Sve zastupljeniji „zajednički život supružnika na dve adrese“, koliko god to apsurdno zvučalo, pruža mogućnost da se održi magija i produži period Medenog meseca na neodređeno vreme.

S druge strane, model života na dve lokacije ima nedostatke, uglavnom finansijske, posebno ako par ima decu.

Par koji je u svetu poznatih godinama važio za uzoran, glumica Helena Bonam Karter i reditelj Tim Barton, bio je poznat, između ostalog, i po tome što je koristio sve pogodnosti života u odvojenim kućama.

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zajednički život na dve adrese, koliko god to apsurdno zvučalo, pruža mogućnost da se održi magija i produži period Medenog meseca na neodređeno vreme. Štiteći lični prostor i planiranjem zajedničkog vremena može se napraviti scenario u kojem su emotivni partneri zaista srećni što se vide kad se to dogodi.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Trendovi koji potiču od poznatih ličnosti obično su lažni i besmisleni, ali privlačnost ovog modela se zadržala. Ukoliko se zanemari pitanje novca, šta tu zapravo može da smeta nekome?

Njujork tajms ove nedelje piše o novom trendu koji zahvata SAD, a odnosi se na žene koje se, nakon pandemije, odlučuju da održe model braka odvojenog domaćinstva, koji su neke porodice uspostavile tokom izolacije da bi se sprečilo širenje virusa.

Wedding photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto by rawpixel.com – Freepik.com

Amerikanke time što ne žure da se ponovo nađu sa muževima na istoj adresi pokazuju da im je ovaj drugačiji model poželjniji od važećih normi.

Dobro je poznato da kod heteroseksualnih parova žene češće iniciraju razvod, prema nekim procenama učestalost ide i do 70 odsto. Insistiranje na odvojenim domaćinstvima je, može se pretpostaviti, polazna tačka za jedan deo njih.

Pročitajte i ovo: Neoprostive greške koje bi mogle da vam unište vezu

Ali za druge, možda je to zaista održivo rešenje za situaciju u kojoj volite svog supružnika, ali ne želite da vam bude sve vreme pred očima sa svim svojim užasnim navikama.

Teško je odreći se luksuza odlučivanja kada će ljudi dolaziti i odlaziti iz vaše kuće naročito kada se naviknete na to da takvu odluku ne prilagođavate tuđim potrebama.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

U SAD i Velikoj Britaniji broj sklopljenih brakova opada tokom poslednje decenije, a već neko vreme u obe zemlje, neudate žene su brojčano nadmašile one koje su u braku.

Ono što je novost je porast broja onih koje se i dalje identifikuju kao venčani, ali žive odvojeno od svojih supružnika.

Pročitajte i ovo: Posle svađe seks je slađi (ili ne?!): U kakvoj su vezi seks i konflikt

U SAD su bračni parovi koji imaju odvojena domaćinstva porasli za četvrtinu u kratkom periodu od dve decenije, to jes između 2000. i 2019. godine, a 2021. taj broj je ponovo naglo porastao, navodi Njujork tajms.

Procenjuje se da 3,89 miliona Amerikanaca, ili 2,95 odsto bračnih parova, živi odvojeno. Pripadnici takvih zajednica popularno su nazvani LAT (living apart together).

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Čini se da bi ovaj trend mogao da bude rezultat toga da su svi bili više kod kuće tokom protekle dve i po godine i da su jedni druge „dovodili do ludila“, kao i činjenice, što su i studije pokazale, da su nakon karantina muškarci brzo brigu o deci i kućne poslove, u kojima su tokom tog perioda više učestvovali, ponovo prepustili suprugama.

Nije mali broj ni parova koji biraju odvojeno spavanje u okviru istog domaćinstva.

Pročitajte i ovo: Još uvek ste neudati / neoženjeni? Možda patite od gamofobije – straha od braka

Podela posla kod kuće kao kamen spoticanja

Sudeći prema rezultatima studije opisane u članku Njujork tajmsa, za neke žene, karantin u mirnom, odvojenom prostoru dok su njihovi muževi preuzimali veći deo posla kod kuće, bio je poput otkrovenja.

Pročitajte i ovo: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole

S druge strane, čak ni globalna pandemija nije mogla da promeni mnogo duboko ukorenjenu podelu posla kod kuće. Čak je u nekim slučajevima i produbila jaz duž tradicionalne rodne linije. To je kod nekih bila kap u prepunoj čaši.

Nema sumnje da model zajedničkog života na dve lokacije ima nedostatke, uglavnom finansijske, posebno ako par ima decu.

LAT model može biti i vrsta izbegavanja ili odlaganja mnogih stvari. Neki bi rekli, da u neku ruku, ovakve veze slavnih ličnosti nisu „reklamirale“ skoro ništa osim razdvajanja ili disfunkcije.