Novo istraživanje pokazalo da ljudi više troše kalorije trčanjem nego tokom seksa.

Tokom 30-minutnog trčanja muškarci u proseku trošili 276 kalorija, a žene 213. S druge strane, tokom pet minuta kraćeg seksualnog odnosa trošili su tek 101, odnosno 69 kalorija.

Tim stručnjaka za sportsku medicinu i seksologiju pratio je tokom jedne sedmice 21 par heteroseksualaca, starosti od 18 do 35 godina, koji su na sebi imali prikačen uređaj za merenje potrošnje energije.

Mladi parovi su tokom istraživanja, koje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta Kvebek u Montrealu, morali da trče 30 minuta umerenim tempom ali i da imaju seksualni odnos.

Girl running photo created by cookie_studio - www.freepik.com
by cookie_studio – www.freepik.com

Studija pokazuje da su muškarci tokom 30-minutnog trčanja u proseku trošili 276 kalorija (ili 9,2 kalorije u minutu), a žene 213.

Tokom 25-minutnog seksualnog odnosa, gubitak kalorija je bio drastično manji: 101 kalorija (4,2 kalorije u minutu) kod muškaraca, a 69 kod žena.

„Voditi ljubav umerenim intenzitetom zahteva više energije i napora nego hodanje brzinom od 4,8 kilometara na sat, ali ipak mnogo manje nego džogiranje“, rekao je Entoni Karelis, jedan od autora studije.

Prema njegovim rečima, međutim, ništa ne objašnjava razliku u potrošnji kalorija između muškaraca i žena.

„Da li je posredi to što su muškarci generalno teži od žena?“, kaže Karelis, dodajući da to još ostaje da se utvrdi.