Trejsi Koks za britanski DailyMail kaže da ’’muško dete’’ zavisi od vas koliko i pravo dete.

Ovi muškarci tipa Petra Pana nikada ne odrastu i imaju tinejdžersku emocionalnu zrelost.

Ako ste žena koja ovo čita, evo pitanja na koje bismo želeli da iskreno odgovorite.

Ako razmislite o tome šta radite za svog partnera i šta radite za svoju decu, da li su oni veoma slični?

Pročitajte i ovo: Koja je razlika između straha i fobije? Evo kada treba intervenisati 

Odgovorite da i velike su šanse da živite sa ’’muškarcem-detetom’’: čovekom koji je odrastao, ali zavisan kao jedno od vaše dece.

Dobro došli u Zemlju Petra Pana: onu u kojoj muškarci nikada ne odrastaju.

Godine napreduju, ali njihova emocionalna zrelost ostaje tinejdžerska.

Pročitajte i ovo: NEVERSTVO i dvostruki standardi: Zašto nije isto kada varate i kad ste prevareni (kome se prašta, a kome ne)

Nedavna istraživanja su naučno potvrdila da je fenomen muškarac-dete stvaran – i da ima katastrofalan efekat na ženski libido.

Couple talking photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Istraživači su sproveli dve studije na više od 1.000 žena sa decom mlađom od 12 godina i pronašli dokaze za šta su već sumnjali. Žene koje su obavljale lavovski deo kućnih poslova češće doživljavaju svog partnera kao zavisne osobe. A razmišljanje o svom partneru kao o drugom detetu smanjuje vašu želju za njim.

Pročitajte i ovo: Ako ti govori ovakve stvari, verovatno te više ne voli

Kada je priča dospela na naslovne strane prošle nedelje, hiljade žena je komentarisalo. Verovatno zato što se muškarci ponašaju kao deca nešto na šta se žalimo u trenutku kada počnemo da imamo veze sa muškarcima.

Živo se sećam da sam rekla prijateljici: ‘Ali on je kao beba!’ o prvom muškarcu sa kojim sam ikada živela. „Bolje da se navikneš, svi jesu“, rekla je ironično, nekoliko godina starija i iskusnija od mene.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kada izađeš iz NASILNOG ODNOSA kako bi bila što bezbednija (fizički i psihički)

Dakle, da li je VAŠ partner muškarac-dete?

Mnogo žena kuva i čisti i brine o svojim partnerima. Da li to znači da su svi muškarci krivi što su muško dete?

Ne.

Young couple photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
foto by svetlanasokolova – www.freepik.com

Ovo je ključna razlika. Ako vaš partner ceni sve što radite, uzvraća vam i uzvraća vam podršku, dinamika je zdrava.

On takođe nije muško dete ako obavljate sve kućne poslove, ali on obavlja teške poslove u drugim oblastima. Razumno je raditi zajedno kao tim i igrati na prednosti i slabosti jedni drugih.

Klasični muškarac-dete ima osobine davanja – i nisu lepe.

Pročitajte i ovo: Zašto žene ne veruju drugim ženama čak i kada same imaju iskustvo nasilja

On nije samo neuredan i nikada ne čisti za sobom, on se i dalje ponaša kao tinejdžer na mnoge druge načine. On je tip koji se druži u pabu sa samcima, uvek poslednji odlazi iako je njegova žena kod kuće i bori se sa dvoje dece mlađe od dve godine.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u ono što treba da razrešimo

On ne prihvata odgovornost. Nije on kriv što nije platio račun na vreme, napio se, došao kasno, zaboravio da ti kupi rođendanski poklon! Ni on ne upravlja dobro novcem, tip koji završi sa ogromnim računom za porez jer ga nije platio godinama (opet, nije njegova krivica).

