Nikad kraja dilemama i nedoumicama o kozmetičkim preparatima i šminkanju!

Kako se šta koristi, kada, koliko čega, šta ide pre, a šta posle?! Toliko pitanja, a treba znati sve odgovore. Što je najgore od svega, nikad ne znaš kad je kraj jer se pojedina pravila i trendovi menjaju. A, bogami, neka pravila su i neutemeljena, iako su opšteprihvaćena.

Stoga, ovde smo da razbijamo predrasude i krčimo put činjenicama kroz gustu šumu fikcija i netačnih informacija, kojih nam je preko glave.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Foto Agberto Guimaraes
Foto Agberto Guimaraes

#1 Žene sa zrelijom kožom treba da nose više šminke.

Netačno!

Kako žena sazreva, sav smeh i suze koje je prolivala godinama preko svog lica počinju da ostavljaju duboke tragove, u vidu finih linija i bora. U ovoj situaciji, manje je više! Neka vaša rutina šminkanja bude jednostavna i svedena na laganu varijantu podloge za šminku, rumenilo i bronzer, ako želite, nije obavezno, maskaru, senku za oči, olovku ili senku za obrve, olovku i ruž za usne.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Držite se podalje od pudera u prahu preko podloge, osim ako nije vrlo lagan, proziran jer ćete upravo njime da naglasite sve linije i bore na licu.

Foto Aleksandra Ostojić

#2 Ne možete da nosite svetlucavu šminku ako ste u zrelim godinama!

Netačno!

U redu, možda gliter i nije najbolji izbor ako neko, ipak, želi prirodniji izgled, međutim, svetlucava završnica, naglašavanje pojedinih zona na licu hajlajterom ili blagi sjaj u uglu oka je definitivno nešto bez čega ne bi trebalo da završimo šminkanje, naročito za večernji izlazak, jer dodaju dimenziju licu i očima, čine da zablistamo.

Pročitajte i ovo: Najlepše svečane frizure za sve tipove kose sa tutorijalima

Foto Aleksandra Ostojić

#3 Testirajte podlogu, tečni puder, na unutrašnjosti ručnog zgloba!

Netačno!

Možda čak i najveća zabluda koja kola svetom! Jer koža ručnog zgloba je možda najsvetlija na celom telu, tako da nije baš dobar reper za odabir podloge za lice, koje je jedno od najtamnijih jer je stalno na udaru sunčeve svetlosti, tokom cele godine, bez obzira na to da li se aktivno sunčamo ili ne.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Osim ako niste izrazito svetle puti, tako da je boja kože na ručnom zglobu identična boji vašeg tena vrata i lica. Pokušajte da testitrate boju podloge na nekom drugom delu tela. Recimo, na nadlanici ili bradi.

Foto Aleksandra Ostojić

#4 Određene boje senki za očii stoje dobro samo uz određene boje očiju!

Netačno!

Dok neke nijanse zaista mogu da načine čudo od izgleda očiju, imajte na umu da sasvim sigurno ne možete da pogrešite ni sa jednom bojom senke, bez obzira na to koje boje su vaši oči.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Možete da pogrešite samo u načinu nanošenja senke i procesu blendiranja, jer to je već umeće. Ali uz malo vežbe, može se i to savladati. Praksa čini čudo.

Foto Aleksandra Ostojić

#5 Uvek skinite šminku i operate lice pre spavanja!

Tačno!

Vaša koža se regeneriše dok spavate. Ako ne skinete šminku sa lica, ne samo da začepljujete pore, nego zaustavljate i blokirate proces regeneracije, što uzrokuje ubrzano starenje i nezdravu kožu.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Kad skinete šminku sa lica, ispljuskajte ga hladnom vodom, što će ubrzati cirkulaciju kože lica, a to pomaže zatezanju bora, zatvaranju pora i osvežava kožu.

Foto Aleksandra Ostojić

#6 Maskaru bacite posle tri meseca, bez obzira na to koliko ste je koristile!

Tačno!

Grinje, da, grinje, sa trepavica ulaze u maskaru i počinju da razvijaju svoje malo carstvo, koje nikako ne pogoduje zdravoj koži lica i trepavicama.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Kad se grinje nastane na vašim trepavicama, one treba nešto da jedu i nečim da se hrane, tako da počinju da nagrizaju vaše trepavice, što ih čini kraćim, iskrzanim i krtim. Ako vas ovo ne natera da bacite maskaru nakon tri meseca, ne znamo šta će!

Foto: Aleksandra Ostojić

#7 Razmenjivanje karmina, sjaja za usne, maskare i ajlajnera sa prijateljicama je u redu!

Netačno!

Bakterije se šire tako lako kroz kozmetičke proizvode, tako da ako želite da održite svoju kožu čistom i zdravom, nikako ne smete da delite svoju šminku sa drugim osobama. Držite svoju šminku samo za sebe.

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

Foto: Aleksandra Ostojić

#8 Masnoj koži lica nije potrebna krema za negu!

Netačno!

Masna koža lica apsolutno zahteva negu, i to posebnu!

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

U suprotnom, proizvodnja ulja će se povećati, stvarajući sve više masnoće. Korišćenje posebne kreme za negu lica masne kože je najbolji način negovanja i održavanja kože zdravom.