Tokom psihofizičkih priprema vrhunskih sportista i kosmonauta u Moskvi, od 1995. do 1999. godine, razrađen je sistem vežbi čiji su tvorci Mirzakarim Norbekov, istraživač, iscelitelj, osnivač Instituta za samoregeneraciju čoveka i dr Larisa Fotina, kardiolog, specijalista za funkcionalnu dijagnostiku i profesor Međunarodnog univerziteta za tradicionalnu medicinu.

Njihov zajednički rad rezultirao je izdavanjem dve knjige, Vrati zdravlje i mladost i Put u zdravlje i mladost.

Kasnije se njihov profesionalni put razdvojio, pri čemu su oboje paralelno nastavili samostalni rad, šireći ovu izuzetnu metodu i pomažući hiljadama ljudi da vrate lakoću tela, nađu svoj oslonac, sigurnost u sopstvene snage i radost življenja.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Osnovni deo metode čine vežbe za kičmu i zglobove koje zbog svoje specifičnosti, jednostavnog izvođenja i prilagođenosti svim uzrastima, čine temelj izuzetne blagotvornosti po ljudsko zdravlje i opravdavaju naziv “ozdravljujući i podmlađujući sistem vežbi”.

Naime, redosled vežbi sa periferije tela ka centru obezbeđuje pokretanje limfnog sistema – što je bitan deo u procesu detoksikacije, tako da redovno upražnjavanje čisti organizam od nakupljenih toksina koji su najveći krivci za pojavu hroničnih bolesti i lošeg psihofizičkog subjektivnog osećaja.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Čisto mehaničko vežbanje ima ograničen efekat koji se svodi na rutinski trening tela, što je efekat i kod drugih vežbačkih programa.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Specifičnost ovog sistema je u tome da je koncipiran na način koji je vezan za podizanje vibracija čitavog organizma.

Tako visoke vibratorne karakteristika energetskog polja osobe u toku izvođenja vežbi se memorišu u njegov energetski sistem i u ćelijsku memoriju tela. Često praktikovane vežbe na taj način dovode do brisanja niskih frekvencija za koje se zna da su generator bolesnih stanja.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

U telu visoki energetski potencijal zauzima dominirajuće mesto, a visoke frekvecije su ekvivalent fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Organizam se detoksikuje, regeneriše i podmlađuje.

Kompleks vežbanja obuhvata tri celine:

  1. Masaža biološki aktivnih tačaka lica (BAT).

Dokazano je se u njima nalaze mnogo više receptora po jedinici površine u odnosu na ostale delove lica. Njihova aktivacija dovodi do oslobađanja biološki aktivnih supstanci i do reflektornog pozitivnog delovanja na unutrašnje organe.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Masažom BAT, organizam se inicijalno uvodi u optimalno stanje. Postiže se poboljšanje rad čulnih organa:vida, sluha i mirisa. Poboljšava se moždani krvotok i odliv limfe iz glave.

Aktiviraju se strukture ispod moždane kore kao što su hipotalamus, hipofiza, limbički sistem od kojih zavisi sve što se odigrava u organizmu, čak i ponašanje i emocionalno stanje.

2. Vežbe za zglobove.

Kroz zglobove se neprekidno odvija proces razmena energije i informacije sa okolnom sredinom.

Zglobovi su ulazna vrata za životnu energiju (ći, prana). Zglobovi su mesta gde se skladište toksini kao što se prljavština u potocima zaustavlja kad naiđe na oštru krivinu sa sporim tokom.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Svaki zglob u energetskoj medicini ima i svoj psihološki ekvivalent. Na primer, ruke su vezane za realizaciju, kolena za ego, lakat za prihvatanje novih iskustava, ručni zglob za kretanje i lakoću.

3. Vežbe za kičmu.

Kičma je nosilac tela. Kroz nju teče reka energije glavnog zadnjeg meridijana.

Dobro je poznato da od stanja kičme zavisi funkcionisanje skoro svakog unutrašnjeg organa čije upravljanje se obavlja preko nervnih kanala koji se nalaze u kičmi.

Lako se može zamisliti do kakvih “kratkih spojeva” može doći i koje su njihove posledice ako se na kičmi pojave anatomske patološke promene ili teže energetske blokade.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Ako znamo da hrskavice između pršljenova imaju sposobnos mnogo brže regeneracije nego što se ranije mislilo i ako smo svesni činjenice da prirodni oblik i gipkost kičme imaju ogromni značaj za celokupno zdravlje, redovno vežbanje garantuje fizičko i energetsko zdravlje tela, a samim tim i kičmu kao jaku i stabilnu osovinu.
Holitimed

Sistem vežbi je organizovan na sledeći način:

  1. Početna, mala serija vežbi, pet susreta u kraćim intervalima od dva-tri dana u kojima se vežbe savladaju. Svaki polaznik dobija materijal kao pomoć u kasnijem samostalnom izvođenju.
  2. S obzirom na to da grupno vežbanje ima posebnu lepotu, organizovani su povremeni termini u tu svrhu, za sve koji su za to zainteresovani. U tim susretima će se vežbe usavršavati i dopunjavati.

***

Autorka teksta dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.