I to je samo početak…

People photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova – www.freepik.com

Dodajući listi nepoželjnih osobina, muškarci koji su muška-deca su nepouzdani. Nisu sjajni u obavezivanju na bilo šta i ne mogu da razumeju zašto je to tako velika stvar ako ne rade i iznevere vas. Ponovo.

Pročitajte i ovo: Ako se ne usuđuje da ti priđe, priđi ti njemu: Evo zašto to treba da uradiš!

On ne pruža nikakvu pomoć kada je u pitanju disciplinovanje dece. Pošto je i sam veliko dete, često staje na njihovu stranu, govoreći im ‘Mama nije zabavna’ i šunjajući im sladoled na koji ste upravo uložili veto malo ranije.

Pročitajte i ovo: Šta može da poboljša partnerski odnos

Usudite se da kritikujete ili sugerišete da se ponaša drugačije, i nešto nije u redu sa vama. Prigovarate ili preterano reagujete. Pre svakog društvenog događaja, srce vam se stisne jer znate da ćete morati da napišete kako bi vaš partner trebalo da se ponaša. Ne pij previše, nemoj da uzimaš svu hranu, potrudi se da razgovaraš sa ljudima. Ista uputstva koja dajete svom 16-godišnjaku.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da li je on / ona pravi partner za vas

Zvuči depresivno poznato?

Živite sa tipom koji se nagomilao u odeljku za komentare kada je priča dospela na naslovne strane ovde. Onaj koji je ponovo rasplamsanu debatu muškarac-dete nazvao ‘toksičnim feminizmom’, klasikom ‘ajde da krivimo muškarca za sve’, ženskom ‘zvocanjem’.

Love photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto by marymarkevich – www.freepik.com

Nema sumnje, vi ste mu služili picu i pivo dok je kucao. Ne čekajte, diktirate dok ste kucali za njega.

Kako muškarci završavaju na ovaj način?

Stereotipne rodne uloge su delimično krive zašto je toliko žena u ovoj zbrci. Odgajani smo da negujemo, ali malo majki uči svoje sinove kako da peglaju, čiste i kuvaju. Žene su nagrađene što su ‘negovateljice’ od najranije dobi.

Pročitajte i ovo: Zašto je toliko teško napustiti partnera

Muškarci retko dovode u pitanje rodnu podelu: oni koji imaju koristi od stereotipa verovatno neće. Zašto bi te muž otimao od lavaboa govoreći: ‘Nemoj ti, pusti mene!’ kada to znači propustiti tu priliku da se opustiš i gledaš TV dok neko drugi obavlja sav posao za tebe.

Pročitajte i ovo: Zašto volimo LOŠE MOMKE? U čemu je šarm loših momaka?

Kao i kod svakog lošeg ponašanja, osoba na njegovom kraju takođe mora da preuzme odgovornost što je dozvolila da se to dogodi.

Mnoge žene omogućavaju svojim partnerima da budu deca – a ne govorimo ni o zgaženim, neobrazovanim, stidljivim ženama.

Food photo created by fxquadro - www.freepik.com
Foto by fxquadro – www.freepik.com

Zašto žene dozvoljavaju muškarcima da se izvuku?

Žene koje završe u ovim vezama su često veoma efikasne osobe koje postižu previše uspeha. Toliko su navikle da sve rade dobro, činjenica da sve rade i kod kuće i na poslu jedva da se primećuje. Uostalom, ono za što realno (ili njemu) treba pola sata, ona ostvaruje za milisekundu. Nemaju ni strpljenja ni vremena da se nalakte i gledaju kako se on koprca.

Pročitajte i ovo: PIŠE MI, ALI ME NE ZOVE DA SE VIDIMO: Kako da prepoznate (i izbegnete) muškarce koji nikada neće preći na stvar

Udaja za Petra Pana takođe odgovara ženama koje vole da imaju kontrolu u vezi. Ako radite sve za svog partnera, imate kontrolu nad onim što oni jedu, piju i rade.

