Ako često osećate nadutost ili patite od zadaha, možda stvar nije samo u tome da previše jedete ili neredovno perete zube. Moguće je da imate ozbiljnije probleme sa crevima.

Problemi sa zdravljem creva mogu da nas čine umornijim, ali mogu i da dovedu do velikih zdravstvenih problema, uključujući i dijabetes.

Stručnjaci preporučuju da pratimo kako naš želudac reaguje na različite namirnice.

Dr Mišel Vulhaus iz Viktorije u Australiji navodi simptome lošeg funkcionisanja creva na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Prvi znak koji ukazuje na probleme je neredovna stolica. Svakog dana, trebalo bi da imamo jednu do tri stolice.

„Česte dijareje i opstipacija znak su da sa crevima nešto nije u redu i potrebno je otići na pregled“, navodi dr Vulhaus.

Osećaj nadutosti je ubičajen za osobe koji su preosetljive na određene namirnice.

Kako doktori kažu, nadutost nastaje zbog prevelike proizvodnje gasa u crevima, a uzrok mogu biti stres i netolerancija na neku hranu.

Stručnjaci preporučuju da pratimo kako naš želudac reaguje na različite namirnice poput začina, koje treba izbaciti iz upotrebe u slučaju da primetimo da prave probleme.

„Takođe, ako često osećate bol u predelu stomaka, to može biti jasan signal da vam je potreban pregled“, kaže dr Vulhaus.

Ako patite od refluksa i gorušice, dobro vam je poznat specifičan osećaj peckanja. Postoji više uzroka za ta stanja, a jedan od njih može biti nepravilan rad creva.

Poput gorušice, i zadah može signalizirati razne vrste problema, uključujući infekcije zuba i usta. Ali među njima je i loš rad creva. Posetite stomatologa ali i gastroenterologa.

I na kraju, ako se vaš apetit nedavno promenio i niste sigurni zašto, možda bi bilo dobro otići na pregled.

Dr Vulhaus je rekla da bi to mogao biti znak da probavni sistem ne obrađuje pravilno hranu koju jedete.

Osim što preporučuju korišćenje probiotika, kako bi se povećala prisutnost zdravih bakterija u crevima, stručnjaci upućuju i na vođenje dnevnika ishrane kako biste za lekara, tokom pregleda i određivanja terapije, imali korisne podatke.