Ovi aspekti se odigravaju u Ovnu i Jarcu i govore o izazovima između onoga što bismo želeli da promenimo i onoga što predstavlja stvarnu i činjeničnu stranu.

Sa jedne strane, pritiska strah i realnost, a sa druge strane, pritska napetost i iščekivanje promene. Iz situacija poput ove nastala je verovatno i ona misao: „Želje su jedno, ali realnost je nešto sasvim drugo.”

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ovan predstavlja pokretački impuls, koji je vođen strašću i impulsima, a Jarac predstavlja čvrst bedem realnosti.

Ova dva znaka govore o borbi između onog koji je neiskusan i ponesen mladalačkim duhom, gde je sve dopušteno i onog koji je zreliji i iskusniji, pa zato ne dopušta sve i trudi se da ima kontrolu nad sobom i životom.

Kada je Venera u Jarcu, onda govorimo o osećanjima koja su oprezna i razumna, jer je važan osećaj sigurnosti. Venera u Jarcu, osećanja, kao što su radost, uživanje i zadovoljstvo, poistovećuje sa sigurnošću.

Imam siguran posao. Imam sigurnu vezu. Čuvam svoj status i položaj, jer mi daje osećaj sigurnosti. Zadovoljan/na sam u vezi, jer imam čvrst oslonac. Želim da uživam do duboko u starosti, a to mogu samo uz oprezan, razuman i mudar pristup. Cenim praktične vrednosti. Cenim sve ono što kao rezultat donosi stabilnost i trajnost. To je Venera u Jarcu.

Venera je ljubav i lepota, a kada se Pluton, kao gospodar Podzemlja, sretne sa Venerom, dolazi do spajanja straha i ljubavi, pa se voli kada je najopasnije.

Zbog toga su, verovatno, u ovom aspektu sve one ljubavi u vihoru rata, opasne preljube, kao i zabranjene i fatalne ljubavi.

Susreće se tama sa cvećem, pa cveće miriše i cveta samo noću. To je zagrljaj smrti i poljupca, pa se najstrasnije ljubi kada je smrt blizu. Susreće se crna rupa sa parom očiju, pa niste u stanju da odvojite pogled.

Venera u konjunkciji sa Plutonom u kvadaratu je i sa Uranom, stoga, partner u vezi menja dosadašnji koncept ljubavi. To je potreba za promenom koja kod drugog partnera izaziva ljubomoru, posesivnost i želju za kontrolom, jer oseća pretnju kroz mogući gubitak ili napuštanje.

Mogućnost razdvajanja, udaljavanja i raskida pod uticajem ovih aspekata postaje noćna mora, ali i pročišćenje ili prekretnica. Ovo je trenutak kada je potrebno eleminisati sve ono što nije zdravo u vezi ili potpuno se udaljiti.

Pluton ide u krajnosti i ekstreme i zato on funkcioniše po sistemu eliminacije. To je „ili – ili“. Ili, mi se dopadaš, tako da ću opsesivno da te doživljavam ili mi se ne dopadaš, pa ću morati da te eleminišem. Ili, ću se uliti ceo u tebe ili ću se potpuno udaljiti, tako da me više nema.

Pluton u konjunkciji sa Venerom predstavlja fatalnu vezanost, ali s obzirom na to da je u kvadratu sa Uranom u Ovnu, istovremeno se javlja bes i ljutnja, jer ne možemo lako da se oslobodimo ekstremnih osećanja i fatalnog odnosa. Ovo dodatno pojačava napetost i nervozu.

Želja za promenom i oslobađanjem je potisnuta i može se pojaviti kao senka u momentima kada to uopšte ne očekujemo. Ovo se manifestuje kroz tenzije i napetost u vezi i bliskim odnosima. Slično kao kada iznenada, bez najave i objašnjavanja, naglo ustajete i odlazite, ako treba i u pola noći ili na sred ulice, jer uopšte nije bitno ni vreme, a ni uslovi u kojima se nalazite.

Jarac je povezan sa prošlošću i opet se pojavljuju pitanja koja smo odlagali i pokušali da zaobiđemo i koja sada mogu da aktiviraju ekstremna rešenja, jer se  negde duboko iz nas oslobađa želja za promenom.

Zbog toga, ovakva konfiguracija aspekata između Venere, Plutona i Urana ukazuje i na konačnost, kao kraj u bliskim odnosima.

Obično nešto treba simbolički da umre i na taj način dođe do kraja, do one tačke gde se kraj i početak nalaze kao jedno. Ovo je put da bi mogli dobiti odgovor na pitanje: „Šta zapravo ljubav treba da bude?“

Bliski odnosi su ispunjeni jakim intenzitetom, strašću i opsesijom, seksom, opasnostima i prikrivenom strašću. Što je više skrivenije veća je i mogućnost uživanja, zavođenja i ljubavne magije.

Osećanja, kao i osoba kojoj se intenzivno predajete, prave od vas zarobljenika. Međutim, ako se oslobodite kontrole, kao i osećanja koja predstavljaju vašu tamnicu, onda dolazi do potpunog oslobađanja iz veze u kojoj ste bili zarobljeni. To je oslobađanje iz veze u kojoj ste bili opčinjeni magijom, čarima i energijom Plutona. Zbog toga, silazak niz stepenice ili otvaranje vrata koja vode u podzemlje, može biti i oslobađanje.