Ako postoji nagoveštaj straha od napuštanja, osećaćete se sigurnije sa muškarcem koji se potpuno oslanja na vas. Kako bi se snašli sami? Mnogo je manje verovatno da će te ostaviti nego muškarac koji može da se brine o sebi.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Ali iako bi život sa muškarcem i detetom mogao da odgovori na neke potrebe, da bi veza bila zdrava, vaga mora da bude razumno uravnotežena.

Ako pružate svu praktičnu i emocionalnu negu, a vaš partner pokazuje malo zahvalnosti i retko ili nikada ne uzvraća, ta ravnoteža je potpuno poremećena.

Evo zašto se većina žena na kraju probudi i izađe iz takve veze.

Angry couple photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto by rawpixel.com – www.freepik.com

Razmažen si!

„Iscrpljena sam, a ipak nastavljam da rintam, kuvam, čistim, pazim da je porodica nahranjena, topla i zbrinuta. Njegov doprinos je da sedi na sofi i skroluje po telefonu. Kako on živi sam sa sobom?’’

Pročitajte i ovo: Arhetip deteta – hoćeš ljubav, ali nećeš da učetvuješ u njoj i prihvatiš odgovornost?!

„Umorni ste od potrebe da obavljate sve ili većinu kućnih poslova“ je razlog koji žene u razvodu obično navode. Ipak, nastavljamo da obavljamo 60 posto više neplaćenog posla nego muškarci.

Statistike pokazuju učestalost porasta polova u domaćinstvima u kojima muškarci čine svoj deo. Stoga nije iznenađujuće saznati da je prva žrtva za žene u odnosu muškarac-dete želja.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Postoje određeni preduslovi za seksualno uzbuđenje, a osećaj stresa i iscrpljenosti neće nikoga oraspoložiti.

Food photo created by solominphoto - www.freepik.com
Foto by solominphoto, Freepik.com

Lenjost nije vredna divljenja

Evo ponašanja koje će svako ko živi sa muškarcem – detetom odmah prepoznati: naoružana nekompetentnost. To je psihološki termin koji se opisuje kada se osoba pretvara da ne zna kako nešto da uradi ili namerno radi loše, da bi se izvukla iz toga u budućnosti.

Zamolite ga da kupi namirnice i on se vrati samo sa polovinom onoga što je na listi. Zamolite ga da očisti kupatilo, a on ‘zaboravi’ da opere kadu i tuš…i pod.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica – drugi deo

Možda će misliti da je to smešno, ali ako ne povlačite to pitanje za diskusiju, to ima razorne posledice. Zašto biste želeli da budete sa nekim i da spavate sa nekim ko vas iskorištava?

Ako vas partner ne ceni, frustracija i ljutnja nastaju u pozadini vaše veze, brišući želju.

Lenjost nije kvalitet za divljenje. Ako osoba sa kojom živite više nije vaš prijatelj, ona je neprijatelj. Zašto biste želeli da im otvorite svoje srce – ili noge? Ne može im se verovati da rade pravu stvar za vas.

Love photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master 1305, Freepik.com

Ponašati se kao dete nije seksi

„Sviđa mu se kada mu dam bebu, i čini da se osećam nežno kada to radim. Ali teško mi je da se prebacim da mislim na njega kao na seksi, moćnog, privlačnog muškarca sa kojim želim da spavam.’’

ON JE BESPOMOĆAN I BEZ OBRAZA, KAKO JE TO SEKSI?

*Sofija ima 34 godine i živi sa partnerom 18 meseci

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

„Moj partner može da prođe pored prepune kante za smeće ili stolića za kafu natrpanog šoljicama i tanjirima i tvrdi da „nije video“. Zamolim ga da namesti krevet i izgleda kao da se petoro mališana prevrnulo po njemu kada je završio. On je beskoristan sa novcem i morala sam da ga sednem, kao studenta, i da mu odredim budžet. Sada sam ja ta koja mora stalno da proverava da li se drži toga jer to utiče na moje, naše ukupne finansije ako se ne pridržava.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Uvek mi govori da radim više jer sam bolja u svemu. Ne sumnjam da jesam. Ali to je zato što sam imala više prakse – ne treba vam diploma da biste mogli da složite sudove u mašinu za pranje sudova, za ime Boga.

