Tradicionalne kineske vežbe zdravlja veoma su dobre protiv gojaznosti.

Prema kineskoj medicini, ove vežbe deblokiraju meridijane u telu, ubrzavaju metabolizam i pomažu sagorevanje sala prirodnim putem po principu “podigni, zadrži i otpusti” jer masiraju stomačni zid i unutrašnje organe.

Važna NAPOMENA:

Sve kineske vežbe treba da se rade PRAZNOG stomaka.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

belly-2354_1920

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

STOMAČNO DIZANJE

Stanite pravo sa stopalima u širini ramena.

Postavljajući ruke iznad kolena, stavite prste sa unutrašnje strane butina. Polako izdišite na usta da biste ispraznili pluća. Bez udisanja, odmah zategnite trbušne mišiće, povlačeći stomak nagore i nazad prema kičmi. Slobodno podignite stomak što više možete i držite 5 do 10 sekundi i dalje bez udisanja.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

Polako opustite stomak, dozvolite da se sve vrati na mesto i udahnite duboko. Ponovite dva ili tri puta kao početnik, a kasnije povećajte do pet ili šest vežbi. Nakon poslednje vežbe, stanite uspravno i pustite ruke da vam opušteno vise sa strane.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Zatim podignite obe ruke ispred i iznad glave, uz duboki udah. Istegnite se što više možete. Zadržite dah nekoliko sekundi i osetite istezanje u stomaku. Spustite ruke unazad i sa strane i sasvim polako izdišite.
Završite stomačno dizanje sa podignutim rukama.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

SAVIJANJE NAPRED-NAZAD

U izvijajućem pokretu napred-nazad, istežete prednju i zadnju stranu trbušnih mišića, pomažući prirodnu ravnotežu tela.

Pročitajte i ovo: Maska za suvu kosu

Tokom ove vežbe, stanite sa nogama u širini kukova i rukama opuštenim sa strane. Polako se nagnite sve dok vam brada skoro ne dodirne grudi i nastavite da se naginjete i dalje prema napred. Skoncentrišite se na istezanje cele dužine leđa.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Ostanite da visite u maksimalnom luku, udahnite i izdahnite duboko tri puta i dopustite da vam izađe sav unutrašnji naboj. Osetite istezanje u leđima i nogama i kako vam se krv sliva u glavu. Zategnite stomak dok izdišete i opustite ga kad udišete.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Četvrti put udahnite, polako se uspravljajući pršljen po pršljen i zamislite kako vam se kičma uspravlja uza zid. Glavu podižete poslednju.

Izdisaj treba da bude barem dva-tri puta duži od udisaja.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Držite težinu na prednjem delu stopala. Da bi protegli stomačne mišiće, polako dignite ruke ispred sebe, duboko i potpuno udišući kroz nos.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Kako se uspravljate, polako zabacite glavu unazad, izvijajući i kičmu laganim, gipkim pokretom, koliko god možete. Udahnite i izdahnite tri puta duboko i polako i osetite istezanje u rukama i stomaku. Na trećem udahu, krenite da ispravljate telo dok spuštate ruke sa strane i, na kraju, do početnog položaja sa strane.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Ovo je kompletna vežba.
Kao početnik, ponovite ovu vežbu tri puta, a kasnije 10 do 12 puta.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalsita kvantne medicine, Holitimed