Za sreću je nekada potreban… trening?!

Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da fizička aktivnost, između ostalog, podstiče lučenje hormona sreće. Međutim, finski naučnici utvrdili su da je za suzbijanje depresije i anksioznosti neophodno dobro se oznojiti.

Za potrebe istraživanja, finski stručnjaci anketirali su 22 zdrava muškarca starosti između 21 i 36 godina. Ispitanici su se prvog dana bavili umerenim aerobnim aktivnostima u trajanju od sat vremena, dok su ih drugog dana istraživanja ozbiljno umorili i preznojili vežbama takozvanog HIIT treninga.

Reč je o kombinaciji, to jest smenjivanju fizičkih aktivnosti koje se sastoji od kratkih intervala vežbi visokog intenziteta (trčanje, skakanje) i perioda aktivnog oporavka (sporo hodanje) ili potpunog odmora, a sve ovo traje samo nekoliko minuta.

Naučnici su pratili promene raspoloženja nakon tako različitih aktivnosti i otkrili da su se ispitanici osećali bolje bez obzira na intenzitet vežbanja, ali da je količina hormona sreće bila znatno veća nakon HIIT treninga.

Intenzivnije vežbe – intenzivniji osećaj sreće

Što je količina tih hormona veća, bolje podnosimo bol, stres, negativne emocije i depresiju, pa su hormoni sreće zaslužni i za činjenicu da ćemo se sa više želje i volje posvetiti najnapornijim fizičkim aktivnostima.

Samo 20 minuta laganog trčanja dovoljno je da podignemo nivo dopamina koji je jedan od ključnih hormona za osećaj zadovoljstva i vrlo je sličan adrenalinu. Adrenalin pojačava koncentraciju, pažnju i budnost, a to su dodatni razlozi za odlazak u park ili teretanu.

Može se reći da je zadužen i za dobar san, apetit i dobro raspoloženje, a njegov nivo najlakše je povećati trčanjem, plivanjem ili vožnjom bicikla.

Naučnici preporučuju 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno ili 70 minuta napornog treninga i sigurno neće izostati osećaj sreće.

Naravno, pod uslovom da ste od lekara zatražili i dobili odobrenje da se bavite intenzivnijim fizičkim aktivnostima.