Veličina mozga kod žene menja se tokom menstrualnog ciklusa, tvrde austrijski stručnjaci.

Neki delovi mozga uvećavaju se i do dva odsto neposredno pred ovulaciju, što ženama olakšava snalaženje u prostoru, ali i odabir potencijalnog partnera.

Zahvaljujući hormonima, žene lakše uočavaju potencijalne partnere, ali samo tokom ovulacije.

Foto Noah Hinton

Profesorka Belinda Plecer sa Univerziteta u Salcburgu, u Austriji, uverena je da se tokom plodnijih dana veličina određenih delova mozga menjaju pod uticajem hormona.

Tim saradnika, ginekologa i neurologa, sa profesorkom Plecer na čelu obavio je skeniranje mozga žena u periodu njihovog redovnog mesečenog ciklusa.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

Kod žena koje nisu koristile kontraceptivne pilule naučnici su ustanovili povećanje volumena moždane sive mase u regijama mozga „zaduženim” za orijentaciju i snalaženje u prostoru, ali i prepoznavanje lica.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Sve ovo pojačava sposobnost žena da prepoznaju lica, tela i okolinu, tvrdi Plecerova, i dodaje da im ovo pomaže da u periodu ovulacije, to jest tokom perioda najveće plodnosti, „lociraju najpogodnijeg partnera za parenje”, prenosi časopis Nju sajentist (New Scientist).

Austrijski naučni tim je takođe otkrio da je ovaj efekat ipak kratkotrajan. Jer, posle ovulacije, porast nivoa progesterona izaziva „skupljanje” uvećanih delova na prvobitan volumen.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Naučnici su konstatovali da žene koje koriste antibebi pilulama imaju veći hipokampus i cerebelum, regije mozga odgovorne za memoriju i pokrete.

„Pilule mogu intenzivirati tipično žensko ponašanje kao što su superiorna elokvencija i pamćenje”, zaključila je profesorka Plecer.