ODLUČIVANJE O TOME KADA JE NAJBOLJE VREME ZA POSETU TAJLANDU JE SUŠTINSKO DA BISTE NAJBOLJE IZVUKLI OD VAŠEG PUTOVANJA. IZMEĐU TROPSKIH KIŠA, SUŠNOG PERIODA I FESTIVALA, SVAKO VREME GODINE NUDI JEDINSTVENO ISKUSTVO U OVOJ FASCINATNOJ ZEMLJI.

Pročitajte i ovo: Krit – najveće grčko ostrvo na kome je vreme stalo

Tajland, sa svojim rajskim plažama, veličanstvenim hramovima i ukusnom kuhinjom, privlači putnike iz celog sveta. Međutim, odabir savršenog vremena za istraživanje ove zemlje jugoistočne Azije može učiniti ili pokvariti vaše iskustvo. Od kišne sezone do sušne sezone i kulturnih proslava, hajde da pobliže pogledamo različite aspekte koji utiču na odluku o najboljem vremenu za odlazak na Tajland.

Image by tawatchai07 on Freepik

Kišna sezona na Tajlandu: od juna do oktobra

Tokom ovog perioda, Tajland doživljava obilne kiše, stvarajući bujnu vegetaciju, ali i logističke izazove. Ostrva u Zalivu i Andamanskom moru mogu biti pogođena čestim pljuskovima, dok neke unutrašnje oblasti ostaju relativno nepromenjene. Cene su često niže, ali je neophodno uzeti u obzir nagle promene vremenskih uslova.

Pročitajte i ovo: Tunis, Sus i Port el Kantaui – korisne informacije o letovanju u Tunisu

Kada pada kiša na Tajlandu, evo nekih aktivnosti koje treba razmotriti da biste uživali u boravku uprkos lošem vremenu:

# Istraživanje hramova

Posetite kultne hramove kao što su Vat Pho u Bangkoku ili Vat Arun. Ove lokacije nude kulturno uranjanje zaštićeno od kiše.

Pročitajte i ovo: Lošinj, najmirisnije ostrvo Jadranskog mora

# Muzeji i umetničke galerije

Istražite muzeje i umetničke galerije, kao što su Nacionalni muzej u Bangkoku ili Centar za umetnost i kulturu u Bangkoku, za umetničko i obrazovno iskustvo.

Pročitajte i ovo: Najpoznatije crkve Rima

# Čas tajlandskog kuvanja

Pridružite se času kuvanja da naučite kako da pripremite tradicionalna tajlandska jela. To je ukusan način da provedete vreme u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo: Plovdiv – grad Sunca, kulture i dobre hrane

# Kupovina na zatvorenim pijacama

Zatvorene pijace, poput pijace Chatuchak u Bangkoku, nude razne lokalne proizvode, zanate i suvenire. Ovo je odlična prilika za kupovinu bez kiše.

Pročitajte i ovo: Lepote zapadne Srbije, oj, Moravo, moje selo ravno!

# Spa i masaža

Uživajte u opuštajućem danu u lokalnom spa centru. Tradicionalne tajlandske masaže su poznate po svojim terapeutskim prednostima.

Pročitajte i ovo: Trka s bikovima u španskom gradu Pamplona

# Bioskop ili kulturne predstave

Saznajte o lokalnim filmskim projekcijama ili posetite tradicionalne plesne ili lutkarske predstave, dostupne u mnogim gradovima.

Pročitajte i ovo: Lastovo – najbolje čuvana tajna Jadranskog mora

# Tržni centri

Istražite moderne tržne centre kojih Tajland ima u izobilju. Ova odmarališta nude obilje kupovine, restorana i zabave u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo: Proputovanje kroz Transilvaniju – tajanstvenu zemlju vampira

# Kafići i biblioteke

Opustite se u ugodnom kafiću ili biblioteci uz šoljicu tajlandske kafe i dobru knjigu.

Imajte na umu da je kiša na Tajlandu često isprekidana, tako da ako ste voljni da se nosite sa nekoliko pljuskova u toku dana, i dalje možete iskusiti čari ove zemlje.

Sušna sezona na Tajlandu: od novembra do februara

Ovo je najpopularniji period za posetioce. Temperature su prijatne, kiše retke, a prazničnu atmosferu daju i proslave kraja godine. Ovo je savršeno vreme za istraživanje Bangkoka, Čijang Maja i severnih regiona bez straha od lošeg vremena.

