Kretanje kroz menopauzu nije uvek lako.

Fizički i mentalni izazovi promene tela dolaze u trenutku kada se žene suočavaju sa mnogim drugim izazovima, kao što su previše posla, nedovoljno vremena i brige o svima – deci, poslu, starim roditeljima, zajednici – osim o sebi.

Iz tog razloga, ovom prilikom dajemo vam najbolje savete koji će vam pomoći da ostanete zdrave i srećne u ovom trenutku svog života i da volite sebe.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Nađite malo vremena za sebe

Zakažite kozmetički tretman, odvojite malo vremena za vežbanje, prijatelje i sebe u svom kalendaru. Iskoristite to vreme za stvari poput meditacije, vežbe disanja, joge, molitve, šetnju, razmišljanja o tome kuda idete u životu ili za uživanje u zalasku sunca.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Jedite zdravo (ili što zdravije) i vežbajte

Budući da se metabolizam usporava u ovom trenutku, dobićete na težini ako ne promenite svoj način života. Zato jedite manje, jedite zdravu hranu, na primer, mediteransku dijetu – i odvojite vreme za vežbanje. Ovo ne samo da će vam pomoći da izbegnete srčane bolesti i druge zdravstvene probleme, već će i održati zdravo stanje u glavi.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Neurologija otkrilo je da su stariji odrasli koji nisu vežbali ili vežbali samo lagano doživeli pad svoje kognitivne funkcije jednak desetogodišnjem starenju u poređenju sa onima koji su vežbali umereno ili intenzivno.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Nemate vremena za teretanu? Pokušajte da započnete dan sa sedam minuta energične aerobne vežbe i vežbajte u vremenskim intervalima od 5 ili 10 minuta.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Svakodnevna šetnja od šest kilometara za sat vremena sjajna je fizička vežba, dovoljna za dobro zdravlje. Sedenje je najveći neprijatelj žena 35+! Fitness nije dovoljan. Šetnja je obavezna.

Spavajte najmanje sedam sati svake noći

Paljenje lampe svaki čas na oba kraja ne samo da troši energiju, već vas čini i manje fokusiranim i manje produktivnim, kao što i povećava rizik od Alchajmerove bolesti.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Ne bojte se hormona

Ako ste mlađi od 60 godina ili u roku od 10 godina u menopauzi i imate grozne napade vrućine, hormonalna terapija ih može umanjiti, a istovremeno zaštititi vaše kosti. Takođe, od nje mogu imati koristi i vaše srce i mozak.

Ali ako ste stariji od 60 godina, ne uzimajte hormone bez valjanog razloga jer to zapravo može povećati rizik od srčanih i kognitivnih problema. Nikako na svoju ruku, samo uz konsultaciju i praćenje od strane vašeg endokrinologa i ginekologa.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Trebalo da sa oprezom pristupate uzimanju složenih hormona, jer oni nose rizik od prevelike ili nedovoljne doze ili kontaminacije.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Ako ne možete da uzimate hormone, ne znači da ćete morati teško da podnosite talase vrućine. Neki testirani nehormonalni lekovi i alternative mogu pomoći, poput odobrenih antidepresiva u malim dozama, kliničke hipnoze ili kognitivne terapije u ponašanju.

Održavanje zdrave intimnosti

Seksualna intimnost sa ili bez snošaja veoma je važna za zdrave odnose. Bolni odnosi vas mogu naterati da izbegavate seks, što može dovesti vašu vezu u opasnost. Stoga, nemojte da se bojite da razgovarate o bolnom seksu sa partnerom i svojim ginekologom, a slobodno probajte lubrikante i hidratantne kreme za vlaženje vagine.

Pročitajte i ovo: Zatrudneti ili ne sa 40+?!

Ako one nisu dovoljne, vaginalni estrogen u malim dozama ima minimalnu apsorpciju i siguran je i efikasan, uprkos upozorenjima na etiketi, koja su zaista za hormone koji se distribuiraju po telu (sistemski), kao što su tablete ili flasteri.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

Pored toga, postoje novi oralni lekovi koji, takođe, leče bolni seks ako vam nisu preči vaginalni, ni sistemski hormoni.

Ako vas seks više ne zanima, razgovarajte sa svojim lekarom jer to može da bude štetno za vaš partnerski odnos. Uzroci mogu biti posledica lekova, stresa, prekomernog rada, umora ili drugih uzroka koji se mogu rešiti.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Lekovi mogu, takođe, pomoći, uključujući terapiju lekovima, koji imaju pozitivan, iako mali uticaj na želju kod žena koje još nisu u menopauzi.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Znajte svoje brojeve

Znate li koliki su vaši krvni pritisak, nivo holesterola, gustina kostiju, kako stojite sa bolestima srca i kada ste poslednji put bili na ultrazvučnom pregledu dojki da biste mogli da izbegnete probleme sa ishranom, vežbanjem i drugim promenama u načinu života ili lekovima?

Idite redovno na sistematske preglede

Nastavite da redovno odlazite na godišnje ginekološke preglede, radite sve neophodne analize i briseve, uključujući test za HPV, kao i ultrazvuk i mamograme. Ne možete da tretirate problem za koji ne znate da postoji.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Pored ginekologa, svaka žena trebalo bi da ima i svog endokrinologa i da redovno godišnje radi hormonalne analize.

Nemojte sami da se nosite sa teškoćama

Osluškujte sebe i svoje telo da biste bili u stanju da prepoznate svaku nadolazeću promenu u organizmu, kao što su, recimo, znaci i simptomi depresije ili izgaranja na poslu. Ako se osećate preopterećenom, izolovanom, krivom, tužnom ili depresivnom svakog dana tokom dve nedelje, dobijate ili gubite kilograme ili spavate premalo ili previše, potražite pomoć stručnjaka.

Pročitajte i ovo: Kako kineska tradicionalna medicina može da pomogne u začeću i trudnoći

Izađite napolje na sunce, isprobajte terapiju “hodajte i razgovarajte” sa prijateljima ili potražite savete.

Ako ste depresivni, ne plašite se da uzimate lekove kako biste sebi pomogli kroz teško vreme.

Ne uzimajte puno suplemenata, ali uzimajte dovoljno kalcijuma i vitamina D

Unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D iz ishrane i sunčanja ili dodataka kojima ćete zaštititi kosti, ali nemojte uzimati previše kalcijuma, samo uz konsultaciju sa lekarom, jer to može povećati rizik od začepljenja arterija.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji ishrane su složena mentalna oboljenja

Radite sa svojim lekarima na ovih deset saveta i ako vam oni ne mogu pomoći da se lagano krećete kroz period menopauze i da pritom poboljšate svoje zdravlje, pronađite nekoga ko hoće.