Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da večeras (četvrtak, 17.09.) počinje 49. BITEF!

Program svečanog otvaranja otpočeće u Narodnom pozorištu u Beogradu u 20:00h. Festival će otvoriti svetski teatarski hit ,,Murmel Murmel” priznatog reditelja Herberta Friča.

Nakon predstave, u 21:40h, u Muzeju Narodnog pozorišta očekuje nas razgovor sa publikom. Sa željom da interakciju između publike i autora podigne na još viši nivo i namerom da neguje zdravu dozu kritičkog duha, razgovori sa publikom biće organizovani posle svake predstave glavnog programa.

Ove godine, člna žirija je i Žarko Laušević.

Na pitanje kakav je njegov odnos prema  BITEF festivalu, kaže:

Od prvog susreta sa BITEF-om, pre četrdeset godina, dakle od mojih amaterskih dana, kada se srećom praktikovalo da predstave sa festivala gostuju i po drugim gradovima, pa preko studija glume i sve do danas, BITEF je zadržao status kultnog dešavanja u mom sećanju. Pamtim studentske dane i radosnu zapitanost – koga će nam to ovog septembra dovesti Mira Trailović i Jovan Ćirilov? Kakvo će novo iznaneđenje prirediti? I bivalo je svake godine. Uzbudljivo, ponekad i šokantno i uvek novo za nas.  Nismo mogli mnogo da putujemo u to vreme, gostovanja stranih pozorišta su bila prava retkost, Internet i YouTube još nisu bili izmišljeni, tako da je taj čudesni dah i postmodernog, i alternativnog, i dalekoistočnog, i siromašnog, i fizičkog teatra, ili jednostavno NOVOG u svetu živog scenskog izraza, do nas dopirao uglavnom – preko BITEF-a. Nisam siguran da mi danas umemo na pravi način da izmerimo značaj istorijskog uticaja koji je fenomen zvani BITEF ostvario na razvoj  scenskog života kod nas.

Zašto ste pristali da budete član žirija BITEF festivala?

Donekle sam možda već odgovorio na ovo, ali ipak ću pokušati da budem precizniji, jer ovo pitanje je za mene i lične prirode. Iako  se moje biće protivilo pomisli da bih ikada mogao da sedim u nekom žiriju i tamo iznosim svoj sud, sa saznanjem da je ovogodišnji BITEF posvećen uspomeni na Jovana Ćirilova, taj otpor je istog trena nestao. Prvo pitanje koje mi je proletelo kroz glavu, bilo je – da sam pozvao pre par godina Jovana u Njujork da pogleda neku zanimljivu predstavu, da li bi došao? Da, bez mnogo razmišljanja bi seo u prvi avion i doleteo, siguran sam. Duboko uveren da nas njegove zvezdane oči ne gledaju samo sa ovogodišnjeg plakata, već i sa nekog nebeskog balkona, gde zajedno sa njegovom i našom Mirom nestrpljivo iščekuje da vidi kako napreduje njihovo sad već zrelo čedo, pristao sam bez dvoumljenja, sa osećajem velike počasti koju mi je ukazala direkcija BITEF-a.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.