U nedelju i ponedeljak, 3. i 4. februara, na Sceni „Ljuba Tadić”, biće izvedene predstave Visočka hronika i Prokleti pušači, u produkciji SNG Drame, iz Ljubljane.

Predstave gostuju u okviru redovne razmene između JDP-a i najznačajnijeg repertoarskog pozorišta u Sloveniji. U nedelju, 3. februara, u 19 sati, na repertoaru je predstava Visočka hronika, po noveli Ivana Tavčara, koju su adaptirali stvaraoci predstave. Reditelj je Jernej Lorenci, a igraju Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof.

VISOSKA KRONIKA, Peter Uhan

Visočka hronika je istorijska novela koja je prvi put objavljena 1919. godine u nastavcima u literarnom magazinu „Ljubljanski zvon”. Kompletna novela izdata je 1921. godine. Visočka hronika se smatra jednom od najboljih slovenačkih novela svih vremena.

Pročitajte i ovo: Nove serije čije emitovanje počinje tokom praznika

Iako je smeštena u 17. vek i bavi se temama kao što su tridesetogodišnji rat, progon veštica i protestanata, svaka nova generacija u ovom delu prepoznaje svoje probleme, prihvata ga i razume. Pisana arhaičnim jezikom, Visočka hronika donosi razmišljanja i osećanja pisca s moćnom ironijom i realističnim razmišljanjem o životu. Boreći se protiv netrpeljivosti i socijalne zaostalosti Tavčar veliča patriotizam i ljubav pojedinca prema svojoj zemlji.

VISOSKA KRONIKA, Peter Uhan

Predstava je učestovala na 53. teatarskom festivalu u Mariboru „Borštnikovo srečanje” gde je osvojila Nagradu za ulogu (Aljaž Jovanović), Nagradu za mladog glumca (Tamara Avguštin), Nagradu za dramaturgiju (Matic Starina) i Nagradu za najbolju originalnu kompoziciju (Branko Rožman).

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Jernej Lorenci je rođen 1973. godine u Mariboru (Slovenija). Režijom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac. Po završetku studija režira u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Bio je umetnički direktor Gradskog pozorišta u Ptuju. Godine 2006. postaje asistent, a 2007. vanredni profesor na odseku za Pozorišnu i radio-režiju Akademije za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Jernej Lorenci režira u svim profesionalnim pozorištima u Sloveniji ali i brojnim teatrima u inostranstvu. Njegove predstave učestvuju na prestižnim festivalima u svetu. Dobitnik je brojnih slovenačkih i internacionalnih nagrada.

Pročitajte i ovo: Najbolji praznični filmovi svih vremena

PREKLETI KADILCI, Peter Uhan

U ponedeljak 4. februara u 20h gostuje predstava Prokleti pušači, Svetlane Makarovič, u režiji Tina Grabnara. Igraju Nina Valič (vokal, flauta), Pia Zemljič (vokal, piano), Janez Škof (vokal, harmonika), Aljaž (vokal, gitara, klavir). Svetlana Makarovič je slovenačka spisateljica koja se direktno i beskompromisno bavi aktuelnim problemima društva.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

U satiričnom pamfletu koji je reditelj Tin Grabnar postavio kao pozorišni koncert, spisateljica suočava zagovornike i protivnike pušenja. Koristeći direktan i pomalo surov smisao za humor, ona predstavlja svetsku istoriju duvana od stvaranja sveta, preko osvajačkih pohoda Kristofera Kolumba koji je prokletstvo duvana doneo u Evropu do antinikotinske euforije u 20. veku i staklenih soba za pušače iz našeg doba. Netolerancija prema pušačima, u nekom trenutku može da se doživi i kao metafora generalnog osećanja netolerancije koja je sastavni deo savremenog društva.

PREKLETI KADILCI, Peter Uhan

Predstava Prokleti pušači učestvovala je na Kunigunda Festivalu u Velenju (Slovenija, 2018) i 53. Teatarskom festivalu u Mariboru (Slovenija, 2018). Ove godine biće izvedena u pozorištu Újvidéki Színház u Novom Sadu, 43. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu (Hrvatska) i 59. Letnjem festivalu u Ohridu (Makedonija).

Pročitajte i ovo: Gospođa Vilson, skandalozna drama o bigamiji

Reditelj Tin Grabnar se još na početku karijere intenzivno bavio izvođačkim i umetničkim teatrom. Njegovo polje interesovanja uključuje klasiku i alternativu, lutkarsko i dokumentarno pozorište. Tim Grabnar je 2015. diplomirao je na AGRFT u Ljubljani pod supervizijom Sebastijana Horvata. Znanja je sticao i sarađujući sa najznačajnijim slovenačkim rediteljima kao što su Tomi Janežič, Tomaž Pandur i Jernej Lorenci.