Čuveni francuski glumac, Žan Mark Bar, ponovo na beogradskoj sceni, igrajući glavnu ulogu u melodrami Krojcerova sonata, 25. i 26. aprila, na velikoj sceni Madlenianuma.

Foto: V. Nešović
Foto: V. Nešović

Dok se svira sjajna Betovenova Krojcerova sonata uživo, za violinu i klavir, koju na našoj sceni  izvode dve umetnice, teče čudna priča o neobičnim bračnim, ljubavnim, partnerskim odnosima između slavnog pisca Lava Tolstoja i njegove supruge Sofije.

Krojcerova sonata foto V. Nesovic (4)

Majčinska ljubav, strast, ljubomora upleteni su u događaje koji vode ka zločinu, tako da dramski tekst govori o nekoliko likova i postavlja nekoliko planova. Na jednom su strast i zločin zbog ljubomore, na drugom, čiste emocije i neuzvraćena ljubav, na trećem problem žene-majke supruge, ljubavnice, na četvrtom neuzvraćenost i nemogućnost ostvarenja zajedničke sreće i bilo kakve sreće u prostorima u kojima se živi sa genijem, kakav je bio Lav Tolstoj.

Krojcerova sonata foto V. Nesovic (3)

Složenost međuljudskih i partnerskih odnosa, nemogućnost dostizanja misaone dubine genija, plač i suze majke pored bolesnog deteta, pa ostavljene žene i muža koji napušta bračnu sobu , prekinuto sladostrašće i dobijena sloboda.

Krojcerova sonata foto V. Nesovic (2)

Muzika  u komadu znači više od drame, ona spaja ljude i parove, nalazi puteve koje misao ne može, stvara nova druženja i prijateljstva, ubija stare ljubavi. Svaki stav svirane i izvedene Betovenove Krojcerove sonate donosi promenu u raspoloženjima i  u razvoju likova, drame,  u neočekivanim preokretima, tako da muzika predstavlja integralni deo dramatskih konflikata, kao i neočekivanih razrešenja, konačno, predstavlja jednog od aktera predstave.

krojc

Lava Tolstoja tumači čuveni francuski glumac Žan Mark Bar. U predstavi Gorana Šušljika postoji troje učesnika, pored glavnih glumaca, još i Irina Dečermić i Sonja Kalajić. One istovremeno i sviraju klavir i violinu, tj. izvode „uživo“ Betovenovu sonatu.

Velika imena stupaju na scenu Krojcerove sonate. S jedne strane Tolstoj, s druge Betoven, pa Sofija, supruga Tolstojeva, zatim asocijacija na čuvenog violinistu Krojcera, kome je velika Betovenova sonata bila posvećena. Sve se to meša i kruži u kolopletu zanimljive storije, koja poprima karakter ljubavne priče, ljubavnog trougla i trilera.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.