Holivudski štrajk ne preplavljuje Venecijanski festival: malo zvezda na crvenom tepihu, ali mnogo filmova koje se ne smeju propustiti.

Ostalo je samo nekoliko dana do otvaranja jubilarnog 80. Filmskog festivala u Veneciji (Mostra d’Arte Internazionale Cinematografica), kermesa koji svake godine na deset dana pretvara Lido u Veneciji u prestonicu svetskog filma.

Nakon što je vanredno stanje pandemije prošlo, direktor festivala Alberto Barbera morao je da se suoči sa još jednim velikim izazovom: štrajkom holivudskih glumaca i scenarista, proglašenim nekoliko dana nakon zvanične prezentacijske konferencije Festivala.

Nekoliko nedelja strahovalo se od hipoteze o festivalu bez američkih filmova, ali, srećom, bioskop sa zvezdama i stripovima nije odustao, a postava, najavljena kao i obično krajem jula, obećava da će biti izuzetno bogata i heterogena. Nedostajaće mnoge velike holivudske zvezde, ali zahvaljujući brojnim nezavisnim i evropskim produkcijama, crveni tepih neće biti pust. Reč direktora!

Image by senivpetro on Freepik

Italijani se takmiče u Veneciji

Festival je trebalo da otvore dugoočekivani Challengers Luke Guadanjina sa superzvezdom Zendajom, ali je odsustvo glumačke ekipe sa crvenog tepiha zbog štrajka ubedilo producente da napuste festival i odlože prikazivanje seksi rom-koma u bioskopima za  april 2024.

Na njegovo mesto je postavljen Comandante od strane Edoarda De Anđelisa sa Pjerfrančeskom Favinom kao Salvatore Todaro, herojskog podmorničkog oficira tokom Drugog svetskog rata. Glumac, koga vole publika i kritičari, očekuje se na Lidu u sredu, 30. avgusta, na premijernoj večeri.

Pored De Anđelisa, u Italiji je i dugo očekivani Io Kapitano Matea Garonea, odiseja dvoje mladih Afrikanaca koji su napustili Senegal da bi stigli u Evropu. Nakon odgledanog trejlera, očekujemo dirljivo delo koje će dirnuti u srca gledalaca na Lidu i onih koji će ga gledati u bioskopima od 7. septembra.

Saverio Kostanco se vratio na takmičenje u Veneciji nakon filma Hungry Hearts sa Infine l’alba, kostimiranom dramom smeštenim u Cinecitta 1950-ih sa raznolikom međunarodnom glumačkom ekipom: Lili Džejms, Viljem Defo i Džo Kiri (Stiv iz Stranger Things!).

I opet Lubo Đorđa Rajtsa, filmska adaptacija „Il seminatore“ Marija Kavatora sa nemačkom zvezdom Francom Rogovskim i Adagio Stefana Solime, detektivska priča sa Tonijem Serviljo, Valeriom Mastandreom i ponovo Pjerfrančeskom Favinom.

Italijansku selekciju zatvara Enea, drugi rad Pietra Castellitto, koji obećava da će biti još ambiciozniji i iznenađujući nego ranije. U glumačkoj postavi, pored reditelja, je i zvezda u usponu Benedeta Porkaroli.

Svi filmovi u konkurenciji u Veneciji

Jadnici Jorgosa Lantimosa svakako su među najiščekivanijim filmovima. Grčki reditelj se ponovo ujedinjuje sa Emom Stone nakon filma Miljenica da ispriča priču o Beli Bakster, mladoj ženi koju je naučnik vratio u život. Film, smešten u viktorijansko doba, obećava odlične performanse, eksplicitan seksualni sadržaj i uznemirujuće scene. Jedva čekamo da vidimo ovog Frankenštajna u suknji!

Mnogo sjajnih povrataka na Lido: Dejvid Finčer (koji nije bio u Veneciji od Borilačkog kluba – Fight Club!) sa Ubicom (The Killer), napetim trilerom sa Majklom Fasbenderom i Tildom Svinton u glavnim ulogama.

Argentinac Mišel Frankoš režira film Memory sa Džesikom Čestejn u glavnoj ulozi (100% strogo poverljivi zaplet!) , a tu je i Bredli Kuper, reditelj i tumač glasne uloge u filmu Maestro, biografskom filmu o Leonardu Bernštajnu i njegovoj vezi sa njegovom suprugom Felisijom Montalegre.

Vrhunska pompa i za povratak Sofije Kopole u ​​lagunu – već ima Zlatnog lava za Somewhere 2010. – koja u Prisili adaptira memoare bivše žene Elvisa Prislija. Glasine kažu da će to biti neka vrsta “Marie Antoinette smeštene u šezdesete”. Najomiljenija rediteljka milenijalaca očekuje se u ponedeljak 4. septembra i nadamo se da će joj se na crvenom tepihu pridružiti i dva mlada izvođača Džejkob Elordi, zvezda Euforije, i Kejli Spini.

Pored Prisile, ženski udeo predstavlja Origin i rediteljka Ava DuVernay, prva afroamerička rediteljka u konkurenciji na Venecijanskom filmskom festivalu i poznata autorka filmova, TV serija i dokumentarnih filmova o građanskim pravima populacije crnih Amerikanaca.

