Šta je grip?

Grip je virusna bolest koja ima sezonski karakter. Javlja se obično u zimskim mesecima, mada se može pojaviti u bilo kom dobu godine.

Dr med. Viktor Ognjenović, lekar opšte medicine, Bel Medic

Postoji li adekvatna preventiva?

Jedina preventiva je vakcinacija protiv gripa, koja se sprovodi krajem oktrobra i u novembru mesecu, kako bi se razvio imunitet do decembra i januara, kada možemo očekivati razvijanje virusa i veliki broj obolelih. Uzimanje vitaminskih suplemenata i jačanje imuniteta može da pomogne u preventivi, ali to nije dovoljna zaštita od virusa.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Koji su uzročnici nastanka gripa?

Uzročnik je virus gripa koji ima mnogo različitih sojeva i svake godine drugi soj može izazvati upalu. Iz tog razloga, Svetska zdravstvena organizacija svake godine daje na osnovu predviđanja preporuku za sojeve koji treba obavezno da uđu u sastav vakcine za tu godinu, a za koje se veruje da će biti uzročnici gripa te sezone.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Vakcina se zato mora primiti svake godine. I pored primljene vakcine postoji šansa od oko 5% da se, ipak, oboli od gripa, ako dođete u kontakt sa sojem koji ne ulazi u stastav vakcine, ali će u tom slučaju tok bolesti biti blaži.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Kako da ga prepoznamo, koji su simptomi gripa?

Simptomi su opšti, malaksalost, bolovi u mišićima i visoka temperatura, kao i glavobolja, kašalj, curenje nosa. Dijagnostika se postavlja od strane lekara na osnovu laboratorijskih analiza.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Koji je najbolji način lečenja, kako dece, tako i odraslih?

Lečenje gripa je uglavnom nespecifično, odnosno, leči se kao i svaka virusna upala, mirovanjem, uzimanjem lekova za temperaturu, dosta tečnosti i lagana ishrana.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Lek koji postoji na našem tržištu je Tamiflu, ali se ne savetuje samostalna upotreba ovog leka, već samo po indikaciji i odluci lekara. Lek ima bolje dejstvo što se ranije počne sa primenom.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Deca i starija lica su posebno osetljive kategorije i za njih se savetuje vakcinacija kao prevecija. Uvek treba imati na umu da je grip nepredvidljiva bolest koja vrlo brzo, u roku od nekoliko sati, može dati teške i po život opasne simptome.