Energija protiče u nama i svuda oko nas. Od toga kakva nam je energija, zavisi kakav nam je život. Princip funkcionisanja energije vrlo je jednostavan – ili mi upravljamo energijom ili ona upravlja nama.
Narodski rečeno, ili ćemo je osedlati ili će ona nas.
Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto: Aleksandra Ostojić

Kada je mislima ograničavajućeg uma razbolimo, razbolećemo se i mi sami. Izlečenje je realno moguće ali tek kada izlečimo energiju, možemo da izlečimo bolest. Sposobnost isceljenja je u nama i ne zavisi ni od koga drugog, već samo od nas.

Stoga je neophodno da svoje energetske kanale održavamo prohodnim i otvorenim za neometajući protok dovoljne količine pozitivne energije, koja nam je neophodna da živimo punim plućima i realizujemo svoju pravu prirodu kroz život. Ostvarimo snove, želje i potrebe.

Detoksikacija, proces uklanjanja otrovnih materija iz našeg organizma, počinje praštanjem, kaže Danica Cvetković, učiteljica kundalini joge, čije seminare često pohađam. Sebi i drugima. Tek kada uspemo da oprostimo svim ljudima koji su nas povredili u životu, otklanjamo prepreke za celovito ozdravljenje našeg bića i ulazak ljubavi u naš život. Zdrava ishrana dolazi kasnije.

Kad oprostimo sebi, kad odbacimo osećaj krivice zbog svih nedela, koja smo učinili drugima i bola, koji smo im naneli, možemo nesmetano i bez ograničenja da pustimo da ljubav proključa u nama i da volimo svom snagom.

Kad prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo, bez osude, ograničenja i krivice, otpočinjemo najznačajniju ljubavnu vezu u životu. Sa samim sobom.

Niko nema prava ni da sudi jer svako od nas radi najbolje što zna i može, u datom trenutku. Na osnovu znanja, iskustva i nivoa svesti na kom obitava.

Isto važi i za drugu stranu. Ako me je povredio, znači da bolje nije umeo. Zato, bez osude, opraštam sve grehove, boli i nepravde meni nanete, praštam sebi i prihvatam oprost.

Čak i ako imate sve na ovom svetu, ali ako ne umete da oprostite, znači da nemate ništa.

– Yogi Bhajan

I tu suze počinje nekontrolisano da teku. Puštam suze da teku, da s njima odu moji dugovi prošlosti.

Šta više, radujem im se, svesna da u mom biću otvaraju kanale za nove prilike, ljude i događaje. Osećam čari Kundalinija i prihvatam nadolazeću energiju s ljubavlju.

Kao što se radujem svakoj novoj upali mišića, jer znam da sam dotakla neki novi mišić, do sada skiveni, koji je tavorio zapostavljen od grupa velikih mišića, baš zbog toga što sada osećam kako unosim novi život u njega, oživljavam ga i vraćam u aktivnu funkciju.

Tako i sada, osećam ogromnu sreću jer otkrivam do sada još uvek netaknuto polje moje duše.

Radujem se suzama koje teku niz moje lice, jer znam da iz mene odnose sve što me truje i obuzdava, a u meni bude ljubav.

Osećaji besa, ljutnje, krivice i osude, kako prema drugima, tako i prema sebi, smešano predstavljaju najjači mogući koncentrat otrova, koji nosimo u sebi i najveću prepreku za ljubav. Praktično, nepremostivu. Zato koristim svaku moguću priliku i usvajam što više različitih tehnika, koje mogu da mi pomognu u samorealizaciji.

Slabić nikada ne može da oprosti. Praštanje je znak snage.

– Gandi

Sada, kad sam se uverila da deluje, mogu da prihvatim Danicino objašnjenje da Kundalini joga predstavlja jednu od najdelotvornijih tehnika eliminacije negativnih emocija i buđenja zdrave energije u biću.

Šta ću, mnogo puta do sada su me izneverili pa moram da proverim. Znam, nisu namerno. Bolje nisu znali, a bilo je potrebno i da ja nešto naučim.