Pročitajte i ovo: Napulj – kako je nastala napolitanska pica

Vrela sezona na Tajlandu: od marta do maja

Ovaj period je obeležen visokim temperaturama i povećanom vlažnošću. Plaže su atraktivne, ali morate biti spremni da se suočite sa velikim vrućinama, posebno na jugu. Cene mogu biti odlične, ali je neophodno da ostanete hidrirani i planirati aktivnosti prilagođene klimi.

Pet najlepših plaža na Tajlandu:

# Plaža Rejli (Railay): Smeštena u provinciji Krabi, plaža Rejli je poznata po svojim spektakularnim krečnjačkim liticama koje izviru iz tirkizne vode. Nedostatak prilaznih puteva stvara povučenu atmosferu, savršenu za ljubitelje prirode i entuzijaste penjanja.

Pročitajte i ovo: Sorento i Amalfi obala

# Maya Bay (Koh Phi Phi Leh): Ovaj kultni zaliv, ovekovečen u filmu Plaža, nudi kristalno čisto more, strme litice i plažu sa finim peskom. Međutim, zbog prenaseljenosti, zaliv Maja je privremeno zatvoren kako bi se omogućilo regenerisanje morskog ekosistema.

Pročitajte i ovo: Turska – let balonom iznad božanstvene Kapadokije

# Plaža sa belim peskom (White Sand Beach, Koh Chang) : Smeštena na ostrvu Ko Čang, ova istoimena plaža se odlikuje mekim belim peskom i čistom vodom. Nudi idilično tropsko okruženje, sa palmama duž obale i mirnu atmosferu.

Pročitajte i ovo: Baskija – crna ovca Španije

# Plaža Patong (Patong Beach, Puket) : Za one koji traže akciju, plaža Patong na Puketu je jedna od najživljih plaža na Tajlandu. Okružena prodavnicama, restoranima i noćnim životom, ova plaža nudi dinamičnu i raznoliku atmosferu.

Pročitajte i ovo: Krstarenje istočnim Mediteranom

# Plaža Slobode (Freedom Beach, Puket): Do koje se može doći brodom iz Patonga, Plaža Freedom je mirno mesto za odmor sa belim peskom, kristalno čistom vodom i bujnom tropskom vegetacijom. Manje gužve od nekih obližnjih plaža, nudi mirno utočište za posetioce koji traže opuštanje.

Festivali i posebni događaji na Tajlandu

Tajland je poznat po svojim živopisnim festivalima kao što su Songkran (subota, 13. aprila do ponedeljka, 15. aprila 2024.), festival vode i Loy Krathong (petak 15. novembra 2024.), festival lampiona. Ako želite da doživite ove jedinstvene proslave, planiranje vašeg putovanja u skladu sa tim će vašem boravku dodati nezaboravnu kulturnu dimenziju.

Pročitajte i ovo: Kapri – najlepše italijansko ostrvo

Songkran: Songkran je tajlandski novogodišnji festival koji se slavi u aprilu. Najpoznatiji je po energičnim vodenim borbama, gde ljudi bacaju vodu jedni na druge kako bi simbolizovali obnovu i pročišćenje. Ulice se pretvaraju u užurbane prizore gde meštani i posetioci podjednako učestvuju u ovoj radosnoj vodenoj proslavi. Hramovi su takođe mesta proslave, sa molitvama, prinosima i verskim procesijama koje obeležavaju početak godine.

Pročitajte i ovo: Letovanje u Albaniji, zemlji Mercedesa, bunkera i orlova

Loy Krathong: Loy Krathong, takođe poznat kao Festival lampiona, održava se u novembru. Tokom ovog festivala, Tajlanđani plutaju malim čamcima zvanim kratong po rekama kako bi simbolizovali slobodu od briga i nesreća. Lampioni osvetljavaju noćno nebo, stvarajući magičan ambijent. Proslave uključuju parade, takmičenja lepote, vatromet i aktivnosti zajednice koje ističu duh obnove i zahvalnosti. Loy Krathong je trenutak pun poezije i simbolike, koji posetiocima nudi duboko uranjanje u tajlandsku kulturu.