Iz Poljske, dva filma koja se bore za slobodu: Kobieta Z… (Woman Of) Małgorzate Szumowske govori o životu transrodne žene u sve više homobitransfobičnoj zemlji i Zielona granica (Zelena granica), priča o imigraciji koju je polutajno snimila Agnješka Holland. Konačno, Holly belgijskog reditelja Fien Troch-a, u kojoj glumi tinejdžerka sa ekstrasenzornim moćima.

Četvrtak, 31. avgust biće dan adrenalinskog Ferarija Majkla Mana sa Adamom Drajverom i Penelope Kruz angažovanim u ulogama Enca i Laure Ferari i dugo očekivanog El Kondea Pabla Laraina. Veliki čileanski reditelj se vraća da ispriča priču o svojoj zemlji uz tonove crne komedije, pretvarajući diktatora Augusta Pinočea u 250-godišnjeg vampira koji nastavlja da sisa krv Čileanaca.

Dana 3. septembra u centru pažnje biće Lea Sejdu: francuska diva je protagonista La bête, naučnofantastične melodrame zasnovane na priči Henrija Džejmsa u režiji Bertranda Bonela.

Iz Francuske i sentimentalna drama Hors-saisonStefana Brizea sa Albom Rohrvacher i pre svega Dogman Luca Besona (reditelja Leona, Peti element), priča o detetu žrtvi nasilja koje će pronaći spas zahvaljujući ljubavi njegovih pasa. Već se govori o verovatnom Coppa Volpi i njegovom glavnom junaku Kejlebu Landriju Džonsu.

Za Zlatnog lava će se takmičiti i Zlo ne postoji Rjusukea Hamagučija, jednog od najvažnijih glasova u savremenoj japanskoj kinematografiji i bivšeg dobitnika Oskara za film Vozi moj auto, Kopile Nikolaja Arcela sa Madsom Mikelsenom i Die Theorie von Allem, bizarni crno-beli nemački kvantno-fizički triler u režiji Tima Krogera.

Ostali naslovi koje ne smete propustiti u odeljku Van takmičenja

Drugi naslovi koji se ne smeju propustiti su uključeni u odeljak Van takmičenja: Ubica (Hit Man) Ričarda Linklejtera sa neodoljivim Glenom Pauelom (Top Gun Maverik) u ulozi prikrivenog istražitelja koji se predstavlja kao serijski ubica, AGGRO DR1FT Harmoni Korine, ludi posao na pola puta između bioskopa i video umetnosti snimljen u potpunosti u infracrvenom spektru sa reperom Travisom Skotom u glavnoj ulozi, a pre svega The Wonderful Story of Henry Sugar, novi srednjemetražni film Vesa Andersona zasnovan na tri priče Roalda Dala. Njujorškom reditelju biće uručena nagrada za njegov neponovljiv i originalan stil u petak 1. septembra u sjajnoj Sala Grande Palazzo del Cinema.

Veliki kuriozitet takođe za Daaaaaali!, sui generis portret nadrealističkog umetnika Salvadora Dalija koji potpisuje Kuentin Dupieuk, kralj nadrealnog filma sa one strane Alpa.

Prostor će dobiti i najnoviji radovi dvojice majstora filma koji su u prošlosti bili umešani u skandale i suđenja za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Hajde da pričamo o Coup de chance Vudija Alena i Palati Romana Polanskog. Odluka Alberta Barbere da ih dovede na festival odmah je izazvala pravu društvenu buru.

Umesto toga, biće zanimljivo da prisustvujemo projekciji Vojnog suda u Kejnu (The Caine Mutiny Court-Martial), poslednjeg dela Vilijama Fridkina, koji je preminuo 7. avgusta 2023. Restaurirana verzija Egzorcista, kultnog filma iz 1973. za koji je briljantni reditelj ponovo pisao kanoni užasa.

Odeljak Horizonti

Kao i uvek, postojaće odeljak Horizons za otkrivanje talenata u nastajanju, referentna tačka za najzahtevnije filmove koji žele da presretnu nove putanje savremenog filma. Kladimo se na Una sterminata Domenica, rigorozno i inovativno italijansko prvo delo Alaina Parronija, Objašnjenje za sve Mađara Gabora Rajsa, iranski Tatami Gaja Nativa i Zar Amira Ebrahimija, Jurtu (Dratonski dom) Nehira Tune – prema Barberi iznenađujuće prvi igrani film koji podseća na Pesnice u džepu Marka Belokija – i U zemlji svetaca i grešnika, detektivsku priču sa Liamom Nisonom i Kerijem Kondonom u glavnim ulogama, smeštenu u godine sukoba u Severnoj Irskoj.

Sastanak na venecijanskom Lidu

Sastanak stoga na venecijanskom Lidu od 30. avgusta do 9. septembra sa izdanjem koje obećava da će biti nezaboravno uprkos senci štrajka! Očigledno će nam nedostajati glamurozna strana na crvenom tepihu, ali odsustvo mnogih holivudskih VIP ličnosti može da bude prilika da filmove, priče i snove projektovane na velikom ekranu vratimo u centar festivala, o čemu ćemo vam pričati u narednim danima!