Šta je grip?

Grip je virusna bolest koja ima sezonski karakter. Javlja se obično u zimskim mesecima, mada se može pojaviti u bilo kom dobu godine.

Dr med. Viktor Ognjenović, lekar opšte medicine, Bel Medic

Postoji li adekvatna preventiva?

Jedina preventiva je vakcinacija protiv gripa, koja se sprovodi krajem oktrobra i u novembru mesecu, kako bi se razvio imunitet do decembra i januara, kada možemo očekivati razvijanje virusa i veliki broj obolelih. Uzimanje vitaminskih suplemenata i jačanje imuniteta može da pomogne u preventivi, ali to nije dovoljna zaštita od virusa.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Koji su uzročnici nastanka gripa?

Uzročnik je virus gripa koji ima mnogo različitih sojeva i svake godine drugi soj može izazvati upalu. Iz tog razloga, Svetska zdravstvena organizacija svake godine daje na osnovu predviđanja preporuku za sojeve koji treba obavezno da uđu u sastav vakcine za tu godinu, a za koje se veruje da će biti uzročnici gripa te sezone.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Vakcina se zato mora primiti svake godine. I pored primljene vakcine postoji šansa od oko 5% da se, ipak, oboli od gripa, ako dođete u kontakt sa sojem koji ne ulazi u stastav vakcine, ali će u tom slučaju tok bolesti biti blaži.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Kako da ga prepoznamo, koji su simptomi gripa?

Simptomi su opšti, malaksalost, bolovi u mišićima i visoka temperatura, kao i glavobolja, kašalj, curenje nosa. Dijagnostika se postavlja od strane lekara na osnovu laboratorijskih analiza.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Koji je najbolji način lečenja, kako dece, tako i odraslih?

Lečenje gripa je uglavnom nespecifično, odnosno, leči se kao i svaka virusna upala, mirovanjem, uzimanjem lekova za temperaturu, dosta tečnosti i lagana ishrana.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Lek koji postoji na našem tržištu je Tamiflu, ali se ne savetuje samostalna upotreba ovog leka, već samo po indikaciji i odluci lekara. Lek ima bolje dejstvo što se ranije počne sa primenom.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Deca i starija lica su posebno osetljive kategorije i za njih se savetuje vakcinacija kao prevecija. Uvek treba imati na umu da je grip nepredvidljiva bolest koja vrlo brzo, u roku od nekoliko sati, može dati teške i po život opasne simptome.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.