Ne dozvolite da hladnoća uzme svoj danak!

Nije tajna da promene vremena mogu da utiču na naše zdravlje, posebno kada je u pitanju koža.

Kako temperature padaju i naše krajeve zahvataju velike snežne padavine i drugi nepovoljni vremenski uslovi, kao što su jak, oštar vetar, velika vlaga, kiša, verovatno ćete videti i osetiti efekte takvih vremenskih prilika na svojoj koži – posebno ako patite od ranije postojećih problema, kao što su, recimo, ekcem ili psorijaza.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Foto Aleksandra Ostojić

Svake zime naše telo je izloženo oštrim promenama, što dovodi do toga da se krvni sudovi na koži brzo menjaju, skupljaju i šire, kako bi se prilagodili fluktuirajućim promenama temperature. Ovo može da učini da koža bude zajapurena, crvena i bukvalno smlaćena vremenom.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Stoga, ovom prilikom podelićemo sa vama nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u održavanju kože u dobroj formi ove zime.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Vodite računa da redovno hidrirate kožu i koristite emolijent koji je pravi za vas – održavanje kože hidriranom neophodno je da ne bi došlo do pucanja i infekcije.

Foto Aleksandra Ostojić

Budite oprezni sa vrstom odeće koju nosite. Neki materijali, na primer, jagnjeća vuna, mogu da iritiraju kožu i prouzrokuju da koža bukne.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za borbu protiv zimskih efekata na kožu je redovno nanošenje hidratantnih preparata za negu kože i preparata za zaštitu usana. Ovo će vam pomoći da nadoknadite izgubljenu vlagu iz kože.

Svi tipovi kože imaju koristi od hidratantne kreme.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Izbegavajte gruba sredstva za čišćenje kože i sapune na bazi alkohola. Držite se podalje od sredstava za čišćenje koja sadrže alkohol i pažljivo koristite sredstva za eksfolijaciju – piling.

Foto Aleksandra Ostojić

Zaštitite kožu toplom odećom (šal, kapa i rukavice), dok ste napolju. Ako kiša učini da vam odeća bude vlažna, potrudite se da se što pre presvučete u nešto suvo i da ne ostavljate mokru odeću u kontaktu sa vašom kožom, što može izazvati dalju iritaciju ili osipanje.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

Iako je prirodno da želimo da ostanete u toplom i zatvorenom prostoru, čak i centralno grejanje može da utiče na našu kožu. Suv vazduh u stanovima sa centralnim grejanjem može da dovede do toga da se koža presuši, zato pokušajte da ne okrećete termostat do maksimuma.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Izbegavajte iskušenja da se dugo kupate u vrućoj kupki ili tuširate suviše toplom vodom, jer to može da skine preko potrebno prirodno ulje sa kože.

Foto Aleksandra Ostojić

Pokušajte da skratite vreme kupanja i ne zaboravite da temperatura vode ne sme da bude previše topla. Što hladnija, to bolje, kako za vašu kožu, tako i cirkulaciju.

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Nanesite hidratantnu kremu na kožu odmah posle kupke ili tuširanja, dok je koža još uvek blago vlažna.

Pročitajte i ovo: Ženski parfemi sa ukusom mora – mirisi sa akvamarinskim notama

Snažno trljanje kože peškirom može da je ošteti, stoga je najbolje da kožu ne trljate, već je osušite blagim tapkanjem – upijanjem vode mekim peškirom.