Sigurno vam se desilo da vam misli odlutaju na jednu stranu, a noge odvedu na drugu, pa se u nekom trenutku upitate kako ste se baš tu našli, bez saznanja kako ste, zapravo, dospeli dotle.

Takve situacije su brojne i često su predmet šala, kao u ona u kojoj jedna žena sreće svoju prijateljicu koja nosi kofer u jednoj ruci, a peglu drugoj.

Kada upita prijateljicu gde je pošla tako opremljena, ona joj odgovara da ide na more, ali pošto neće da joj propadne odmor u razmišljanju da li je isključila peglu ili nije, onda ju je ponela sa sobom!

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Da ne bismo u životu stalno sa sobom nosili neku peglu ili bili rastrzani da li smo nešto uradili ili ne – bolje je da budemo prisutni.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

O tome kako i zašto živeti u sadašnjem trenutku razgovarala je Marina Jablanov sa Vesnom Trivić, psihologom iz Niša, koja je to svoje znanje upotpunila i sa mnogim energetskim tehnikama, kao što su Ačeš Bars, rekonektivno isceljivanje, WingWave, art terapija fraktalima, reiki, kundalini, anđeosko ćelijsko isceljiavnje.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

– Naše misli umeju da budu lepršave kao leptiri, često nas odvodeći od sadašnjosti, pa skakuću malo u prošlost ili se nađu u budućnosti. Na taj način propuštamo ono što se dešava u ovom času – a to je jedino vreme kada možemo nešto da uradimo – prošlost se već dogodila i ne možemo je menjati, a budućnost je neizvesna. Mnogi se nađu u ovom trouglu kao u nekom vrzinom kolu: zaglavljeni u prošlosti, u strahu od budućnosti, a pogubljeni u sadašnjosti.

Pročitajte i ovo: Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona vas je odbacila kao staru krpu

A suština našeg života je svesnost, jer kada smo svesni onda znamo da imamo izbor – da možemo da kreiramo naše misli. Mi našim izborima kreiramo svoju realnost.

Da bismo bili svesni morali bismo da budemo u sadašnjem trenutku. Kako biti u sadašnjem trenutku kada nas naš um stalno vodi čas u prošlost, čas u sadašnjost?

– Suština raznih metoda koje su danas aktuelne u svetu je povezivanje sa samim sobom. One nas uče da živimo ovde i sada, jer ovaj trenutak sada postoji i više se neće ponoviti. Ukoliko smo stalno ili u prošlosti ili u budućnosti mi zapravo propuštamo jedini trenutak kada možemo da nešto uradimo ili promenimo – a to je naravno – sadašnji trenutak.

Pročitajte i ovo: Za koje žene brak nije dobar izbor?

U čemu je važnost sadašnjeg trenutka?

– Buda je rekao da je tajna zdravog uma i tela je ne žaliti za prošlošću, ne brinuti o budućnosti i ne očekivati probleme, već živeti mudro i iskreno u sadašnjem trenutku. Trebalo bi da shvatimo da ne postoji neki drugi dan, jer kad dođe taj sledeći dan, to je opet danas! Život je sastavljen od sadašnjih trenutaka koji teku sukcesivno. Naše delovanje u sadašnjem trenutku određuje našu budućnost.

Pročitajte i ovo: Vodič za razvedene

Kada smo u sadašnjem trenutku mi smo povezani sa samim sobom. Kada smo povezani sa sobom postajemo svesni svojih kapaciteta, svojih mogućnosti i postajemo svesni da nebo nema granica, jer granice ne postoje.

Šta, u stvari, znači biti u sadašnjem trenutku?

– Verovali ili ne, deca najviše žive u sadašnjem trenutku – tako da bismo mogli o tome da učimo od njih. Kada se igramo s našim detetom, trebalo bi da ne mislimo na obaveze koje nas očekuju ili šta ćemo kuvati sutra, nego da uživamo i prepustimo se igri. Kada nešto jedemo, onda bi trebalo da hranu doživimo svim čulima, od toga da primetimo kakve je boje, da osetimo njen miris, ukus, teksturu, a ne da gledamo u telefon i trpamo zalogaje u usta ni ne znajući šta jedemo. Vrlo je jednostavno.

