Jedan od rekvizita koji se pojavio u poslednjih nekoliko godina u komercijalnim fitnes centrima je i tzv. TRX suspension trainer.

Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, Fitness studio Maximus
Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja,
Fitness studio Maximus

Iako to nije nov princip vežbanja, ekspanzija je u poslednje vreme tolika da je skoro nemoguće zamisliti fitnes studio ili fitnes centar bez TRX-a.

TRX suspension training podiže trening sa sopstvenim telom na jedan sasvim novi nivo. Osmišljen je od strane instruktora Mornaričkih Foka armije SAD, a danas komercijalizovan i zastupljen u velikom broju fitness centara i sportskih klubova.

Koncept TRX-a je u osnovi veoma jednostavan, a u isto vreme veoma efikasan. Izgledom podseća na karike, spravu zastupljenu u sportskoj gimnastici. Shvativši benefite koje karike pružaju i ogromnu količinu vežbi koje se mogu izvesti na njima, napravljen je rekvizit koji se može montirati na manje-više bilo kakav viseći oslonac, pregradu, stub, pa čak i prozor ili vrata. To dovodi do masovne upotrebe što u kućnim, što u klupskim uslovima, pa i u prirodi.

Angažovanje mišića i otpor koji se dobija direktno zavisi od položaja tela i dejstva sile gravitacije na njega.

U odnosu na položaj tela, nivo opterećenja može biti nizak, što ga čini efikasnim sredstvom za trening početnika, ali i izuzetno visok, tako da nalazi primenu i u treningu vrhunskih sportista.

TRX angažuje veliki broj mišića istovremeno, jer osim mišića koji izvode pokret, uključeni su i drugi, koji svojom kontrakcijom omogućuju stabilnost tela ili delova tela u trenutku izvođenja određenog pokreta.

trx 3

Baš zbog angažovanja više mišića istovremeno, uz određeno doziranje i skraćenje pauze između serija može se koristiti i kao sredstvo koje ulazi u sastav treninga za gubljenje viška telesnih masti.

trx 2Izuzetne rezultate postigli smo i njegovom upotrebom u korektivne svrhe, za tretiranje deformiteta kičme.

Upravo zbog mogućnosti izvođenja asimetričnih pokreta skraćenjem dužine jedne ili druge gurtne, indikovana je upotreba i u korektivnoj gimnastici.

Ovo je bila prilika da vas upoznamo sa ovim fenomenalnim rekvizitom, koji možete instalirati na bilo kom mestu u stanu i tako odraditi trening usmeren ka manje – više bilo kom cilju koji zacrtate.

Naravno, ostajemo i dalje pri tome da je najbolje kombinovati različite vrste vežbanja ukoliko je to moguće.

Kombinacijom vežbi i napadom na “neprijatelja” sa što više strana, sigurno ćete uspeti da uradite ono u šta ste se upustili kada ste počeli sa vežbanjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.