajuća orgazma sa Dragoljubom! Tri, noć pre! Konačno, volim svoje telo! Ne stidim ga se.’’

Zajedno sa svojim dragim pohađa online radionice Tantričkog seksa. Kroz Tantru, zaljubila se u svoju vaginu.

Ova promena perspektive dozvolila je njenom telu da uđe u duboko stanje opuštenosti, koje joj je izmicalo sve ove godine. Kroz tehnike disanja uspela je da probudi svoju seksualnu energiju, kao što je naučila da u sebi probudi različite nivoe uzbuđenja.

Naša vagina ima mozak koji beleži svu emocionalnu i fizičku bol tokom našeg života.

Polako, vremenom i posle dosta vežbanja, trauma u njenom telu počela je da se osipa. Nakon toga, bila je u stanju da shvati da je seks zadovoljstvo, a ne trauma.

Sada je njena vagina postala njena najbolja prijateljica. Zavolela je jer joj pruža ogromno zadovoljstvo. Konačno su postale jedno.

Jedan od radnih zadataka koji ima je da svake nedelje nacrta svoju vaginu. Umetnička sloboda joj je u potpunosti dozvoljena. Jedino čime treba da se vodi je njen osećaj.

Kaže da su joj crteži vagine u početku bili grozni. Crtani samo grafitnom olovkom, i to ovlaš. Jedva da je olovka dodirivala papir. A sada je njena vagina dobila boju, punoću, strast. Ponekad je Jagodica Bobica, nekad opasna tigrica, a zna da poprimi i poneki kubistički oblik.

Ako je Pikaso govorio da za njega vagina predstavlja najlepšu sliku na svetu, što bismo se mi protiv toga bunili.

Uživajmo u najtimnijem delu svog bića, koji može da nam pruži najjače telesne osećaje. I crtajte svoju vaginu! Udahnite joj život.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.