Što žene vole da vole i budu voljene, ne voli niko. Mislim, muškarci ne vole toooliko.

Što vam je ljubav važnija i potrebnija – to je veća verovatnoća da ćete, tražeći je, pronaći neadekvatno ili i jako loše i time povrediti sebe. Ako vam je, pak, ljubav neophodna – ne da je vrlo verovatno, nego je izvesno da će biti tako. Nažalost.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Da ne bude zabune – prirodno je da želimo ljubav i lepše se osećamo ili najbolje funkcionišemo kada je imamo. Ako se, međutim, kada je nemamo osećamo nepotpuno, neispunjeno, “bespolno” i prazno i nemanje ljubavi ne možemo da podnesemo – u problemu smo.

Pročitajte i ovo: Još uvek ste neudati / neoženjeni? Možda patite od gamofobije – straha od braka

Primetila sam da žene žrtve ljubavi prave jedne iste greške. U nastavku ću više, bliže i šire o najčešćim od tih grešaka. Mislim da je vrlo važno i nadam se da će pomoći da žrtva ljubavi ne postanete ili prestanete da budete.

Greška br. 1: Ne znate za NE

Žene žrtve ljubavi, pre i iznad svega, ne znaju za ne. One i posle svega nastave i pomire se s izabranim partnerima. Ozbiljno negativno i pogrešno ignorišu i stavljaju pod tepih i fokusiraju se na iole dobro i izuzetke od lošeg. Ako išta, u moru i dominaciji lošeg, može biti stvarno pa i iole dobro.

Pročitajte i ovo: Da li je u redu nametati deci ono što mislite da je najbolje za njih?

Žene žrtve ljubavi svojim partnerima daju rok za rokom – za konačnu promenu i završavanje s problematičnim. Što se, naravno, nikako ne dešava. To su žene koje ne odlaze ni kada vide da njihovi partneri pozivaju na raskid ili razvod, promenom u sopstvenom ponašanju. Ne odlaze ni kada su primorane. Ni one, ni njihovi partneri – dok to ipak i konačno ne učine oni. O čemu bi se moglo posebno, ali – nekom drugom prilikom.

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Lekcija br. 1: Morate naučiti da postavljate granice i zauzimate se za sebe. Jeste li primetili da sam napisala morate? Ne bilo bi dobro, poželjno ili lepo već – morate? Dok to ne primite k znanju i počnete da živite – sve je drugo uzalud. I nemoguće.

Greška br. 2: Čekate, nadate se i – gubite vreme

Na prethodno se nadovezuje sledeće: žene žrtve ljubavi gube vreme, dok čekaju i nadaju se neograničeno dugo. Neke (na) nešto čekaju i nečemu se nadaju u odnosima s partnerima s kojima jesu. Neke druge, pak, nikako da uđu u veze s onima s kojima su u “nečemu”, ne znaju ni same tačno čemu. Na kraju se ispostavi da se, dok su čekale na konačni početak, nedostajući uslovi nisu stekli, niti su se postojeće prepreke prevazišle.

Pročitajte i ovo: Šta je potrebno da bismo počeli LJUBAV ISPOČETKA

Lekcija br. 2: Ako dobro gledate (u) sadašnje – (pred)vidite buduće. Kada sretnem osobu koja je zbog nečeg novoispostavljenog raskinula vezu ili se razvela – javiću vam. Do sada sam, što u radu s klijentima što privatno, sretala samo one koji su se na kraju razišli zbog stvari kojih su bili svesni od samog početka.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete pravog partnera

Da se razumemo – ne obećavaju, u smislu garancija, ni dobar ni loš početak veze. Ali je malo verovatno da loše može da izađe na (jako) dobro.

Greška br. 3: Lako nasednete i upecate se

Žene žrtve ljubavi, po nepisanom pravilu, zaljubljuju se u (jako) lepe priče i do perfekcije uvežbana zavođenja; u fizički ili emotivno nedostupne muškarce; muškarce koji igraju igrice i naizmenično su topli pa hladni; u večite dečake ili nasilnike.

Žene žrtve ljubavi nasedaju pa beskrajno mnogo pate. Ne jednom, već iz veze u vezu. Tako pateći zaključe da nemaju sreće i magnet su za pogrešne.

Pročitajte i ovo: Promeniće se on: Dok kupujete vreme, prodajete sve vredno i važno što imate

Lekcija br. 3: Uradite nešto s onim što radite po pravilu, a ne zadovoljava vas ili vas čini nesrećnom. Promišljajte svoja iskustva i učite na sopstvenim greškama. I vidite kako ono što vas muči u sadašnjosti ima veze s (otvorenom) ranom, poreklom iz prošlosti.

