Večeras, pod sloganom “Na leđima mahnitog bika”, počinje 50. jubilarni Bitef koji će sa 12 predstava u devet dana festivala i bogatim pratećim programom biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture.

Večeras, u glavnom holu RTS-a, u 19:30h, festival svečano započinje izložbom “Nebo nad Bitefom”, što je i zajednički naziv za četiri izložbe: Bitef u RTS-u, Bitef i Atelje 212, Bitef i New Moment, Bitef i Bitef teatar, koje će posetioci moći da vide u zajedničkoj procesiji  Bitefovom zvezdanom stazom.

unnamed-19A ukoliko to veče poželite i sami da izgledate kao iz ove priče – ispred Opštine Stari grad dođite od 18:30 na Face paint u bojama Bitefa!

Ulaz na izložbe je slobodan i pozivamo sve građane i poštovaoce Bitefa da se pridruže pedeset godina dugoj istoriji festivala kroz foto, video i audio forme spektakularne poluvekovne istorije Bitefa, koja čini i mapira savremenu pozorišnu istoriju sveta, ali i i savremenu kulturnu istoriju  grada Beograda.

Program počinje izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef,od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavlja ka Ateljeu 212, pozorištu u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, to jest instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja.

Sledeća lokacija je galerija New Moment u kojoj će biti izloženi plakati Bitefa. Ovaj prostor izabran je da bi se prikazalo mesto koje, u istoriji Bitefa, pripada agenciji New Moment, koja se tokom prethodne decenije bavila vizuelnim identitetom Festivala.

Na kraju, publika se spušta do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom Festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umetnosti. Izložbe su uvrštene u program manifestacije DANI EVROPSKE BAŠTINE – Kulturno nasleđe i zajednice -živeti s nasleđem.

unnamed-18U nedelju, 25. septembra, sa početkom u 19:30, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u Beogradu, najveća senzacija savremene kineske plesne scene, Plesno pozorište Tao, posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i mnogim drugim svetskim metropolama, svečano će otvoriti 50. Bitef predstavom 6&7 .

Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, diplomata, svetskih umetnika i kritičara. U sali Narodnog pozorišta publiku će pozdraviti mnoge zvezde Bitefa koje su obeležile njegovih 50 godina: Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, Tomas Ostermajer, kao i regionalni gosti, Dušan Jovanović, Haris Pašović, Borut Šeparović i mnogi drugi.

unnamed-17Trećeg dana festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, biće svečano otvoren 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koji će ove godine takođe proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Kongres će otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, a na njemu će se okupiti preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.