Jedna publikacija tvrdi da su muškarci koji voze luksuzne automobile sebični, takmičarski nastrojeni i previše tvrdoglavi. Zato ih treba izbegavati u ljubavi!

Da li ste se zaljubili u nekoga ko ima veliki auto? Zaboravite ga: nauka kaže da je najbolje da se takvog klonite.

Publikacija objavljena u Journal of International Psychology sugeriše da bi oni koji poseduju luksuzni automobil bili manje prilagođeni ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

Pročitajte i ovo: Mogu li BITANGA i PRINCEZA da budu par?!

Sami istraživači objašnjavaju zašto, navodeći da „sebični muškarci naviknuti na tvrdoglavo i neprijatno ponašanje imaju više mogućnosti za kupovinu luksuznih automobila“. Dodali su i marke automobila, sve nemačke, poput BMW -a, Mercedesa i Audija.

Photo by Hannes Egler on Unsplash

Granice istraživanja

Treba napomenuti da je studija na kojoj se zasniva ovo istraživanje uzela u obzir samo uzorak od 1892 vlasnika skupih automobila, svi sa prebivalištem u Finskoj.

Društveno ponašanje ovih ispitanika analizirao je istraživački tim koji je vodio naučnik Jan-Erik Lönnqvist.

Pročitajte i ovo: Šta morate da možete ako želite da budete srećni

Potonji je došao na ideju da ispita ličnosti i karakterne osobine onih koji upravljaju vozilom određenog nivoa.

Prema Lönnqvistu, u stvari, vozači koji prolaze kroz crveno, uleću u makaze, ne propuštaju pešake i prekoračuju brzinu, često „voze velike nemačke automobile“, kako je više puta rekao.

Pročitajte i ovo: LIBIDO pokreće veze: Kako se manifestuje kod žena, a kako kod muškaraca

Jan-Erik Lönnqvist, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu u Helsinkiju, objašnjava razloge koji stoje iza izbora kupaca ovakvih automobila: čovek koji je primoran da kupi automobil značajne vrednosti često je pod pritiskom urođenog narcizma.

Pročitajte i ovo: Nikad nemoj da budeš opsednuta frajerom: Evo zašto je to kontraproduktivno!

Usko povezano sa narcističkim spektrom poremećaja je manjak saosećanja, niža sklonost ka razmeni osećanja i generalno ograničena društvenost, sve karakterne osobine koje čoveka čine neprivlačnim u iščekivanju sentimentalne veze koja je trajna i ispunjena.

Pravilo se ne odnosi na žene (navodno)

A žene sa takozvanim „velikim autom“?

Pa, isto pravilo ne važi: uzorak od skoro dve hiljade Finaca takođe je sastavljen od vozačica i vozača i pokazalo se da za njih ne postoje značajne korelacije između posedovanja luksuznog automobila i bilo kakvog egocentrizma (i sebičnosti).

Pročitajte i ovo: PRELJUBA nikad nije dobra ideja: Evo zašto će vam zagorčati život!

Ali dobro je podvući – kao što su to učinili i sami istraživači, napadnuti od onih koji su studiju smatrali više političkom i ekonomskom nego psihološko – sociološkom – da se zaista ne moraju izbegavati svi vlasnici skupih automobila poput kuge.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate da li osoba laže: Pouzdani trikovi koje psiholozi koriste

Mnogi biraju slične automobile iz razloga daleko od narcizma, poput veće sigurnosti i uvažavanja kvalitetnih proizvoda.

Ali, ukratko, upozorili smo vas. A vi vidite šta ćete sa ovom informacijom.