Malo poznata bolest koja pogađa mnoge žene…

Još uvek relativno nepoznata, vulvodinija, takođe nazvana „vaginalna depresija“, je sindrom koji pogađa mnoge žene. Kako izveštava Why Doctor, ovu ginekološku bolest karakteriše „uporni, neobjašnjivi bol u vulvi (koži oko ulaza u vaginu)“.

Ovaj bol je obično sličan veoma bolnom osećaju pečenja ili peckanja na samom ulazu u vaginu, a da se to ne vidi po spoljašnjim znacima infekcije ili kožne bolesti. Ovaj bol će biti još izraženiji kada se dotično područje stimuliše, bilo tokom seksualnog odnosa, kada koristite tampon ili jednostavno dok sedite.

Image by Freepik

Neki to osećaju sve do zadnjice i unutrašnje strane butina. Ovi simptomi su toliko bolni da neizbežno utiču na mentalno zdravlje. Osim što utiče na libido, utiče i na moral, a u najtežim slučajevima može dovesti do depresije.

Samo postavljanje dijagnoze može pomoći u ublažavanju bolova kod žena koje su godinama smatrale da im se ne može pomoći zbog nedostatka vidljivih simptoma , preporučuje Nacionalna zdravstvena služba.

Što se tiče tačnog uzroka ovog stanja, teško je utvrditi, jer dr Vanesa Mekej, portparol Kraljevskog koledža akušera i ginekologa, objašnjava: „Tačan uzrok ovog stanja je nepoznat, ali se veruje da problem dolazi od nerava koji inerviraju vulvu.

Imajte na umu da sve žene mogu biti pogođene vulvodinijom, bez obzira na njihovu starost ili zdravstveno stanje. Studije sprovedene u Sjedinjenim Državama čak su otkrile da jedna od četiri žene barem jednom u životu pati od vaginalne depresije.

Image by Freepik

Kako lečiti vulvodiniju?

Ako još uvek ne postoji specifičan tretman za smirivanje simptoma povezanih sa ovom bolešću, lekari generalno propisuju antidepresive za ublažavanje neuralgije. Antiepileptički lekovi se takođe mogu koristiti jer su tradicionalni analgetici kao što je paracetamol neefikasni. U najtežim slučajevima propisuju se injekcije lokalnih anestetika i steroida, dok će drugi izvršiti hirurško uklanjanje dela vulve.

Svakodnevno, u cilju sprečavanja vulvodinije, ženama se preporučuje da što više ograniče stres, nose pamučno donje rublje, izbegavaju parfimisane higijenske proizvode, penušave kupke i sapune, da se zaštitite od hlora.

Štaviše, poželjno je da izbegavate dodirivanje vulve, da izbegavate potencijalno bolne seksualne položaje, ili čak da prekinete seksualni život dok tretman može da deluje. Da biste trenutno smirili bol, možete naneti hladne gel obloge ili lidokain anestetički gel na vulvu. Da biste umirili i hidratizirali područje, možete koristiti i vaginalna maziva.