Kad mi je muškarac, koga sam upoznala pre samo pet minuta, rekao: ”Hej, ja sam muško i treba ozbiljno da me shvatiš!”, najpre sam se od iznenađenja izbečila, a potom, žestoko nasmejala.

Kada sam na drugi pogled videla da je on mrtav ozbiljan, jasno mi je bilo da sam oduvala svoju šansu za romansu. Zapitala sam se kako je, u stvari, trebalo da reagujem na tu njegovu igru autoriteta. Da li da se vidno stresem od silnog uzbuđenja i trepćući kažem ”Da, dragi, moja pažnja je u potpunosti tebi posvećena”, ili da ga samo nežno pomazim po glavi, u fazonu ”mama je tu, ne brini”.

Žana Korolija
Foto Srđan Bosnić

U svakom slučaju, jasno mi je bilo da predamnom stoji dečačić, koji je centar maminog sveta i očajnički pokušava da zadrži njenu pažnju.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

Ne rade li to svi, bez obzira na to koliko godina imaju?!

Moje iskustvo kazuje da postoji samo jedna osoba koja je sveprisutna u životu muškarca. To je njegova mama. Što pre to shvatimo i prihvatimo, to bolje za nas. Rekla bih da su muškarci celog života u potrazi za mamom. Onom koju su imali ili pak, onom koju nikada nisu imali. Sve što im je potrebno je substitut majčinske ljubavi. Što pre shvatimo na koji način treba da im priđemo i pružimo ljubav, to imamo bolju šansu za romansu.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Sve me navodi na zaključak da muškarci svojom polnom zrelošću dostižu i vrhunac svoje emotivne zrelosti. To bi bilo negde oko 16-te godine. Što je mama uradila do tada, uradila je. Direktan produkt njegog umeća vaspitanja dobijamo pravo u ruke. Svaki dalji pokušaj preoblikovanja nije moguć, a time ni preporučljiv. Bolje ne lupajte glavu, to vam je što vam je. Ili ga volite onako kako je to radila njegova mama ili odustanite odmah.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Vrlo često ponavljam mojim prijateljicama, koje imaju mušku decu, da vode računa šta rade i kako vaspitavaju svoje muško čedo.

Što jedna majka upropasti, to više ni sto žena ne može da ispravi!

Btw, juče su bile Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena. Iskoristila sam efekat iznenađenja i trenutak nesmotrenosti moje mame i vezala je oko nogu. Međutim, lako je našla način da se ”odreši” od mene sa malo parica.

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

A šta je sa mamama sinova? Da li ikada nađu način da se odreše od njih? Ili to možda nikada i ne požele, već svog savršenog muškarca ljubomorno čuvaju uz sebe?

***

Odlomak iz knjige Ne odustaj od ljubavi, Laguna, 2015