Istraživači Univerziteta u Memfisu otkrili su vezu između grudnjaka sa čvršćom potporom grudi i povećanom ukočenošću zgloba kolena, što, dalje, utiče na ostvarivanje boljih rezultata u trčanju.

Veća podrška grudi tokom trčanja povezana je sa većom ukočenošću kolena. Ova ukočenost, koja utiče na izmenjeno kretanje donjeg dela tela, ranije je dovedena u vezu sa boljim rezultatima trčanja.

U studiji koju su sproveli istraživači Univerziteta u Memfisu posmatrano je 12 rekreativki, koje su prijavile da su nosile grudnjake sa korpama Be, Ce ili De.

Nošenje sportskog grudnjaka sa većom podrškom povećalo je ukočenost zgloba kolena za pet odsto u poređenju sa povećanjem od dva odsto kod sportskih grudnjaka sa malom podrškom.

Girl running photo created by cookie_studio - www.freepik.com
by cookie_studio – www.freepik.com

Uzimajući u obzir ove rezultate i nalaze iz prethodne studije koju su sproveli, istraživači sugerišu da sportski grudnjak sa visokom potporom može poboljšati rezultate žena u trčanju za sedam odsto.

Istraživači su sugerisali da bol u grudima može biti značajna prepreka vežbanju. Čak 72 odsto ispitanica prijavljuje tu neprijatnost tokom trčanja.

Dr Daglas Pauel sa Univerziteta u Memfisu u SAD kaže da rezultati istraživanja pokazuju da potpora grudima ne utiče samo na kretanje grudi, već da uticaja ima po celom telu.

„Ti efekti mogu dovesti do smanjenih rezultata u trčanju, povećanog rizika od povreda, pa čak i razvoja hroničnog bola kao što su bol u leđima i grudima“, istakao je dr Pauel.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih 50 godina došlo je do ograničenog napretka u dizajniranju grudnjaka.

„Naši nalazi, zajedno sa zaključcima prethodnih istraživačkih studija, pokazuju da sportske grudnjake treba posmatrati ne samo kao odeću, već i kao sportsku opremu koja može poboljšati učinak i smanjiti rizik od povreda, a istovremeno ima važnu ulogu u zdravlju žena“, naglasio je dr Pauel.

Stručnjaci Istraživačkog centra za biomehaniku grudi na Univerzitetu u Memfisu želeli su da istraže efekat dobrog sportskog grudnjaka na biomehaniku trčanja – kretanje tela.

Prethodna istraživanja su pokazala da povećana podrška sportskih grudnjaka ne samo da utiče na kretanje grudi, već može i pozitivno uticati na rezultate u trčanju.

Veća podrška grudima je takođe dovedena u vezu sa manjom potrošnjom kiseonika i boljim opsegom pokreta.

Music photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Dr Pauel objašnjava da ne shvatamo još u potpunosti biomehaniku koja stoji iza poboljšanih rezultata trčanja kod veće potpore grudi: „Naša studija predstavlja jednu u nizu istraživačkih studija na temu te potpoe i biomehanike celog tela. Želeli smo da identifikujemo strategije za smanjenje bolova u grudima izazvanih fizičkim aktivnostima žena“.

Studija je objavljena u stručnom žurnalu Frontiers in Sports and Active Living.