Samo ćete tako moći u budućnost oslobođenu obrazaca. Ako ne možete ili ne želite sami – tu je stručna pomoć.

Greška br. 4: Ne slušate svoju intuiciju

S prethodnim u vezi, žene žrtve ljubavi sklone su zanemarivanju onoga što intuitivno osete. Čuju pa začepe uši, ili vide pa zatvore oči. Ne žele da poveruju, žele da se nadaju.

Da misle da ovaj put može da bude drugačije. Da one mogu drugačije. Žele da veruju u svoje superspasilačke moći. Ne žele da razumeju da – u odnosu s pravim, zdravoizabranim partnerom – upotreba supermoći nije potrebna.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Lekcija br. 4: Razgovarajte sa sobom i slušajte sebe. Osetite tu uskomešanost u stomaku ili grudima i potrudite se da je razumete. Kada ne verujete svojoj intuiciji – ne verujete da sebi možete želeti dobro i biti najbolji prijatelj.

Greška br. 5: Pristajete, odustajete ili insistirate

Žene žrtve ljubavi pristaju na nezadovoljavajuće i manje od željenog, odustaju od sebe i svog ili, pak, bolno tvrdoglavo insistiraju da dobiju ono što je jasno da neće dobiti. Znaju da nikoga ni na šta ne mogu da nateraju – ali ipak biraju da pokušaju.

I dok se tako muče, iznova se žale svojim najboljim drugaricama koje više ne mogu da ih slušaju ni savetuju, jer su im odmah “sve lepo rekle”.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Lekcija br. 5: Ništa pravo ni stvarno dobro ne možete dobiti dok se osećate loše. Nezadovoljavajuće nije put do zadovoljstva, još je manje prečica. Umesto da pristajete – birajte, odlučujte, pitajte se i preuzimajte odgovornost.

Umesto da od sebe odustanete – (p)ostanite ono što ste. I kada shvatite da ste na korak od insistiranja – predomislite se i samo pustite. Nema smisla da patite i to sebi radite.

Greška br. 6: Mi umesto Ja + Ti

Ženama žrtvama ljubavi njihovi partneri su, neretko, važniji od njih samih. Tim se ženama jako lako dogodi da iz Ja (+Ti) skoče u Mi. Da se stope i prestanu da postoje kao odvojene i nezavisne.

Dogodi se da iskreno misle da je ljubav ono što nikako nije. Da rade stvari zbog kojih se sebi već za pet minuta ne dopadaju.

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

Lekcija br. 6: Zdravo voljenje drugog pretpostavlja zdravo voljenje sebe. Nema ljubavi bez samoljubavi, ni zajedništva bez individualnosti. Nema sampouzdanja ni samopoštovanja bez postavljanja granica, zauzimanja za sebe, življenja samo svog i odbijanja neželjenog.

Greška br. 7: Verujete da svi muškarci varaju

Žene žrtve ljubavi veruju da svi muškarci varaju i na to je potrebno da pristanu. I ne samo da pristaju već sebi u zadatak zadaju da budu strpljive, tolerantne i lepše, zanimljivije ili kako već bolje od eventualnih drugih.

Bolno je poražavajuće to koliko žêna sebe ubeđuje da je sve u redu dokle god im se njihovi muškarci vraćaju i pre svih drugih ih “biraju”.

Pročitajte i ovo: Koliko ste seksualno (ne)kompatibilni sa partnerom  – zašto i koliko je to bitno?

Lekcija br. 7: Muškarci nemaju ekskluzivno pravo na varanje i ne varaju svi muškarci. Da, možda stvarno vara većina muškaraca (i žena), ali – znači li to da i vaš muškarac mora varati vas? Ne, ne znači.

I ako vam kaže da mora jer drugačije ne može – čujte glas u glavi koji vam kaže da na takvu postavku stvari ne morate da pristanete.

Greška br. 8: Verujete u nemoguće, mitove i bajke

… Da pravi može biti i postoji samo jedan. Da je ljubav dovoljna, slepa i jača od svega. Da se računa samo ona ljubav koja se rodi na prvi pogled i iz zaljubljenosti. Da je ljubav misteriozno iskustvo fatalne privlačnosti, nešto što se ne može opisati ni objasniti rečima.

Da prava ljubav boli, traje do kraja života, po svaku cenu i uprkos svemu. Da se meri završavanjem rečenica onog drugog i čitanjem njegovih misli…

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Lekcija br. 8: Nestvarno dobro postoji i stvarno je. Savršeno već nije. Romantične komedije i ljubavni romani jesu inspirisani svakodnevnim, ali nisu isto što i svakodnevno. I “običan” život može biti neobičniji od filma ili knjige o ljubavi. Jer, što o ljubavi mogu da ispričaju i napišu oni koji se vole – ne može niko.