Gete je rekao „Ljubav je slatko ropstvo, brak je ropstvo bez slasti“ što se može pripisati aspektu Venere i Saturna, posebno ako govorimo o kvadratima i nekim konjunkcijama između ove dve planete.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Aspekt treba razlikovati u zavisnosti da li na nalazi u horoskopu muškarca ili žene.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Škorpije, u natalu i tranzitu

Poznato je da Saturn predstavlja strah i kada se ove dve planete nađu u kvadratu, kao i u nekim konjunkcijama, žena se u sebi plaši sopstvenog pola. Ona možda ima i strah da pogleda svoje nago telo ili onda kada ga posmatra ima strah da to čini sa radošću i zadovoljstvom. Zbog toga je ovo aspekt negiranje lepote, jer ako Sunce u aspektu sa Venerom slavi lepotu ili ako Jupiter u aspektu sa Venerom veruje u lepotu, onda Saturn negira i odbacuje lepotu.

Pročitajte i ovo: Tranzit Jupitera kroz znak Strelca, po kućama natalnog horoskopa, od 8.11.2018. do 2.12.2019.

Često mi dolaze klijenti sa ovim aspektom. Valjda, zbog mog Merkura u Jarcu, pa mi onda teške teme i ne dođu kao teške teme i mogu da se nosim sa njima. Ujedno, i oni su za mene mentalna stimulacija, jer će Merkur u Jarcu uvek reći: „Daj mi ono teže.“

Photo by Uroš Jovičić on Unsplash

Uglavnom su to veze i partnerstva, koja vremenom postaju teški izazovi i često se npr. dešava da je partner u velikom problemu, bolestan, alkoholičar, narkoman, grub ili surov i onda vlasnik ovog aspekta kroz ovakav odnos preuzima neku ulogu žrtve. Jednom mi je jedna osoba sa ovim aspektom rekla: „Toliko mi je naneo bola, a ja ga i dalje volim.“

Pročitajte i ovo: Sve o retrogradnom Jupiteru u Strelcu, od 10. aprila do 11. avgusta 2019. godine

O, da, to je identifikacija ljubavi i bola ili ljubavi i patnje: „Ljubav i nije ljubav, ako ne boli.“

Prema tome, prvo što je potrebno uraditi sa ovim aspektom jeste zavoleti sebe!

Ali, „Vidi, on me prezire i unesrećuje, a ja nemam snage da ga napustim“ i onda vam navodi sto razloga zašto i dalje ostaje u tako mučnoj vezi.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o horoskopskom znaku Bika

Da li se okrenuti i izaći iz ovako teškog odnosa, koji prepliće živo ljubav i patnju?

Photo by Dung Anh on Unsplash

Izlazak ili prekid ovakve veze nije garancija da problem može da bude rešen, jer se često i dalje privlače slični obraci kroz ljubavni život. Privlače se partneri koji imaju problem ili partneri koji svojim ponašanjem nanose bol. Negde postoji nesvesna identifikacija ljubavi i bola. S obzirom na to da se osoba sa ovim aspektom plaši sopstvenog pola, tako i spolja privlači odbacivanje i strah.

Pročitajte i ovo: Mars u Blizancima, uvek spreman za akciju kao zapeta puška

Voleti na način kako to zahteva Saturn glasi: „Ljubav se ne zasniva na zadovoljavanju ličnih potreba da bi se uživalo“.

Venera u kontaktima sa Saturnom može se manifestovati i tako što Venera svoje ljubavne snove prodaje da bi dobila sigurnost, bezbednost, status i položaj, krov nad glavom, novac, itd.

Pročitajte i ovo: Harmonična i neharmonična Venera

Osoba koja ima ovaj aspekt trebalo bi da se zapita: „Zašto se uvek osećam neprijatno kada naiđem na reči: ljubav, bliskost, romansa ili sentimentalnost?“

Photo by Almos Bechtold on Unsplash

Očigledno da nije navikla na sve ovo, jer je ljubav ovde najčešće vezana za žrtvovanje, pa čak i osećanje krivice.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Veneri u Ribama

Nas bi trebalo više da interesuje uzrok, a ne posledica, a uzrok se često nalazi još u detinjstvu i primarnoj porodici iz koje osoba potiče, jer još tamo postoji odbacivanje, povlačenje, udaljenost ili određena količina emocionalnog bola. Nije bilo toplih zagrljaja i bliskosti i ljubav i toplina se nisu ispoljavali i davali otvoreno. U nekim slučajevima je mogla postojati kompenzacija, jer „Daću ti svu udobnost u materijalnom koja ti je potrebna“ čime se pokušava nadoknaditi bliskost i toplina.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Saturn uvek ograničava Veneru i umanjuje sposobnost za izražavanjem osećanja, kao i za primanje ljubavi, zbog toga što je negde izostala prava ljubav u detinjstvu.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Urana u Biku na natalne planete, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Osoba se zato kasnije teško otvara u ljubavnom životu i partnerskim odnosima, jer se vremenom saživela sa svojim odbrambenim mehanizmima, koji su izgrađeni još u detinjstvu i porodičnom okruženju. Saturn u ovom aspektu „načinje“ Veneru, tako što zagorčava lepotu, sreću, radost i ljubav i osoba u partnerskim odnosima može biti kritična, naporna, teška, gruba, jer ima u glavi: „Ljubav je za mene nedostižna“.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Uranu u Biku, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Odbacivanje i usamljenost su takođe specifični za kontakte Venere i Saturna, mada se može ipak reći da je u ovom aspektu lek za Veneru – samoća i povlačenje, a onda, strpljivo čekanje.

Photo by Almos Bechtold on Unsplash

Osoba koja ima ovaj aspekt ima i moto: „Odbrana je nužna bez obzira na cenu“, ali samo zbog toga što je u izvoru strah bez obzira na to koliko osoba snažno želi da se izrazi kroz emocije. Zahlađenje i strahovi se uvlače i u spavaću sobu.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Riba, u natalu i tranzitu

Poznato je da muškarci nerado pokazuju svoju ranjivost i ovaj aspekt u horoskopu muškarca se manifestuje kroz hladnoću, emocionalno povređivanje, sumnjičavost, pa i ljubomoru, ali samo da bi prikrio i maskirao svoju ranjivost i strah od gubitka partnerke. Nekad je prisutno neprijateljstvo i grubost prema ženama, jer je u izvoru, a ko drugi nego strah.