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Njegovo ponašanje uništava našu vezu. Kako da ga poštujem kada je kao dete i ne može ništa da uradi za sebe? Upoznala sam njegovu bivšu na porodičnom okupljanju i pitala sam je da li je njihova veza imala istu dinamiku. Odgovor je bio – da – to je bio veliki faktor zašto su se razdvojili. Volela bih da sam pitala kakav je bio njihov seksualni život, ali nisam želela da to forsiram.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Istina je da nemam želju za seksom sa svojim partnerom. Osećam se kao još jedna stvar koju radim da mu ugodim. Beskorisan je u krevetu koliko i van njega. Ja sam ta koja inicira seks, ja sam ta koja preuzima kontrolu i usmerava stvari. Praktično sama sebi organizujem  orgazam dajući mu tako konkretna uputstva da on nikako ne može da pogreši. Kod njega uopšte nema muškosti. On je bespomoćan i neupućen, a kada je bilo koga palilo?’’

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Imati partnera koji se ponaša kao dete stvara neprirodnu dinamiku i povezanost. Ovo takođe ulazi u seksualnu teritoriju, stvarajući neprijatna podsvesna osećanja. Mi nemamo seks sa svojom decom, zašto bismo želeli da imamo seks sa odraslom osobom koja se ponaša kao dete?

Food photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Osećaj kao da ste mama svog partnera neće vas naterati da se bacite na njega u krevetu, već ćete poželeti da ga ušuškate i poljubite u čelo.

Pročitajte i ovo: Venčanje definitivno menja vaš partnerski odnos – kako i zašto

„Svog bivšeg sam videla kao dečaka, nekoga o kome sam morala da se brinem, a ne muškarca koji je sposoban da mi pruži zadovoljstvo“, rekla mi je jedna žena. „Ne mogu vam reći kakvo je olakšanje bilo naći muškarca koji mi je bio ravan i koji se tako ponašao. Imamo više seksa za nedelju dana nego što smo moj bivši i ja imali za tri godine.’’

I to je ukratko…

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Ako ne poštujete svog partnera, neće vam se ni dopasti

Žene žele da se osećaju ponosne i uzbuđene zbog svog partnera, a ne frustrirane i razočarane u njih. Morate biti u stanju da vidite prednosti, stvari kojima se divite.

Želimo da budemo sa nekim ko stoji pored nas, a ne zavlači nam se ispod suknje. Ko može da ponudi novu perspektivu i pomogne da se nosimo sa životnim izazovima, a ne da ih ispusti pred naše noge.

People photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Iako je svakoj ženi očigledno zašto ove osobine guše svaku želju za seksom, efekat fenomena muškarac-dete na libido ranije nije ozbiljno proučavan.

Jedna od koautorki studije, Emili Haris, rekla je da je to delimično zato što ljudi prave pretpostavke o ženskoj želji u vezama. Fokusiramo se na stvari poput hormona i citiramo statistike koje pokazuju da ženska želja za seksom opada brže u dugotrajnoj vezi nego u njegovoj.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se emocionalnih manipulatora

Ovo bi moglo da bude tačno, ali moramo da pogledamo razlog ZAŠTO se to dešava.

Sada znamo da želja žena opada brže jer nam treba uzbudljiviji, raznovrsniji seks nego muškarcima, a to retko daju muškarci u dugotrajnim vezama.

Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos

Ako vaš partner takođe crpi svu vašu energiju, emocije, sredstva i strpljenje, zašto biste se, zaboga, borili za to?

Zaboravite na prevaru, ovo je ono što ubija odnose.