Novembar je mesec, pravo vreme da se njegova voćna kraljica Mušmula popne na presto naše trpeze!

Vrlo često zaboravljena, smetnuta s uma ili samo nepravedno zanemarena, mušmula je jedna od retkih voćki koja rađa kad sve drugo gasne i krene da tone u dubok zimski san.

Nesvakidašnjeg oblika, sastava i ukusa zaista kao da dolazi sa neke druge planete. Ili, možda bolje rečeno, iz praistorije jer nekada se redovno nalazila na trpezi naših starih.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Mušmule sadrže veliku količinu minerala, kao što su kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor, vitamina grupe B, kao i dosta vlakana, što je odlično za varenje, čišćenje jetre i bubrega i želudačne probleme. Preporučuju se protiv dijareje, sem ako ne preterate pa dobijete dijareju od njih, što se dešava, a kažu i da poboljšavaju vid i krvnu sliku.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Poseduju i zavidnu količinu antioksidanasa, tako da su dobre i za jačanje imuniteta.

Posebno je zanimljivo da se naročito preporučuju ženama i muškarcima u menopauzi. Ženama, jer usporavaju starenje, a muškarcima jer su dobre za probleme sa prostatom i impotencijom.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Odlična su dijeteska hrana jer u 100g ima samo 30 kalorija.

Uče nas strpljenju i teraju da usporimo u životu jer velike koštice koje imaju primoravaju nas da ih polako jedemo. Stoga se može reći da su mušmule antistres voće.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Kao što vidite, mušmula je vrlo zdrava voćka, tako da vam toplo preporučujemo da svratite danas na pijacu i pazarite koje kilo. Nije neki ceh, a dobrobiti su velike.