Leto je more. Leto je Sunce. Lubenica, kukuruz i sladoled. Leto su letnje haljine. Izazovne, provokativne i romantične.

One što bude maštu i otkrivaju više nego obično. Posebno ističući letnju preplanulost tela. Svakodnevni izlasci do duboko u noć. Flertovanje. Blejanje. Intrige. Najviše od svega, letnje ljubavi.

Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto: Aleksandra Ostojić Haljina: MATES, Beograd

A svega toga, sem utoljavanje nezadovoljstva u preobilnim obrocima navedenog izbora hrane, nedostaje mojoj dragoj prijateljici Cici ovog leta.

Nisam pošteno nijednu letnju haljinicu obukla!

Što je adekvatno kliničkoj depresiji, po njenom nahođenju.

Koliko prošlog, špartala bi Cica, od kafića do kafića, degustirala letnje menije znamenitih restorana, u gomili društva spontano upoznavala nove ljude, sa po nekim upadanjem na žurke na skrovitim mestima i popodnevne prijeme po velelepnim gradskim terasama.

Neretko, sasvim neplanirano, zore bi dočekivala po splavovima. A nogice znala da baci preko ograde čamca i probrčka ih u reci, tokom dugih noćnih plovidbi, pod sjajem zvezdanih beogradskih noći.

Sedala u avion i odlazila na kupanje u Crnu Goru za vikend. Već sledećeg bi kolima zujala po Istarskim selima. Uglavnom, sjajno provodila i bar jednom ludo zaljubila, obezbedivši sebi grejno telo za predstojeću zimsku sezonu.

Čarolijom Saturna ili nekom drugom planetarnom konstelacijom izazvano, došlo je do totalnog pomračenja njenog polja ljubavi.

Saterana u ćošak, ali sa još uvek živom nadom u nenadani obrt u svoju korist i brz oporavak, rešila je da otvori svoj black book. U modernom značenju tog termina, bazu svojih muških prijatelja na Fejsbuku i pažljivo pročeprka po aktuelnim, letnjim dešavanjima. U obzir su došli i prijatelji svih naših prijatelja.

Al’ Cica nije dugo čekala. Ubrzo su se na njenom zidu ukazale Duletove primamljive slike Suncem okupanih, beskrajno dugih peščanih plaža. Morski talasi, alias, duboki tragovi motora u vodi, jasno su ukazivali na provođenje vremena na jahti tokom letovanja. Prazan šator na jednoj od bezbroj pustih peščanih plaža, podsećao je na Nikolin samotnjački, tromesečni boravak na Lastovu. Upadljiv je bio samo nedostatak ljudi na slikama. Rukovodeći se svojim jasnim motivom, Dule je delovao kao mogući zgoditak.

Sve to delovalo je dovoljno primamljivo da Cica zabaci udicu zarad ostvarenja dugoočekivane letnje romanse.

Flertuozna, zavodljiva i neodoljiva, kakva jeste, nije ni sumnjala da će dugo čekati na odgovor druge strane.

Samo, par nepobitnih činjenica smetnula je s uma.

Pre svega, da iskorišćavanje bilo koje situacije i ljudi, samo kao sredstva do krajnjeg cilja, isključuje naše biće u trenutku iz kontakta sa samim sobom i realnog poimanja stvarnosti i uvlači nas u manipulaciju.

Lek bi bio otarasiti se skrivenih motiva, osmeliti se i dopustiti sebi da vođeni slobodnom voljom, otvorenog srca, čistih ruku i obraza dođemo do željenog cilja.

Drugo, da je svet u koji je zabacila udicu virtuelan, a kao takav, preplavljen i zamagljen instant porukama različitih vrsta. Sve one imaju za cilj da u što kraćem vremenskom periodu dobijemo ono što želimo u datom trenutku.

Udvaranju, kao uspostavljaju odnosa radi ostvarenja ljubavne veze između dvoje ljudi, više nema mesta. Više niko i ne zna šta je to.

Nažalost, danas mnogi ne znaju kako da na odgovarajući način osvoje naklonost druge strane kroz udvaranje i flertovanje, kako da tumače ljubavne signale i kada je vreme da se uhvate za ruke, dodirnu ili poljube.

Za mnoge koji odrastaju i žive u virtuelnom svetu, udvaranje je postalo zakržljali nagon, održavajući ih zamrznutim i sputanim u vremenu i prostoru, potpuno paralisanim i onemogućenim da se kreću u zamišljenom, željenom pravcu. Vrte se u krug, stalno ponavljajući paterne u ponašanju koji ih iznova odvode u ćorsokak, bez mogućnosti ostvarivanja ljubavne veze i duboke bliskosti.

Ovo drži ljude zaglavljenima u nezrelim obrascima ponašanja jer ne mogu da naprave razliku koje osobine i karakteristike drugih im odgovaraju.

A znamo svi kako GPS, kao virtuelni putokaz, ume da nas odvede u krivom smeru u stvarnom životu.

Iskreno, ne sećam se kada sam poslednji put bila predmet direktnog muškarčevog zavođenja sa jasnim ciljem. Mentalno nadmetanje i gledanje oči u oči stvaraju ljubavnu magiju kakvoj je teško odupreti se. Ali stvarnu i vrste koja vezuje na duži rok.

Komunikacija vrlo lako zna da sklizne sa koloseka i odvede, inače, nerealni odnos u neslućenom pravcu.

Jer svi mi imamo svoju stvarnost, koju kreiramo rukovođeni doživljenim iskustvom, potencijalima, željama i maštom. Kad uzmemo u obzir sve naše strahove, zablude, ograničenja i ostale negativne emocije isprojektovane životnim iskustvom, obično duboko nesvesno zakopane u bunaru sopstvene taštine i orobljenost sopstvenim umom, vrlo često dođemo do saznanja da je naša stvarnost obojena neslućeno drugačije od zamišljene stvarnosti druge osobe.

Svi mi čujemo ono što želimo da čujemo, vidimo ono što želimo da vidimo, pročitamo i razumemo ono što želimo da pročitamo i razumemo, a ne ono što druga osoba ima da nam kaže.

A da li je potrebno da kažem da je došlo do prave komedije zabune između Cice i Duleta?!

Ona mu šalje poruku sa pitanjem na kom je to skrivenom lokalitetu bio, a on joj odgovara slikama sa žurke gde se trenutno nalazi. Ona insistira da razjasni situaciju, ubeđena da je on pijan k’o majka, a on misli – šta me progoni ova luda žena.

Dalje Cicino raspitivanje o skrivenom lokalitetu Dule zadovoljava namerom da joj traženo otkrije uživo. Postaje toliko eksplicitan da ona posumnja da li on piše te poruke jer je do sada bio miran i fin momak.

Sutradan, kada je shvatio da je priča skliznula u neželjenom pravcu, dogovor o viđanju sveo se na – hajde, vidimo se jedan dan od nedelje.