Prekomerna emocionalnost i veze često se ne slažu baš najbolje.

Evo šta treba da učinite ako ste (pre)emotivni i želite ljubavnu priču koja funkcioniše.

Ah, ljubav koja vas preplavljuje i zbog koje se osećate tako neverovatno zbrkano, ona vatra koja vas održava u životu i čini vas ludima i zbog koje se osećate neprestano plenom svojih emocija.

Pročitajte i ovo: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole

Problem je u tome što pozitivne emocije koegzistiraju sa negativnim i u ljubavi, naročito na početku, strah može da zavlada. Zbog toga, ako ste vrlo emotivna osoba koja želi da ima stabilnu i trajnu vezu (i to, što pre!), to bi trebalo da prepoznate i obuzdate se bar malo.

Evo kako!

Ne bi trebalo da radiš (baš) sve što osećaš

Ako ste prošli tinejdžerske godine, ne bi trebalo odmah da inscenirate sve što osećate.

Rizik je da delujete kao ludi psihopata, koji ne može da obuzda svoje hormone. To ne znači da treba da lažete, već jednostavno da date vremena sebi da shvatite šta osećate.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo opsesivno – kompulsivnom poremećaju

Iskulirajte malo, udahnite, sačekajte i odvojite vremena da se razumete, tek tada možete pronaći pravi način da podelite sa svojim partnerom ono što osećate.

Ostavite odmah taj telefon! OK, nedostaje vam, ali neka i on to oseti, nemojte žuriti da mu to odmah napišete.

Neupravljane emocije preplavljuju (guše)

Ako živite prepuštajući se svojim emocionalnim ispadima, znači – ne upravljate svojim emocijama, rizikujete da preplavite (ugušite) one ispred sebe, poput eksplodirajuće brane i uplašite ih.

Pročitajte i ovo: OPSESIVNO KOMPULSIVNO PONAŠANJE: Zašto se javljaju opsesivne misli, slike i ideje

Umesto da gušite svog novog romantičnog partnera svojim nesigurnostima i osećanjima, zapitajte se zašto se tako osećate i nemojte mu svoje nesigurnosti predavati na tacni u stalnom zahtevanju pažnje i potvrde.

Pokušajte da budete mirna reka koja teče (kojoj on želi da se prepusti), a ne neka vrsta cunamija koji mu preti (i od koje beži).

Krivite druge za svoje emocije

Morate preuzeti odgovornost za svoje emocije, to jest, to kako se osećate!

Niko ne može da upravlja vašim emocijama, vi i samo vi ste ti koji to morate naučiti i ne možete ni na koji način optužiti druge da vas ne razumeju ili ne prihvataju ko ste.

Pročitajte i ovo: Uskraćivanje ključnih potreba u detinjstvu i moguće posledice u odraslom dobu

Ako se osećate krhko i nesigurno, nije uvek kriv onaj jadnik koji je odlučio da izađe sa vama, nema muškaraca koji vas spašavaju od vaše nesigurnosti, to bi trebalo sami da učinite.

Tek kada shvatite kako da ublažite svoje negativne emocije, možete da budete u zdravoj vezi sa drugom osobom.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Ne krivite sebe

Biti emotivan čovek ne znači grešiti: ne morate da se menjate, sposobnost osećanja životnih trenutaka na vrlo intenzivan i istinit način takođe se rađa iz emocionalnosti.

Pročitajte i ovo: Još uvek ste neudati / neoženjeni? Možda patite od gamofobije – straha od braka

Ne krivite sebe, samo morate da naučite da upravljate svojim emocijama i koristite ovaj kvalitet u svoju korist. Ako naučite da znate kako i volite sebe, biće vam (svima) lakše.

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Nije sve crno ili belo

Postoje i srednji putevi, posebno u priči na početku, on ne može da bude čovek vašeg života ili najgora osoba na zemlji, u zavisnosti od toga koji je dan u nedelji.

Pročitajte i ovo: Psihološke povrede u detinjstvu: Putevi bola popločani su dobrim namerama

Ne mora da bude sve ili ništa, naučite da uživate u trenucima smirenosti, onim u kojima se stvari koje osećate slegnu: to ne znači da vas više ne voli, to je samo prirodan način da učini da priča evoluira.

Ostanite pribrani, nemojte da živite u strahu

Strah je jedna od emocija koja vam najmanje dozvoljava da budete srećni, a suočavanje sa vezom sa strahom da se veza može završiti prvi je način na koji možete sami sebe da se sabotirate.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA OCEM

I da zaista okončate vezu pre vremena, čak i ako nije vodila u tom pravcu.

Jer strah je moćna emocija i ima snagu da skrene stvari sa pravog puta. Pustite da se stvari odvijaju svojim tokom. Korak po korak.

Šta treba da uradite da se ne biste plašili neuspeha?

Treba da imate hrabrosti, pokušajte da novu priču ne živite u senci neuspeha (prethodnih veza).

Pročitajte i ovo: Šta je potrebno da bismo počeli LJUBAV ISPOČETKA

Pokušavajte da vezu živite lagano i ne preozbiljno. Čitav život ste živeli bez njega, preživeli ste i gore stvari i još više od toga.

Slobodno življenje najbolja je šansa da vaša veza uspe. Ljubav zahteva prostor i slobodu da bi mogla da raste i da se širi. Stege je dave i guše.

Nemojte da vaše emocije zavise od njega

Činjenice više govore o emocionalnim manifestacijama. Naučite da govorite činjenicama, pokažite šta ste i šta osećate u svakodnevnim stvarima, sa postojanošću i čvrstinom.

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Ne trebaju vam super eksplozivne manifestacije i romantičan film da bi ljudi shvatili šta osećate ili bili sigurni da vas zaista vole.

Muškarci koji žure da rečima kažu da vas vole, često su ti koji odlaze čim se promeni vetar.

Šta god da se dogodi, biće u redu

Ako vezu započnete sa strahom da od nje neće biti ništa, da ćete je izgubiti i ako bude tako da ćete samo (opet) užasno patiti zbog raskida, nećete sebi učiniti veliku uslugu – naprotiv, učinićete sve da je održite u životu, čak i gaziti preko sebe iznova i iznova da biste na kraju dobili nešto što vas, u suštini, ili uopšte ne zadovoljava ili tek nekim mrvicama hrani.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete pravog partnera

Je l’ to ono što zaista hoćete?

Recite sebi da ćete, šta god se desi, biti u redu i krenuti dalje ako vas ta veza ne usreći, jer šta god da se dogodi, sve će zaista da bude u redu – i ako to nije bilo ono što je vama trebalo, najbolje što možete da učinite za sebe je da to ostavite iza sebe i krenete dalje.

Ko zna – možda vas baš to iskustvo dovede do onog koje će vas zadovoljiti u potpunosti.

Bez rizika nema uspeha, čak ni u ljubavi! Rizikujte da živite slobodno!