Dobrim odabirom namirnica bogatih vitaminima C i E može se sprečiti opadanje mišićne snage u starosti, tvrde stručnjaci.

Iako nije poznato da li su za to „zaslužni” vitamini, ili su samo pokazatelji zdrave ishrane bogate voćem i povrćem, očuvanje snage je potvrđeno.

Uzimanje poznatih antioksidanata vitamina C i E kroz ishranu može da se dovede u vezu sa snagom mišića, pokazalo je jedno američko istraživanje sprovedeno na starijim osobama.

„Mišićna snaga je u stvari marker starenja. Počinje da se smanjuje kada je čovek u četrdesetim godinama, ali dramatično opada posle šezdesete”, objašnjava doktorka En Njuman sa Univerziteta u Pitsburgu, rukovodilac istraživanja.

Opadanje mišićne snage predstavlja rizičan faktor, jer može da izazove preteranu krhkost i umanji fizičku sposobnost starih ljudi, naglasila je dr Njuman.

Američki tim je studiju obavio na više od 2.000 muškaraca i žena starosti oko sedamdeset godina, koji su anketirani o svojim dugoročnim navikama u ishrani. Na početku i na kraju studije, koja je trajala dve godine, ispitanicima je izmerena snaga stiska ruke.

Utvrđeno je da uzimanje većih količina vitamina C i E kroz ishranu ima veoma povoljno dejstvo na snagu mišića, ali nije jasno da li to čine sami vitamini, ili su oni samo pokazatelji zdrave ishrane bogate voćem i povrćem, koja blagotovorno deluje na mišiće.

Prosečan dnevni unos vitamina C kod ispitanika bio je 144 , a vitamina E 11 miligrama. Pitsburški stručnjaci naglašavaju da je unos vitamina E bio u proseku nešto niži od poželjnog, pa zato starije osobe treba naročito da paze da konzumiraju hranu bogatu tim vitaminom.

Autori studije upozoravaju starije ljude da, podstaknuti njihovim nalazima, ne bi trebalo da počnu da uzimaju visoke doze sintetičkog vitamina C i E, napominjući da su klinička istraživanja pokazala da to ne samo da nije korisno, nego je potencijalno i štetno.

U ranijim istraživanjima dr Njuman i stručni tim koji je predvodila utvrdili su da je za očuvanje mišićne snage u starijim godinama važna i fizička aktivnost i unos proteina.

Nova nastojanja naučnog tima okupljenog u Pitsburgu usmerena su ka određivanju optimalnog nivoa fizičke aktivnosti i idealne ishrane za očuvanje mišićne snage u starosti.