Premijera predstave predstave Vatre Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre“ Margerit Jursenar u režiji Karme Portačeli biće održana u četvrtak 2. februara u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“.

Predstava Vatre je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone nastala kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

VATRE foto Nebojsa Babic

Predstava Vatre Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre” Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, koprodukcija je Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone nastala kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope. Sve koprodukcije nastale u ovom projektu u februaru će biti predstavljene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal). Predstava Vatre je na programu 17. i 18. februara.

KARMA PORTAČELI studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Barseloni pre nego što je postala profesor režije i glume na Pozorišnom institutu u Barseloni (2001-2016). Godine 1986, radi kao asistent režije Antoanu Vitezu.

Umetnički direktor pozorišta Factoria Escènica Internacional u Barseloni postaje 2005, a od 2016. do 2019. je na poziciji umetničkog direktora Teatra Espanol u Madridu. Na mesto umetničkog direktora Nacionalnog teatra Katalonije dolazi 2021. godine, na kom će, kao prva žena na toj dužnosti, ostati do 2027.

VATRE foto Nebojsa Babic

Portačeli je režirala preko 70 predstava u Španiji i inostranstvu, među kojima su i Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf, Frankenštajn Meri Šeli, Euripidovi Trojanci, Džejn Ejr Šarlote Bronte, Tetovirana ruža Tenesija Vilijamsa, Predsednik Tomasa Bernharda, Na dnu Maksima Gorkog, Zimska bajka Vilijama Šekspira, Prometej Hajnera Milera, i mnoge druge. Za svoj rad je stekla brojna priznanja i nagrade, uključujući MAKS, ADE i BUTACA nagrade za najbolju režiju.