Uvek! Samo što ova mačka više ne stanuje tu!

Zanimljivo je videti bivšu voljenu osobu posle nekog značajnog  vremenskog perioda. Oseti li se nešto ili ne, pokrenu li se čula ili ne, jurne li krv u glavu ili ne. To bi trebalo da potvrdi da li je naša ljubavna priča završena ili još uvek nije, bez obzira na to koliko je vremena prošlo od poslednjeg susreta. Ako jeste, znamo da je odabir bio pravi. Ako leptirići i dalje ferceraju, reklo bi se da nije. A šta ako tu nije Amor umešao svoje prste, već je u pitanju nešto sasvim drugo?!

Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić
Žana Korolija
Foto: Aleksandra Ostojić

Po njemu može da se navija sat. To već i vrapci znaju. Ime mu je retrogradni Merkur i skoro da više nema osobe, malo bolje informisane od prosečnog, koja ne zna za njega. U periodu kad planeta Merkur krene hodom unazad, kao da ceo svet stane. I odjednom, svi samo sležu ramenima, sa razumevanjem, kao da svi znaju šta to znači. Njega krivimo za sva kašnjenja, prepreke i nesporazume, a zaslužan je za ponovno otvaranje neraščišćenih računa i vraćanje dragih ili nedragih osoba iz naše prošlosti.

Reciklirati ili ne, pitanje je sad!

Kada okončamo neku vezu u našem životu da li zaista ikada uspemo da se otarasimo duhova prošlosti ili oni zauvek ostaju da lebde nad nama? Prema onome što nam tehnološki procesi potvrđuju, reciklaža se pokazuje kao dobra metoda kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i sirovine, u koju obnavljanje veze sa bivšim frajerom nikako ne dolazi u razmatranje, bez obzira na to kog kvaliteta ta sirovina bila.

Kako, bre, vreme leči sve kad mi ovaj retrogradni Merkur nikako ne dozvoljava da se zalečim?! Svaka tri do četiri meseca evo ga opet, k’o duh iz boce! Po njemu mogu spisak da napravim kad će se ko od bivših ponovo javiti’, hvata se za glavu moja prijateljica Sofija. ‘Ima li bizarnijeg pokušaja bivšeg frajera od bojažljivog sms-a, tipa – šta ima? Sve sa smajlijem! ’

Hellooo, darling! Očigledno sam te bila precenila. Sorry, ništa lično. Do mene je. Lekciju sam naučila i podigla se na viši nivo igrice, a ti ’ajde, svojim putem dalje.

Neki pametniji kažu da je raskid kao polomljeno ogledalo. Bolje je ostaviti ga slomljenog nego se povrediti pokušavajući da ga ponovo sklopiš.

Nikoga ne možemo da krivimo za pokušaj!

Način na koji mi odreagujemo u datoj situaciji, samo je do nas. Govori o našoj zrelosti i spremnosti da se suočimo sa određenom situacijom.

’Zamisli, Uglješa me zvao noćas u četiri ujutro!’, kaže mi Sofija dok razmatramo trenutnu postavku planeta na nebu i gledamo kad će da iscuri vreme Merkurovom hodu unazad.

Šta da pomisliš kada ti telefon zazvrči u zlo doba noći? U svakom slučaju, da se nekom nešto loše desilo i da mu je očajnički potrebna tvoja pomoć. Ali dešava se i da je bivši dragi popio koju čašicu više pa u nedostatku tople postelje na vidiku, izvukao tvoj broj telefona kao keca iz rukava.

Sutradan je usledio odgovor: ‘Na tvoj poziv u gluvo doba noći mogu samo da ti kažem da mi je žao što nisam bila u prilici da ti odgovorim jer sam imala neka vrlo važna posla. Obično je tako u to doba noći. Ako i večeras zagusti za prenoćište, molila bih te da se javiš na vreme, u terminu predviđenom za primanje rezervacija. Sve ostalo može samo dodatno da naruši tvoju iovako lošu poziciju na tabeli.’

I tako, duhovi prošlosti nas progone sve dok ne rešimo zaostale i neraščišćene račune, obično sa samima sobom i stavimo tačku na određeno poglavlje našeg života. Sve osobe u naš život ulaze sa dobrim razlogom i određenom misijom koju treba da ispune. Kada savladamo lekciju koja nam je data za nauk i pokažemo znanje za prelaznu ocenu, svako odlazi dalje svojim putem. Ostaju oni pravi, koji čine temelj i oslonac u našem životu. Sve ostalo i dalje baulja, sa rešenošću da nas nauči pameti, dok nam ne sine lampica u našim lepim glavicama.