U nedelju i ponedeljak, 3. i 4. februara, na Sceni „Ljuba Tadić”, biće izvedene predstave Visočka hronika i Prokleti pušači, u produkciji SNG Drame, iz Ljubljane.

Predstave gostuju u okviru redovne razmene između JDP-a i najznačajnijeg repertoarskog pozorišta u Sloveniji. U nedelju, 3. februara, u 19 sati, na repertoaru je predstava Visočka hronika, po noveli Ivana Tavčara, koju su adaptirali stvaraoci predstave. Reditelj je Jernej Lorenci, a igraju Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof.

VISOSKA KRONIKA, Peter Uhan

Visočka hronika je istorijska novela koja je prvi put objavljena 1919. godine u nastavcima u literarnom magazinu „Ljubljanski zvon”. Kompletna novela izdata je 1921. godine. Visočka hronika se smatra jednom od najboljih slovenačkih novela svih vremena.

Pročitajte i ovo: Nove serije čije emitovanje počinje tokom praznika

Iako je smeštena u 17. vek i bavi se temama kao što su tridesetogodišnji rat, progon veštica i protestanata, svaka nova generacija u ovom delu prepoznaje svoje probleme, prihvata ga i razume. Pisana arhaičnim jezikom, Visočka hronika donosi razmišljanja i osećanja pisca s moćnom ironijom i realističnim razmišljanjem o životu. Boreći se protiv netrpeljivosti i socijalne zaostalosti Tavčar veliča patriotizam i ljubav pojedinca prema svojoj zemlji.

VISOSKA KRONIKA, Peter Uhan

Predstava je učestovala na 53. teatarskom festivalu u Mariboru „Borštnikovo srečanje” gde je osvojila Nagradu za ulogu (Aljaž Jovanović), Nagradu za mladog glumca (Tamara Avguštin), Nagradu za dramaturgiju (Matic Starina) i Nagradu za najbolju originalnu kompoziciju (Branko Rožman).

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Jernej Lorenci je rođen 1973. godine u Mariboru (Slovenija). Režijom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac. Po završetku studija režira u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Bio je umetnički direktor Gradskog pozorišta u Ptuju. Godine 2006. postaje asistent, a 2007. vanredni profesor na odseku za Pozorišnu i radio-režiju Akademije za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Jernej Lorenci režira u svim profesionalnim pozorištima u Sloveniji ali i brojnim teatrima u inostranstvu. Njegove predstave učestvuju na prestižnim festivalima u svetu. Dobitnik je brojnih slovenačkih i internacionalnih nagrada.

Pročitajte i ovo: Najbolji praznični filmovi svih vremena

PREKLETI KADILCI, Peter Uhan

U ponedeljak 4. februara u 20h gostuje predstava Prokleti pušači, Svetlane Makarovič, u režiji Tina Grabnara. Igraju Nina Valič (vokal, flauta), Pia Zemljič (vokal, piano), Janez Škof (vokal, harmonika), Aljaž (vokal, gitara, klavir). Svetlana Makarovič je slovenačka spisateljica koja se direktno i beskompromisno bavi aktuelnim problemima društva.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

U satiričnom pamfletu koji je reditelj Tin Grabnar postavio kao pozorišni koncert, spisateljica suočava zagovornike i protivnike pušenja. Koristeći direktan i pomalo surov smisao za humor, ona predstavlja svetsku istoriju duvana od stvaranja sveta, preko osvajačkih pohoda Kristofera Kolumba koji je prokletstvo duvana doneo u Evropu do antinikotinske euforije u 20. veku i staklenih soba za pušače iz našeg doba. Netolerancija prema pušačima, u nekom trenutku može da se doživi i kao metafora generalnog osećanja netolerancije koja je sastavni deo savremenog društva.

PREKLETI KADILCI, Peter Uhan

Predstava Prokleti pušači učestvovala je na Kunigunda Festivalu u Velenju (Slovenija, 2018) i 53. Teatarskom festivalu u Mariboru (Slovenija, 2018). Ove godine biće izvedena u pozorištu Újvidéki Színház u Novom Sadu, 43. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu (Hrvatska) i 59. Letnjem festivalu u Ohridu (Makedonija).

Pročitajte i ovo: Gospođa Vilson, skandalozna drama o bigamiji

Reditelj Tin Grabnar se još na početku karijere intenzivno bavio izvođačkim i umetničkim teatrom. Njegovo polje interesovanja uključuje klasiku i alternativu, lutkarsko i dokumentarno pozorište. Tim Grabnar je 2015. diplomirao je na AGRFT u Ljubljani pod supervizijom Sebastijana Horvata. Znanja je sticao i sarađujući sa najznačajnijim slovenačkim rediteljima kao što su Tomi Janežič, Tomaž Pandur i Jernej Lorenci.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.