Dvadeset i treći Festival evropskog filma Palić otvoriće večeras, na fantastičnoj Letnjoj pozornici, zajedno ovogodišnji dobitnici nagrade Aleksandar Lifka, Slobodan Šijan i Ulrih Zajdl.

Njima će nagrade uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

23-EFF-Palić-plakatTokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Jesim Ustaoglu (turska rediteljka), Rina Šildoš (producentkinja iz Estonije), Aiste Diržiute (Litvanija, glumica), Mihaela Kezele (rediteljka, Nemačka) i Stefan Arsenijević (reditelj, Srbija). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Internacionalni žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

VER_0030Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, kao žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici koji će odabrati najbolji film programa “Oči u oči”. Članovi Međunarodnog žirija kritike su Maria Ulfsak-Šeripova, estonska filmska novinarka iz Taljina, Marina Rihter, filmska kritičarka rođena u Beogradu sa trenutnom adresom u Beču, i kritičarka Kolet de Kastro. Publici će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

VER_0033U slučaju loših vremenskih uslova ceremonija otvaranja (i projekcije dva filma u Glavnom programu nakon nje) održaće se u svečanoj sali na prvom spratu Kongresnog centra Velika terasa Palić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.