Kada vas zagrli osoba koja vas voli, sve muke vas prođu, imate utisak da možete da se oduprete svim nevolјama i da je vaš ceo svet.

Zato je nežan, topao dodir nešto što je svima potrebno. Zagrlјaji nas uče da uvažavamo osećanja i pomažu nam da sledimo svoje srce. Najviše se dodiruju, grle i lјube bebe i mala deca, a istraživanja su pokazala da su deca koju roditelјi često grle manje podložna bolestima i odrastaju u osobe koje imaju više samopouzdanja.

U razgovoru sa Marinom Jablanov, za novosadski Dnevnik, psiholog Jelena Pantić kaže da je dodir za bebe možda čak i važniji od hrane, što su potvrdili Harlovlјevi eksperimenti na rezus majmunima.

– Mladunci rezus majmuna su odvojeni od svojih majki i u jednoj prostoriji su imali mogućnost da biraju između dve veštačke majke. Jedne koja je bila neka vrsta metalne konstrukcije sa flašicom za hranjenje i druge, krznene i mekane, koja nije imala flašicu za hranjenje. Mladunci su sa hladnom metalnom majkom provodili samo onoliko vremena koliko im je trebalo da se nahrane, a zatim bi se brzo vraćali u toplo naručje krznene „majke”. Takođe, kada bi u toku igre mladunaca eksperimentatori napravili iznenadan jak zvuk, svi su bežali u naručje krznene majke – potvrdila nam je psiholog Jelena Pantić.

Istraživački institut za dodire Medicinskog fakulteta u Majamiju sproveo je više od 100 istraživanja povezanih s dodirom. Potvrđeno je da on donosi puno dobrobiti: brži rast prerano rođenih beba, smanjivanje bola i niži nivo šećera kod dece s dijabetesom. Deca koju redovno grle roditelјi, braća i sestre odrastaju u srećnije lјude.

– Lekar i psihoanalitičar Rene Špic je još sredinom prošlog veka primetio da deca u sirotištima i bolnicama sporije napreduju i lakše se razbolјevaju. Kao uzrok toga video je nedostatak pažnje i dodira, i to potvrdio eksperimentom u kom su medicinske sestre imale zadatak da svakodnevno, pored hranjenja, previjanja i davanja lekova, drže decu u naručju i provode neko vreme s njima. Deca koja su dodirivana i koja su dobijala dodatnu pažnju bolјe su napredovala i brže ozdravlјala – otkrila nam je Pantićeva.

Poznata američka socijalna radinica i tvorac porodične terapije Virdžinija Satir smatra da su čoveku potrebna četiri zagrlјaja dnevno da bi preživeo, osam na dan da bi se održao, a dvanaest zagrlјaja dnevno da bi napredovao!

– Kada se grlimo trebalo bi da nam se grudna kost dodiruje s osobom koju grlimo. Tu se nalazi timus, grudna žlezda, koja tako probuđena stvara odbrambene mehanizme koji nam povećavaju imunitet. Zagrlјaj bi trebalo da traje 23 sekunde, jer tek tada počinje da se luči oksitocin, hormon sreće – istakao je terapeut porodičnog rasporeda Vlado Ilić.

Ovo je potvrdila i studija vezana za zagrlјaje u kojoj je učestvovalo je čak 60.000 lјudi iz Australije. Na čelu projekta bio je dr Entoni Grant, psiholog sa Univerziteta u Sidneju koji je na kraju studije zaklјučio:

– Nauka nam kaže da dodir ima vrlo važan uticaj na fizičko i mentalno zdravlјe. Dokazano je da dodir snižava krvni pritisak i brzinu otkucaja srca, povećava imunitet i ublažava bol. Zagrlјaj oslobađa oksitocin, hormon koji snižava nivo kortizola, hormona stresa, čime se umanjuje stres i teskoba, a povećava poverenje i osećaj sigurnosti.

Da li ste ikada čuli za lјude koji dele zagrlјaje (free hugers)? Ova ideja potekla je od Australijanca pod pseudonimom Huan Men, koji se našao u situaciji da mu je zagrlјaj bio preko potreban, a nije imao koga da zagrli. Tužan, otišao je u tržni centar, napravio natpis „besplatni zagrlјaji“ i čekao da mu neko priđe da ga zagrli. Niko mu nije prilazio prvih petnaest minuta, a onda se jedna žena odvažila i zagrlila ga. Osećao se kao kralј, pa je ova ideja vremenom prerasla u pokret prihvaćen širom sveta. Sada se na ulicama mnogih gradova u svetu mogu naći „besplatni zagrlјaji“, a psiholozi tvrde da su oni delotvorniji od antidepresiva.

– Ipak, zagrlјaji sa nepoznatim osobama mogu da povećaju lučenje kortizola, hormona stresa – upozorila je psiholog Jelena Pantić i nadovezala se – Istraživanja pokazuju da se sva ova blagotvorna dejstva zagrlјaja odnose na zagrlјaje lјudi koje poznajemo i koji su nam dragi. Tihi zagrlјaj nesrećnom srcu znači koliko i hilјadu reči – setite se ovih reči kad sledeći put vidite da je neko vama blizak i drag tužan ili uznemiren. Ponudite svoj lekoviti zagrlјaj i slobodno zatražite zagrlјaj kad god vam je potreban. Zagrlјaj zaista ne košta ništa, a pruža tako mnogo!