Novi izazov koji je u porastu!

Januar je definitivno mesec izazova. Već ste čuli za „trezni januar“, koji se sastoji od nekonzumiranja alkohola ceo mesec. Cilj? Vodite računa i ponovo uspostavite ravnotežu nakon prekomernog pijenja i jedenja tokom praznika na kraju godine.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Pre nekoliko dana smo vam pričali o još jednom konceptu koji je inspirisan njime: Januhairy.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Zbogom depilacijo! Radi se o sažimanju reči „januar“ i „hairy / dlakavo“. Princip ovog trenda: ne uklanjajte dlačice sa tela ceo mesec, odnosno u januaru. Feministički trend koji je takođe dobio sve glasove 2018. godine, kada ga je kreirala mlada studentica Laura Džekson.

Da li vam je poznat ’’vlažni januar’’?

Sada je vreme za još jednu izvedenicu od „treznog januara“: „vlažni januar“. Ova alternativa „treznom mesecu“ i samim tim bez alkohola, sastoji se od toga da budete više odmereni u konzumiranju alkohola i stoga ne zaustavljate sve odjednom, već postepeno smanjujete svoju potrošnju.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Kako navodi magazin Slate, koji se bavio ovim konceptom, čak i skromna konzumacija i smanjenje konzumiranja alkohola „mogu poboljšati krvni pritisak, mentalno zdravlje i zdravlje jetre. Takođe može smanjiti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti…”

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Podsećamo, svako prekomerno konzumiranje alkohola povećava rizik od bolesti. Dakle, nema ništa dobro za vaše zdravlje od konzumiranja alkohola.

Ovaj trend vlažnog januara je alternativa za ljude kojima je teže smanjiti potrošnju.

Podsećanja radi, prema Sante Publik France, 2020. godine, izveštaj je otkrio da je 23,7% stanovništva starosti od 18 do 75 godina konzumiralo više od 10 pića nedeljno, što je granica previše, ili čak: kap previše.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Kao što ste razumeli, konzumiranje alkohola mora biti umereno, tokom cele godine. Na kraju krajeva, ovi koncepti jednostavno služe za preispitivanje nečijih potrošačkih navika. I to nije loše.