Koži je uvek potrebna posebna nega kako ne bi podlegla uticaju spoljnih faktora, već zadržala svoju jedrinu, zategnutost, sjaj, ukratko, zdrav izgled.

U tome i te kako pomaže kvalitetna nega, ali i ishrana, preciznije određene vrste voća, koje ne samo da podižu imunitet, već i kožu čine zdravom i lepom.

Voće održava kožu hidriranom, a time i jedrom i zategnutom.

Ribizle 

Poznate po svojim hranljivim vrednostima, a koriste se za proizvodnju kozmetičkih proizvoda jer pomažu u detoksikaciji i pročišćavaju krv.

Papaja 

Voće bogato vitaminom A i sadrži enzime koji čiste kožu i daju joj sjaj. Deluje kao antioksidans, a enzim papaje razgrađuje proteine i uklanja mrtve ćelije kože.

Pročitajte i ovo: Prirodni botoks: Pozdravite se sa borama ako jedete grožđe

Papaja, takođe, zateže kožu i usporava starenje.

Avokado 

Voće bogato proteinima i omega-9 masnim kiselinama, koje su važan sastojak za zdrav ten, a tokom zime pomažu u sprečavanju sušenja kože.

Takođe, avokado čini kožu mekšom i sprečava nastanak bora. Ulje od avokada se može koristiti kao prirodna hidratantna krema.

Nar 

Podmlađuje kožu i regeneriše je, čisti pore i usporava starenje, a smanjuje i nastanak bora. Nar takođe utiče i na sužavanje pora.

Photo by Pineapple Supply Co. on Unsplash

Ananas 

Smatra se bogatim izvorom vitamina C. Akne su još jedan problem, koji se javlja tokom zime i traje duže jer otvorene pore omogućavaju ulazak prašine.

Ananas je antioksidans, koristan je protiv akni i kožu čini čistom i sjajnom.

Banane 

Sadrže kalijum i hidriraju kožu i obezbeđuju vitamine A i C, koji pružaju sjaj.

Kivi 

Poseduje velike količine vitamina C i pospešuje proizvodnju kolagena, proteina vezivnog tkiva koji kožu čini zdravom. Sadrži i vitamin E, koji hidrira kožu i čini je sjajnom.

Šljive 

Bogate vitaminima B i E i zajedno s mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i cinka pomažu pri čišćenju organizma i održavanju kože elastičnom.

Takođe, hidriraju kožu.