Pročitajte i ovo: Prednosti i mane ljubavne veze sa značajno starijim ili mlađim partnerom

Zašto naš um ima tu potrebu da stalno luta?

– Sposobnost imaginacije je odlika ljudskog uma da zamišlja stvari koje ne postoje (u sadašnjem trenutku). Mi možemo da stvaramo mentalne slike, misli, emocije i telesne senzacije. Ovo su četiri elementa koji čine svaki naš svesni doživljaj. Ukoliko je neki od tih doživljaja koji stvaramo u umu praćen jakim emocijama i telesnim senzacijama, mi imamo utisak da je to što zamišljamo realno.

Pročitajte i ovo: Postoji li partner bolji od sadašnjeg?

Ta težnja da sve što se doživljava u svom umu i telu proglasi za realnost je prosto svojstvena ljudima.

Da li život u sadašnjem trenutku znači da bi trebalo da se odreknemo svojih planova ili da izbrišemo svoju prošlost?

– Ako nikada niste sanjarili o budućnosti – kako ćete se pripremiti za nju? Ili ako ne razmišljate o prošlosti – kako možete imati saznanja kako svet funkcioniše? Ako ne živite u sadašnjem trenutku – kako da steknete iskustvo? Živeti u sadašnjem trenutku ne znači nemati prošlost i ne planirati svoju budućnost. Živeti u sadašnjosti samo znači ne biti vezan, ne biti rob ni prošlosti, niti budućnosti.

Pročitajte i ovo: U bračnom krevetu sa bebom

Koji su jasni pokazatelji da nismo u sadašnjem trenutku?

– Ako se brinemo ili uzrujavamo, onda nismo u sadašnjem trenutku, jer se brinemo oko projekcije određenog trenutka negde u budućnosti. To može da se odnosi i na neke događaje koji su već prošli. Ti projektovani trenuci u budućnosti možda se nikada neće dogoditi, dok je prošlost svršena stvar, ali se još uvek događa u našem umu i srcu.

Pročitajte i ovo: Odlazite li od onih koji nisu ono što vam je potrebno?

Život u sadašnjem trenutku, podrazumeva da mi ne reagujemo, impulsivno i nesvesno, već da odgovaramo na ovde i sada, bez projekcija. U tome nam neće pomoći umovanje, otkrivanje, analiza i racionalizacija događaja iz prošlosti i detinjstva, jer se blokirana energija rešava na energetskom nivou – njenim propuštanjem ili oslobađanjem, što smo već jednom davno izbegli.

Šta to konkretno znači?

– Mi smo energetska bića i sve se dešava i rešava upravo na energetskom nivou. Biti ovde i sada i funkcionisati iz trenutnih energetskih potencijala je suština našeg bitisanja. To je imperativ za lakoću, radost i obilje u ovoj realnosti u kojoj trebamo da naučimo da kanališemo energiju (da prihvatamo, dopuštamo i otpuštamo energiju) da bi bili u balansu i harmoniji. Odnosno kroz potpunu prisutnost da bi ovde i sada osvestili bezuslovnu ljubav i zahvalnost za ono što jesmo.

Pročitajte i ovo: Da li se mame dele na dobre i doterane?

Da li te metode mogu da nam pomognu da naš život bude ispunjeniji?

– Danas smo svedoci mnogih energetskih metoda koje mogu da nam pomognu u tome da osetimo moć sadašnjeg trenutka, prisutnost u ovom čarobnom svetu i budemo sebi, a samim tim i drugima, najveći mogući doprinos.

Pročitajte i ovo: Imaju li žene previsoka očekivanja od svojih partnera?

Zato je moj savet bivajte svesni, bivajte prisutni, bivajte preplavljeni bezuslovnom ljubavi i zahvalnosti za priliku da svakim udahom primate ceo Univerzum, a izdahom date potvrdu prisutnosti. Osvestite da je izbor vaš, birajte prisutnost na našoj divnoj planeti Zemlji.