Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Ova sočna i slatka voćka sadrži značajnu količinu vitamina A, E i K, koji usporavaju starenje.

Na Bliskom istoku pronađeni su ostaci smokava starih više od 11.000 godina. Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice, ječma i mahunarki.

Osim u svojoj postojbini Mediteranu, smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama širom sveta.

Pročitajte i ovo: Koji sladoled je najbolji: U čemu je razlika između domaćeg i industrijskog sladoleda

Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 grama), smokva je bogata hranljivim vlaknima, mineralima i vitaminima.

Povrh toga, sveže smokve sadrže značajne količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.

Pročitajte i ovo: BRESKVAMA protiv raka dojke

Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine.

Sušene smokve još bolji su izvor minerala, vitamina i antioksidanasa. Imaju više kalorija od svežih – 249 kalorija na 100 grama.

I sveže i suve smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, belančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, naročito za dobro raspoloženje.

Pročitajte i ovo: BRESKVE: Slatke, aromatične i sočne – nagrada za nepce i čuvari zdravlja

Suve smokve obilan su izvor minerala kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra.

Kuvane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava – leči bronhitis, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve.

Pročitajte i ovo: Zdravim životnim navikama u zdraviju starost

Novost je da je lišće smokve takođe izuzetno dobro za dijabetes.

Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Dobro je prokuvati lišće smokve u vodi i konzumirati kao čaj.