Razgovor o seksu sa decom za većinu roditelja i danas je tabu tema i oni se odlučuju na taj korak tek pošto se dete već upustilo u seksualne odnose, potvrdili su rezultati istraživanja sprovedenog u SAD.

Odrasli o seksu pričaju često i svuda, ali kao roditelji i dalje o seksualnosti nerado i prekasno pričaju sa svojom decom.

U velikom broju slučajeva to čine tek pošto se dete već upustilo u seksualne odnose.

Razgovor o seksu sa decom za većinu roditelja i danas je tabu tema, iako mladi žele da roditelji sa njima o seksu razgovaraju otvoreno, kao sa odraslima i bez uvijanja.

Zanimljivo je da bi, uprkos njihovom navodnom strahu od razgovora s roditeljima, deca zapravo volela da o tome kako odbiti seksualni odnos ili primeniti neki oblik kontrole začeća, uče baš od njih.

Jedno američko istraživanje pokazalo je da tri četvrtine dece uzrasta između 11 i 14 godina želi da njihovi roditelji pokrenu razgovor o ovoj osetljivoj temi.

Home owner photo created by pch.vector - www.freepik.com
foto by pch.vector – www.freepik.com

U studiji koja je pratila pravovremenost razgovora koji roditelji obave sa svojom decom na temu seksa, ustanovljeno je da je više od 40 odsto adolescenata već imalo seksualni odnos, a tek onda razgovaralo i dobilo praktična objašnjenja od svojih roditelja o seksualnosti, kontroli začeća i seksualno prenosivim bolestima.

Ovaj trend zabrinjava, tvrde stručnjaci, jer tinejdžeri koji razgovaraju sa svojim roditeljima o seksualnosti imaju veću šansu da se u seksualne odnose upuste kasnije i praktikuju sigurni seks kad jednom postanu seksualno aktivni.

Roditelji se ustežu da sa decom razgovaraju o metodama kontracepcije

Pokazalo se i različito shvatanje razgovora o seksualnosti kod roditelja i dece.

„Veliki broj roditelja mislio je da je o seksu već razgovarao s decom, a deca se toga uopšte nisu sećala. Roditelji nekad o seksu pričaju tako zamagljeno i na brzinu jer im je neprijatno i kasnije misle da su sve objasnili deci, a deca nisu ni shvatila o čemu su oni govorili”, kaže doktorka Karen Soren.

Razgovor bi dakle svakako trebalo obaviti ali pažljivo i razložno.

Zapravo se ne radi o jednom razgovoru nego nizu razgovora koji će pratiti razvoj deteta i biti prikladni za njihov uzrast.

Dvanaestogodišnjaci gledaju na seks drugačije nego tinejdžeri tri godine stariji ili 18-godišnjaci, istakla je dr Soren.

„Zato razgovor o seksu mora biti prilagođen uzrastu, tako da 13-godišnjaku ne morate govoriti o detaljima kontrole rađanja”, objasnila je dr Soren.

Prema njenim rečima, treba se koncentrisati na stvari koje dete može da shvati.

Prilike kada se o seksualnosti može započeti spontani razgovor i brzo preći preko početne nelagode mogu biti scene seksa na TV-u, odlazak kod lekara u doba puberteta ili vest u novinama.

Istraživanje je pokazalo da većina roditelja koristi upravo teme koje obrađuju ljubavni filmovi kako bi prvi put sa svojom decom pričali o seksu i tako „probili led”.

Mark Šuster, jedan od autora studije objavljene u magazinu „Pedijatriks” (Pediatrics), inače šef pedijatrije u Dečjoj bolnici u Bostonu, smatra da rezultati istraživanja nisu iznenađujući.

„Dobro je imati podatke i ‘crno na belo’, jer bi se suočeni s njima roditelji mogli lakše ‘otrezniti’ i razmisliti o važnosti ovih razgovora”, zaključio je dr Šuster.