Jedan od rekvizita koji se pojavio u poslednjih nekoliko godina u komercijalnim fitnes centrima je i tzv. TRX suspension trainer.

Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, Fitness studio Maximus
Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja,
Fitness studio Maximus

Iako to nije nov princip vežbanja, ekspanzija je u poslednje vreme tolika da je skoro nemoguće zamisliti fitnes studio ili fitnes centar bez TRX-a.

TRX suspension training podiže trening sa sopstvenim telom na jedan sasvim novi nivo. Osmišljen je od strane instruktora Mornaričkih Foka armije SAD, a danas komercijalizovan i zastupljen u velikom broju fitness centara i sportskih klubova.

Koncept TRX-a je u osnovi veoma jednostavan, a u isto vreme veoma efikasan. Izgledom podseća na karike, spravu zastupljenu u sportskoj gimnastici. Shvativši benefite koje karike pružaju i ogromnu količinu vežbi koje se mogu izvesti na njima, napravljen je rekvizit koji se može montirati na manje-više bilo kakav viseći oslonac, pregradu, stub, pa čak i prozor ili vrata. To dovodi do masovne upotrebe što u kućnim, što u klupskim uslovima, pa i u prirodi.

Angažovanje mišića i otpor koji se dobija direktno zavisi od položaja tela i dejstva sile gravitacije na njega.

U odnosu na položaj tela, nivo opterećenja može biti nizak, što ga čini efikasnim sredstvom za trening početnika, ali i izuzetno visok, tako da nalazi primenu i u treningu vrhunskih sportista.

TRX angažuje veliki broj mišića istovremeno, jer osim mišića koji izvode pokret, uključeni su i drugi, koji svojom kontrakcijom omogućuju stabilnost tela ili delova tela u trenutku izvođenja određenog pokreta.

trx 3

Baš zbog angažovanja više mišića istovremeno, uz određeno doziranje i skraćenje pauze između serija može se koristiti i kao sredstvo koje ulazi u sastav treninga za gubljenje viška telesnih masti.

trx 2Izuzetne rezultate postigli smo i njegovom upotrebom u korektivne svrhe, za tretiranje deformiteta kičme.

Upravo zbog mogućnosti izvođenja asimetričnih pokreta skraćenjem dužine jedne ili druge gurtne, indikovana je upotreba i u korektivnoj gimnastici.

Ovo je bila prilika da vas upoznamo sa ovim fenomenalnim rekvizitom, koji možete instalirati na bilo kom mestu u stanu i tako odraditi trening usmeren ka manje – više bilo kom cilju koji zacrtate.

Naravno, ostajemo i dalje pri tome da je najbolje kombinovati različite vrste vežbanja ukoliko je to moguće.

Kombinacijom vežbi i napadom na “neprijatelja” sa što više strana, sigurno ćete uspeti da uradite ono u šta ste se upustili kada ste počeli sa vežbanjem.